Συνέντευξη στην «ΕΡΑ Σπορ» παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως «αν εφαρμοστούν όσα υποδεικνύει η Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA… αλλάζει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα». Ο υφυπουργός Αθλητισμού εν συνεχεία δεσμεύτηκε: «Το κομμάτι που αφορά την Πολιτεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι θεσμικοί που έχουν ευθύνη. Η Μελέτη που παραλάβαμε από FIFA/UEFA είναι εξαιρετικό εργαλείο. Τους ευχαριστούμε γιατί έκαναν δουλειά επί πολλούς μήνες για να μας παραδώσουν μια πρόταση ολοκληρωμένη».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, λέγοντας: «Η Σύμβαση Μακόλιν και η Ε.Π.ΑΘΛ.Α, που απορρέσει απ’ αυτήν ήταν 5 χρόνια στο συρτάρι των υπουργών αθλητισμού. Η χώρα είχε υπογράψει από το 2014 τη Σύμβαση. Θα έπρεπε την αμέσως επόμενη στιγμή να δημιουργηθεί ο μηχανισμός».

Αφού τόνισε πως πρόσφατα δέχτηκε συγχαρητήρια από τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Κατά του Ντόπινγκ (WADA), o Λευτέρης Αυγενάκης είπε: «Σε λίγες ημέρες θα έχουμε έτοιμα τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Οργανισμός με δομή, προϋπολογισμό και εγκαταστάσεις στην καρδιά του ΟΑΚΑ. Δεν με απασχολούν οι αντιδράσεις όσων θίγονται απ’ αυτά, από το νοικοκύρεμα, και στον τομέα των χειραγωγημένων αγώνων, του ντόπινγκ κ.λπ. Αναγνωρίζω και εισπράττω το πολιτικό κόστος, αλλά πρέπει να κάνουμε το σωστό».

Σχετικά με το φλέγον θέμα του αιτήματος επανεκκίνησης των αγωνιστικών δραστηριοτήτων από τον κόσμο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η διεξαγωγή επίσημων αγώνων και σε άλλα εθνικά πρωταθλήματα δηλαδή, καθώς προς το παρόν μόνο η Super League και η Basket League συνεχίζονται στην Ελλάδα, ο Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε: «Άκουσα με προσοχή τις παρατηρήσεις της Λίγκας, της Ομοσπονδίας, των αθλητών και των αθλητριών του βόλεϊ. Έχω επιχειρηματολογήσει στους λοιμωξιολόγους, αλλά όλα κινούνται με τις υποδείξεις τους, διότι σε έναν τέτοιο “πόλεμο” δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι κρίνει. Στην παρούσα φάση το κρίνω δύσκολο, όμως από τη μεριά μου υπάρχει επιμονή με επιχειρήματα στους αρμοδίους. Δεν θα ξεπεράσουμε, όμως τους ειδικούς. Ο καθένας στο γήπεδό του».

Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην «ΕΡΑ Σπορ»:

Σχετικά με την Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA, o Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Χρειάζεται να γίνει συμφωνία κυρίων και μια ξεκάθαρη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, ειδικά τώρα που έχουμε και οδηγό τη Μελέτη. Στην τηλεδιάσκεψη της παρουσίασής της, τόνισα ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να πει “δεν ήξερα” ή “είναι ευθύνη ενός αποκλειστικά”. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι που ή θα περάσουμε απέναντι ή θα μείνουμε στάσιμοι στο ίδιο βαλτωμένο τοπίο. Ως Πολιτεία έχουμε ξεκάθαρα πει τη θετική γνώμη μας δημόσια, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ξεχωρίζοντας τα σημεία που μας αφορούν να υλοποιήσουμε άμεσα και πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι μας ζητούν στο χρονοδιάγραμμα. Ζητούμε από FIFA/UEFA, ΕΠΟ και Λίγκες να δεσμευτούν ότι θα πράξουν το ίδιο».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού συνέχισε λέγοντας: «Αλλάζει η ποδοσφαιρική δομή, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αν εφαρμοστούν όσα υποδεικνύει η Μελέτη: Δομή και εκλογές της ΕΠΟ, αρμοδιότητες Εκτελεστικής Επιτροπής, αρμοδιότητες προέδρου, καθεστώς Επιτροπών, ξεκαθαρίζει η διαιτησία, πως θα γίνεται η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και η συμμετοχή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θέτει στη συζήτηση τους προπονητές που είναι και δική μας επιδίωξη, συζητά για Ένωση και εκπαίδευση προπονητών πολύ σωστά. Τώρα κι εμείς τρέχουμε το νομοθετικό πλαίσιο που θα τακτοποιεί το χάος των προπονητών».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης εξήγησε: «Έχει μια σειρά παρατηρήσεων εύστοχων στα κακώς κείμενα που επικρατούν στους κόλπους της ΕΠΟ, μια σειρά από προτάσεις με στοιχεία που κατέγραψαν FIFA/UEFA από άλλες ομοσπονδίες που λειτουργούν καλύτερα. Και αυτές, βέβαια, έχουν ευθύνες, διότι ήταν εδώ τόσα χρόνια ως τοποτηρητές και κατάφεραν ελάχιστα πράγματα».

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Το κομμάτι που αφορά την Πολιτεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι θεσμικοί που έχουν ευθύνη. Η Μελέτη που παραλάβαμε από FIFA/UEFA είναι εξαιρετικό εργαλείο. Τους ευχαριστούμε γιατί έκαναν δουλειά επί πολλούς μήνες για να μας παραδώσουν μια πρόταση ολοκληρωμένη».

Αναφορικά στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε επ’ αυτού: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την υλοποίησή της, συνδέεται και με την Ολιστική Μελέτη. Η Σύμβαση Μακόλιν και η Ε.Π.ΑΘΛ.Α, που απορρέσει απ’ αυτήν ήταν 5 χρόνια στο συρτάρι των υπουργών αθλητισμού. Η χώρα είχε υπογράψει από το 2014 τη Σύμβαση. Θα έπρεπε την αμέσως επόμενη στιγμή να δημιουργηθεί ο μηχανισμός. Δεν είναι εύκολο, αλλά το κάναμε γιατί είναι και προτεραιότητα της Κυβέρνησης: Δεν νοείται αθλητισμός με τις δυο ασθένειες… το ντόπινγκ και τη χειραγώγηση… να τις αφήνουμε να εξελίσσονται και να είμαστε παρατηρητές.

Χαίρομαι που η Ολιστική Μελέτη μιλάει στα κεφάλαιά της για σύστημα ελέγχου ντόπινγκ, που και εκεί έχουμε ήδη προχωρήσει και καταφέρει να καλύψουμε κενό 1,5 χρόνου. Σε ελάχιστο χρόνο, ήμασταν συνεπείς στις υποδείξεις του WADA και πριν τρεις εβδομάδες λάβαμε συγχαρητήρια από τον πρόεδρο του. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε έτοιμα τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Οργανισμός με δομή, προϋπολογισμό και εγκαταστάσεις στην καρδιά του ΟΑΚΑ. Δεν με απασχολούν οι αντιδράσεις όσων θίγονται απ’ αυτά, από το νοικοκύρεμα, και στον τομέα των χειραγωγημένων αγώνων, του ντόπινγκ κ.λπ. Αναγνωρίζω και εισπράττω το πολιτικό κόστος, αλλά πρέπει να κάνουμε το σωστό».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε επίσης σχετικά με το φλέγον θέμα της επανεκκίνησης των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και σε άλλα εθνικά πρωταθλήματα, καθώς προς το παρόν μόνο η Super League και η Basket League συνεχίζονται στην Ελλάδα. «Το βόλεϊ το στηρίζουμε,» είπε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Άκουσα με προσοχή τις παρατηρήσεις της Λίγκας, της Ομοσπονδίας, των αθλητών και των αθλητριών. Έχω επιχειρηματολογήσει στους λοιμωξιολόγους, αλλά όλα κινούνται με τις υποδείξεις τους, διότι σε έναν τέτοιο “πόλεμο” δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι κρίνει. Στην παρούσα φάση το κρίνω δύσκολο, όμως από τη μεριά μου υπάρχει επιμονή με επιχειρήματα στους αρμοδίους. Δεν θα ξεπεράσουμε, όμως τους ειδικούς. Ο καθένας στο γήπεδό του».

Σχετικά με την πρόθεση να δημιουργηθούν συνθήκες για αυτόνομη πρόσβαση των φιλάθλων ΑμεΑ στα γήπεδα και στις κερκίδες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Είναι υποχρέωση σε κάθε αθλητική εγκατάσταση να το έχει προβλέψει. Είναι αυτονόητο, αλλά στη χώρα μας οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν άδειες, λειτουργούν με προσωρινές κι αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε. Καταγράφουμε όλα τα δεδομένα των αθλητικών υποδομών στην πλατφόρμα «Πέλοπας», που δημιουργήσαμε διότι δεν υπήρχε συνολική καταγραφή της εικόνας σε όλη τη χώρα και έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα διεκδικήσουμε χρήματα με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να απαντήσουμε στα αυτονόητα που δεν έχουν γίνει».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε επίσης σε: 

·  «Μεγάλη ικανοποίηση που το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στην Ελλάδα, στη Ραφήνα, θα είναι γεγονός. Τέλος μήνα ολοκληρώνονται όλες οι μελέτες σε χρόνο ρεκόρ.

·  Έχει προχωρήσει αρκετά και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Θέλουμε όλη η αθλητική οικογένεια να νοικοκυρευτεί, ώστε να ξέρουμε τι πραγματικά έχουμε, να κάνουμε σχεδιασμό εμείς και οι επόμενοι γιατί η πορεία του αθλητισμού θα συνεχίζεται.

·  Ευχαριστώ την αθλητική οικογένεια που είναι στο ΣΕΦ να δώσει αίμα στις αιμοδοσίες του «Ζήσε Αθλητικά» με συνεργασία από “Το Χαμόγελο του Παιδιού“. Ο αθλητισμός στέλνει μηνύματα ισχυρά, τα μηνύματα της αλληλεγγύης και της προσφοράς και έχει απίστευτες δυνατότητες να κάνει την κοινωνία μας καλύτερη».