Βράδυ Τετάρτης. Λίγο πριν από το «δαχτυλίδι» στον κόμβο του Αμαρουσίου, στο κτίριο που συστεγάζονται το υπουργείο Παιδείας και το υφυπουργείο Αθλητισμού, το κρύο περονιάζει τα κόκαλα. Αλλά στον τρίτο όροφο, στη γωνία που φιλοξενεί το γραφείο του υφυπουργού, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή. Λείπουν μόνον οι… θεατές! Στο πάτωμα κουλουάρ. Στους τοίχους αθλητές και γεγονότα. Μαρτυρούν ένταση. Κανονικό γήπεδο…

«Ωραίο δεν είναι; Κοντά στους δύο μήνες είναι που το έχουμε φτιάξει. Πριν, πώς να το περιγράφω… Οι τοίχοι έμοιαζαν με νοσοκομείο» λέει ο Λεύτερης Αυγενάκης και χαμογελά.

Ηταν μια… περίεργη ημέρα. Γιατί τα απόνερα από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση ήταν ακόμη μεγάλα. Επιπρόσθετα, αίσθηση έκανε το γεγονός πως ο κ. Αυγενάκης έστειλε στον εισαγγελέα καταγγελίες για οικονομική αδιαφάνεια και παρενοχλήσεις διεθνών αθλητών στην κωπηλασία.

Τελικά υπάρχουν παντού τέτοια θλιβερά κρούσματα;

«Είμαστε κάθετοι σε αυτό. Δεν θα αφήσουμε να συμβαίνουν ούτε κακοδιαχείριση ούτε κακοποιήσεις. Ορισμένοι φέρονταν λες και ο αθλητισμός ήταν ιδιοκτησία τους. Αυτό πλέον αλλάζει. Εχουμε, όντως, ακούσει αρκετά. Αλλά είναι διαφορετικό να το ξέρεις, με το να το λες έχοντας τη συναίνεση του άλλου. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε και όταν μας ζητηθεί. Στέλνουμε κάθε καταγγελία στην Εισαγγελία. Δεν θέλουμε όμως να φτάσουμε και στην υπερβολή. Λέμε ναι στον υγιή αθλητισμό, τη βάση που στηρίζει την κοινωνία. Φυσικά, δεν βάζουμε στο ίδιο καζάνι όλους τους παράγοντες, σίγουρα όμως δίνουμε το δικαίωμα της συμμετοχής σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν και έχουν σύγχρονες αντιλήψεις».

Ο κ. Αυγενάκης μόλις έχει ανέβει στην έδρα του ύστερα από την κάθοδο στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, σφραγίστηκε η επάνοδος του Θοδωρή Ζαγοράκη στις τάξεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ ο παλαίμαχος άσος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία της ΕΠΟ. «Ο Ζαγοράκης μπορεί να προσφέρει πολλά. Να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτούνται, έχει τον σεβασμό όλης της κοινωνίας του ποδοσφαίρου και είναι στοιχείο ενωτικό» αναφέρει ο κ. Αυγενάκης.

Ναι, αλλά οι ισχυροί τον εμπιστεύονται;

«Αυτή τη φορά όλοι έχουν αντιληφθεί πού βρισκόμαστε. Και πώς είναι η κατάσταση με FIFA και UEFA. Υπάρχει η ολιστική μελέτη που έστειλαν και θα την εφαρμόσουμε στο ακέραιο. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Θέλουμε ένα υγιές ποδόσφαιρο, ένα προϊόν που θα ανέβει στα μάτια όλου του κόσμου. Θα αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Εχει φτάσει πλέον η ώρα και πιστεύω ότι υπάρχει ενότητα σε αυτό το κομμάτι. Δεν μπορεί κανείς πια να αντικρίζει καταστάσεις νοσηρές όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλον τον αθλητισμό».

Θα έλεγα ότι φαίνεται πως επιδιώκετε να μπουν πρώην αθλητές στις ομοσπονδίες.

«Το καταφέραμε. Το θέλαμε. Είναι η επιτυχία μας να δραστηριοποιηθούν ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές. Στην άρση βαρών, στον ΣΕΓΑΣ, στον υγρό στίβο, στο μπάσκετ, στην πάλη, στο τάε κβον ντο που ανακοίνωσε ο Μουρούτσος».

Ναι, αλλά ποιος λέει ότι οι παλαίμαχοι αθλητές θα είναι καλοί και στο διοικείν;

«Το μοντέλο της νέας διοίκησης θα είναι διαφορετικό και προφανώς περισσότερο λειτουργικό. Οι ομοσπονδίες δεν θα έχουν το στυλ του ενός ανδρός αρχή. Μακριά από εμάς η λογική του προεδρικού μοντέλου. Ούτε θα υπάρχουν τα συμβούλια με το λεγόμενο 100-0. Τι εννοώ: εάν στις εκλογές οι υποψήφιοι πρόεδροι (όσοι κι αν είναι) συγκεντρώσουν πάνω από 25%, αυτόματα θα μπουν στο συμβούλιο. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, οι ικανοί υποψήφιοι δεν αποκλείονται. Δεύτερον, η αντιπολίτευση θα είναι ισχυρή. Μας νοιάζει η διαφάνεια, η νομιμότητα και η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των σωματείων, σύμφωνα πάντα με το μητρώο που έχει δημιουργηθεί».

