Αιτήματα και προτάσεις, που σχετίζονται αφενός με την τόνωση της επιχειρηματικότητας και αφετέρου με την πόλη της Θεσσαλονίκης, θα καταθέσει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), στη διάρκεια των συσκέψεων παραγωγικών -και όχι μόνο- φορέων, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στο Διοικητήριο, ενόψει της 84ης ΔΕΘ.

Η σύσταση ενός “Ταμείου για τη νέα επιχειρηματικότητα” στην Κεντρική Μακεδονία, η τόνωση της ρευστότητας και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ο εξορθολογισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως χαμηλής, μέτριας ή υψηλής όχλησης, η βελτίωση των υποδομών και η μείωση της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα, με σταδιακή αποκλιμάκωση από το 2020, αποτελούν μερικές από αυτές τις προτάσεις, όπως επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, στη διάρκεια γεύματος εργασίας.

Τονωτική για την ψυχολογία των επενδυτών η άρση των capital controls

Αναφερόμενος στην πλήρη άρση των capital controls, ο κ.Μασούτης σημείωσε ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τη σχετική ανακοίνωση, αφού θα τονώσει την ψυχολογία των επενδυτών, τόσο εγχώριων, όσο και ξένων. “Το πιο βασικό με αυτή την εξέλιξη είναι η ψυχολογία, καθώς ένας επενδυτής δεν μπορεί να πάει σε μια χώρα, όταν ξέρει ότι εκεί υπάρχει έστω και μια γραμμούλα capital controls, μια δέσμευση και ένας έλεγχος” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και πρόσθεσε ότι, μετά τα πρώτα αυτά θετικά δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, οι επιχειρηματίες αναμένουν με ανυπομονησία τα επόμενα βήματα, που θα συζητηθούν και στις επικείμενες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό. Στη διάρκεια των συσκέψεων, η διοίκηση του ΕΒΕΘ θα καταθέσει ακόμη θέσεις και προτάσεις που σχετίζονται με την πάταξη του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου και της διαφθοράς, την επιτάχυνση της επιστροφής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και την αποτελεσματική λειτουργία της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.

Πρόταση για δημιουργία ταμείου νέας επιχειρηματικότητας με μόχλευση ένα προς τέσσερα

Ως προς το προτεινόμενο Ταμείο, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανόλης Βλαχογιάννης, επισήμανε ότι αυτό προτείνεται να χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις όλων των κλάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Είναι μια ιδέα που τη δανειζόμαστε από το Ισραήλ, το οποίο εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια χρησιμοποιεί αυτό το σχήμα κατά κόρον και πρωτοπορεί στην ανάπτυξη startups. Θα πρέπει βέβαια να σχεδιαστεί με τρόπο που να βγάζει χρήματα. Η μόχλευσή του θα πρέπει να είναι ένα προς τέσσερα (δηλαδή να μοχλεύονται τετραπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια από αυτά που θα διαθέτει στο Ταμείο το δημόσιο)” εξήγησε.

Call center: επιχείρηση υψηλής όχλησης

Σχετικά με την επιτάχυνση της αναθεώρησης των κριτηρίων του χαρακτηρισμού όχλησης για τις επιχειρήσεις, ο κ.Βλαχογιάννης υποστήριξε ότι το σημερινό καθεστώς δημιουργεί παράλογες καταστάσεις. Επισήμανε ότι η κατάταξη των επιχειρήσεων στις τρεις κατηγορίες όχλησης -χαμηλή, μέση υψηλή- γίνεται βάσει κριτηρίων όπως η εγκατεστημένη μηχανική ιπποδύναμη και θερμική ισχύς κι αυτό “είναι ένα σχήμα 100% παράλογο και λανθασμένο” και έχει “τραγελαφικά αποτελέσματα”. Ανέφερε ενδεικτικά ότι “έχουμε φτάσει στο παράλογο ένα call center (κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών), που έχει εγκατεστημένη μεγάλη μηχανική ισχύ, να θεωρείται μονάδα υψηλής όχλησης και να μην επιτρέπεται η εγκατάστασή της στην περιοχή Μεταμόρφωση της Αττικής. Δηλαδή, πάρα πολλές δραστηριότητες που θα ήταν καλύτερα τοποθετημένες στον αστικό ιστό, εκδιώκονται από αυτόν ή δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Δεν μπορεί να διώχνουμε συνέχεια επιχειρηματικές δραστηριότητες από τα αστικά κέντρα και να λέμε μετά ότι θέλουμε να τα έχουμε ζωντανά. Είναι αντιφατικό αυτό”. Ο κ.Βλαχογιάννης υπενθύμισε ότι για το θέμα έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε η κατάταξη στις τρεις κατηγορίες όχλησης να γίνεται με πιο ρεαλιστικά κριτήρια, τονίζοντας ότι η τροποποίηση χρειάζεται να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Τριπλάσιος ο μέσος χρόνος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης υπογραμμίστηκε ότι αυτός χρειάζεται οπωσδήποτε να μειωθεί, καθώς οι σημερινές καθυστερήσεις επίσης αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. “Δυστυχώς, από μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκύπτει ότι απαιτούνται 1.580 ημέρες για να βγει μια απόφαση στην Ελλάδα, όταν ο μέσος χρόνος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι γύρω στις 582 ημέρες. Είναι δηλαδή τριπλάσιος ο χρόνος που χρειάζεται για να βγει μια απόφαση στην Ελλάδα” σημείωσε ο κ.Μασούτης.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, τέλος, ο κ.Μασούτης επισήμανε πως, δεδομένου ότι η ανάπτυξη στηρίζεται στις υποδομές, η διοίκηση του ΕΒΕΘ θεωρεί μεγάλης σημασίας τη νέα σύνδεση του λιμένος της Θεσσαλονίκης με τον σιδηρόδρομο, αλλά και την αναβάθμιση των συγκοινωνιών της πόλης. “Θέλουμε να μάς κοινοποιηθεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το Μετρό, ποια είναι τα πλάνα για τον ΟΑΣΘ, ο οποίος έχει προβλήματα τόσο στον αριθμό όσο και στην κατάσταση των λεωφορείων, αλλά και τι γίνεται την επόμενη μέρα από τη λειτουργία του Μετρό, πώς αυτά τα δύο μέτρα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά” κατέληξε ο κ.Μασούτης.