Αξιολόγηση: Φορολογικές ανάσες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

by MANIFESTO

Κρίσιμες αποφάσεις για τη φορολογική πολιτική, όπως για τις e-δαπάνες, τα τεκμήρια, την προκαταβολή φόρου, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ληφθούν στο διήμερο ραντεβού των επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο την προσεχή Τετάρτη και την Πέμπτη στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, από την οποία θα κριθεί η δόση ύψους €644 εκατ.

Πέραν των θεμάτων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (χρονοδιάγραμμα μηδενισμού), την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου από τον Ιούνιο, τα βήματα για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, την προώθηση του «Ηρακλή 2» και τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων, στο τραπέζι βρίσκεται μια σειρά από προσωρινές παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων. Στις συζητήσεις βρίσκεται και η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, όπου το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να ολοκληρωθεί εντός του 2021, όμως δεν αναμένεται να εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα η φορολογική ατζέντα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Τεκμήρια. Αφορά την έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. Οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια.

■ Κατάργηση πέναλτι. Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων, όπου το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

■ Προκαταβολή φόρου. Επί τάπητος είναι και το θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πετρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου είχαν κέρδη. Το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100% έχει αποκλειστεί και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε δεύτερο χρόνο, πιθανότητα μετά τον Ιούνιο.

■ Ανείσπρακτα ενοίκια: Προωθείται ειδική ρύθμιση για να αποφύγουν την πληρωμή φόρου με συντελεστή έως 45% οι ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα