Την εκτίμηση ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιδεινωθεί εκφράζει ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις της ΕΕ είναι σοβαρές και όχι πολύ αισιόδοξες. Ο κ. Νεχάμερ δήλωσε πάντως ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη δίαυλοι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο» η σύγκρουση στην Ουκρανία να λάβει διαστάσεις παγκοσμίου πολέμου.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, με την πραγματική έννοια της λέξης, ο πόλεμος να μετατραπεί σε παγκόσμιο. Μέχρι τώρα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αντιδρούν πολιτικά και όχι στρατιωτικά. Εάν αντιδρούσαν διαφορετικά, η Ρωσία θα το χρησιμοποιούσε ως αφορμή για κλιμάκωση», τονίζει ο αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard και προσθέτει ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να μιλάμε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν». Την ίδια ώρα ο κ. Νεχάμερ προειδοποιεί ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί, «καθώς η βούληση των Ουκρανών να αμυνθούν αποτελεί αυτή τη στιγμή τεράστια πρόκληση για την προθυμία των Ρώσων να πολεμήσουν». Το ηθικό των στρατευμάτων είναι υψηλότερο, όπως λέει, στην ουκρανική πλευρά, κάτι που όμως σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα χρησιμοποιούνται όλο και πιο ισχυρά όπλα από την άλλη πλευρά. Το εάν και πότε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εξαρτάται επί της ουσίας από το εάν ο ισχυρότερος θα πετύχει τον στόχο του, εκτιμά. «Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία πλησιάσει τον στόχο της, θα καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ή και κατάπαυση του πυρός», αναφέρει.

Απαντώντας στην κριτική που θέλει την Αυστρία «κοντά» στη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες, ο Καρλ Νεχάμερ αντιτείνει ότι η χώρα του ήταν πάντα «ένας χώρος διαλόγου μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ένας γεφυροποιός». Παραδέχεται πάντως ότι η αυστριακή οικονομία έχει επενδύσει πολλά στη Ρωσία από την αρχή, βασιζόμενη στην ιδέα ότι οι οικονομικές συναλλαγές ανοίγουν πάντα σε κάποιο βαθμό τη χώρα προς τη Δύση και δημιουργούν βάση για ειρηνικές σχέσεις. «Ο πόλεμος της Ρωσίας όμως αλλάζει τώρα τα πάντα», τονίζει ο κ. Νεχάμερ και κάνει λόγο για αυστηρές οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι και πολλές αυστριακές εταιρίες αποχωρούν πλέον εντελώς από τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των ουδέτερων χωρών, ο καγκελάριος υπογραμμίζει ότι η Αυστρία αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας και αναφέρεται με έμφαση στη δέσμευση από το αρθ. 42, παρ.7 της Συνθήκης της ΕΕ, περί αμοιβαίας προστασίας και των κρατών – μελών της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης. Η πρόνοια αφορά την Αυστρία, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, σημείωσε.