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Η συνάντηση με τον Λευτέρη Αυγενάκη έγινε την παραμονή της παρουσίασης στο Υπουργικό Συμβούλιο του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Δεν είναι λίγες οι αλλαγές. Σίγουρα δε, πρόκειται για τομές σε πλείστες περιπτώσεις. Θέλετε παραδείγματα; Οι εκλογές της ΕΠΟ θα γίνονται στο εξής πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η μεγάλη διαφοροποίηση σχετίζεται με τη συγκρότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που ναι μεν είναι με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού, αλλά θα προηγείται η σύμφωνη γνώμη της διαρκούς επιτροπής μορφοτικών υποθέσεων της Βουλής. Και επίσης: στον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα επιτρέπονται πλέον οι μεταγραφές των 18χρονων. Δηλαδή, ένας παίκτης μόλις συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας έχει στα χέρια του το δελτίο.

Επιπλέον, περιορίζονται σε δύο οι κατηγορίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στη Σούπερ Λιγκ 1 και στη Σούπερ Λιγκ 2. Εχουμε ξεκάθαρη αναδιάρθρωση κατηγοριών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υφίσταται και σχέδιο για το πόσες ομάδες θα απαρτίζουν την κάθε κατηγορία. Αυτό παραμένει στους αρμόδιους φορείς, με την επισήμανση πως εδώ τα πράγματα γίνονται ελαφρώς… περίπλοκα. Ιδού το γιατί: στη Σούπερ Λιγκ 2 το μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται θα είναι 250.000, ενώ τώρα είναι 100.000, και στη Φούτμπολ Λιγκ μόλις 30.000 ευρώ. Και η εγγυητική στην ΕΕΑ 100.000 ευρώ. Παράλληλα, για να ενισχυθεί η παραγωγική διαδικασία και να μην καταφεύγουν οι ομάδες στην εύκολη των ξένων, θεσπίζεται το μέτρο οι μισοί παίκτες που δηλώνονται στο φύλλο αγώνα να έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε ελληνική εθνική ομάδα.

Μια και η αναφορά στο ποδόσφαιρο, κύριε υπουργέ, πού θα παίζει η εθνική ομάδα; Στη Ριζούπολη;

«Οχι. Στο ΟΑΚΑ. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι το Παγκρήτιο πολύ σύντομα δεν θα έχει την εικόνα που όλοι γνωρίζουν. Θα είναι πολύ καλύτερο. Προσβάσιμο σε όλους. Με κονδύλι 3 εκατ. ευρώ. Ενα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο που έχουμε ανάγκη».

Οπως άλλωστε και τις υπόλοιπες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κάποιες μαραζώνουν κοντά 17 χρόνια μετά την τέλεση των Αγώνων. Βλέπω, για παράδειγμα, συχνά το γήπεδο του Μπιτς Βόλεϊ στις Τζιτζιφιές.

«Μα δεν ανήκει σε εμάς. Θα μιλήσουμε για όσες μας ανήκουν. Θέλουμε με πολλή δουλειά σε έναν χρόνο τους περίπου 17.000 αθλούμενους ή περιπατητές στο Ολυμπιακό Στάδιο, να τους διπλασιάσουμε. Να είναι και πάλι σύμβολο του αθλητισμού για την πατρίδα μας. Ενα τοπόσημο. Αναβαθμίζονται οι πισίνες. Θα υπάρχει το σπίτι του χάντμπολ στο ΟΑΚΑ. Το Ολυμπιακό Χωριό είναι εγκαταλελειμμένο αλλά το φτιάχνουμε. Τα Λιόσια το ίδιο. Θα είναι έδρα της ΚΑΕ ΑΕΚ και επτά μαχητικών αθλημάτων. Με οφέλη για όλες τις πλευρές και κυρίως για όλον τον κόσμο παντού. Οπως θα συμβεί και στον Αγιο Κοσμά. Το ΣΕΦ πλέον είναι ολότελα άλλο Στάδιο. Το σπουδαιότερο; Είναι φωτεινό. Φιλικό. Το βράδυ μπορείς να περπατήσεις και να αθλήθείς».

Με δεδομένη την κουβέντα για τους Ολυμπιακούς, στο Τόκιο θα πάμε και αν ναι, πρόκειται να κάνουν εμβόλια οι Έλληνες αθλητές;

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας σκοπεύουμε να γίνει αυτό. Να προηγηθούν οι αθλητές των ολυμπιακών και των παρα- ολυμπιακών αθλημάτων».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν ήταν μόνο το θέμα του Ζαγοράκη που απασχόλησε τον κ. Αυγενάκη την περασμένη Τετάρτη. Ηταν και η τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους ερασιτεχνικών σωματείων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μεταξύ των ολυμπιονικών που έλαβαν μέρος στον ανοιχτό διάλογο ήταν οι Σοφία Μπεκατώρου, Νίκος Κακλαμανάκης, Εύη Μωραϊτίδου, Πύρρος Δήμας, Λευτέρης Πετρούνιας και άλλοι.

 

του Κώστα Κοφινά από το Βήμα της Κυριακής