Αύριο κατατίθεται η τροπολογία για το “ΥΠΕΡ-ΕΚΑΒ”: Θα ξέρει πού έχει άδειο κρεβάτι και πόσες θέσεις υπάρχουν στις ΜΕΘ

30
Αύριο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία θα προβλέπεται η συνένωση του ΕΚΑΒ με τον Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας το οποίο δημιουργήθηκε για να συντονίζει όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η τροπολογία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με τη συνένωση των δύο φορέων δημιουργείται ένα «υπερΕΚΑΒ» το οποίο θα έχει τον έλεγχο όχι μόνο των ασθενοφόρων που διακινούνται ανά τη χώρα, αλλά και τον συντονισμό όλων των νοσοκομείων, σημειώνουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Ειδικότερα με βάση το σχέδιο που έχει ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, το νέο συντονιστικό όργανο θα έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή γνώση για κάθε υπηρεσία που προσφέρεται σε δημόσιες δομές.

Θα γνωρίζει τα άδεια κρεβάτια στα νοσηλευτικά ιδρύματα ώστε αντίστοιχα να κατευθύνονται και οι ασθενείς και να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα της καθυστέρησης ή των διπλών μετακινήσεων και μεταφορών.

Ταυτόχρονα ο νέος φορέας θα έχει τον έλεγχο και των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας , καθώς σήμερα παρατηρείται κακός συντονισμός μεταξύ των νοσοκομείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται άμεσα να θεσπίσει πρωτόκολλα εισαγωγής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των κλινών.

Συγκεκριμένα θα αξιοποιηθούν πρωτόκολλα εισαγωγής που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου βάση κριτηρίων επιστημονικού χαρακτήρα γίνεται η μεταφορά ενός ασθενούς σε εντατική.

Με βάση τις τελευταίες καταγραφές, δύο στα δέκα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ είναι κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκτιμάται ότι 150 κρεβάτια σε εντατικές είναι κλειστά από το σύνολο των 750 κρεβατιών.

ΠΗΓΗ: ethnos