Στα τρία βασικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αναφέρθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Χρήστο Μιχαηλίδη και στην εκπομπή «Καθρέφτης» στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος ΕΕ και πρώην υπουργός.

Όπως ο ίδιος επισήμανε, το πρώτο ζήτημα είναι το πώς θα πορευθεί ολόκληρος ο κόσμος μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο γεωστρατηγικών ανακατατάξεων με την δημιουργία νέων σφαιρών επιρροής. «Εκεί πρέπει να δούμε με αντικειμενικότητα και ακρίβεια και το στίγμα της χώρας μας. Το δεύτερο είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό με την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και το σημαντικότερο για εμένα, πού πηγαίνει η ελληνική κοινωνία, ποιο είναι το όνειρο των νέων ανθρώπων που βλέπουν τον ορίζοντά τους να σκοτεινιάζει, διότι μέσα από τις εξελίξεις αυτές κρίνεται και το μέλλον των παιδιών μας και των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων» προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όσον αφορά στην τελευταία ένταση που προκαλεί η τουρκική πλευρά, ο κ. Αβραμόπουλος, ανέφερε σχετικά με τον κ. Μπαχτσελί «είναι γνωστό ότι είναι ένας ακραίος εξτρεμιστής, εθνικιστής, ανθέλληνας με την έννοια ότι βλέπει πάντα στην Ελλάδα τον παλιό εχθρό που θέλει να τον κάνει και καινούριο εχθρό. Απευθύνεται στο εκλογικό του κοινό, βλέπει δημοσκοπικά να καταρρέει και όσο καταρρέει ισχυροποιεί και ανεβάζει τους εθνικούς τόνους. Το συμμερίζεται αυτό ο κ. Ερντογάν; Κατά την γνώμη μου πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Τούρκο Πρόεδρο», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο τον φέρνει στην ανάγκη να εξηγήσει την πολιτική του.

«Τον κάναμε νοματαίο τον κ. Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου είναι ένα μικρό κόμμα που το έχει ανάγκη ο Ερντογάν για να στηρίζει την κυβέρνηση και αυτό αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας. Αλλά κάναμε και νοματαίο την κ. Ακσενέρ, η οποία κερδίζει έδαφος δημοσκοπικά, απειλεί ενόψει των εκλογών τον Ερντογάν γιατί είναι υψηλότερα τα ποσοστά της. Η Ακσενέρ είναι μια ακροδεξιά η οποία επίσης στηρίζει την ύπαρξή της στον εθνικισμό. Συνεπώς το πώς παρουσιάζονται όλα αυτά στην Ελλάδα θα πρέπει να ερμηνεύονται και σωστά. Εμείς πολύ ορθά αφήνουμε την Τουρκία με τα εσωτερικά της ζητήματα και τον Ερντογάν να αναζητά τρόπους για να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά την πολιτική του κυριαρχία. Αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε στο πεδίο που μας προτείνουν με την συμπεριφορά τους οι ακραίοι κύκλοι» συμπλήρωσε.

«Τον τελευταίο καιρό αμφισβητείται ευθέως η εθνική μας κυριαρχία» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, διαχωρίζοντας την σημασία της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Εμείς είμαστε μια ήπια δύναμη, σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και πολύ ορθά ο κ. Μητσοτάκης δεν κλείνει αυτή την πόρτα. Από την άλλη μεριά όμως είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο» ανέφερε μιλώντας για την ελληνική στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σε σχέση με την φημολογία για την προσάρτηση των Κατεχόμενων σε λίγες ημέρες, ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά πως ο κ. Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, καθώς αυτή την στιγμή θα οδηγούσε σε μια προσομοίωση του Κυπριακού με το Ουκρανικό. «Και επειδή τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν επιχειρεί μια ολική επαναφορά στην γραμμή της Δύσης δεν θα ήθελε να την προκαλέσει» προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει δημιουργηθεί και είναι επικίνδυνο, ένα πολύ αρνητικό, ανθελληνικό κλίμα στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, γεγονός στο οποίο παίζουν και ρόλο τα ΜΜΕ διότι συντηρούν και καλλιεργούν τα αρνητικά αισθήματα των λαών. «Και όταν αρχίζει από κάτω πλέον να ασκείται πίεση στην ηγεσία, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Διότι, το λέει η ιστορία, εύκολα μέσα από την προπαγάνδα και την πολιτική ρητορική αυτού του τύπου ένας λαός μπορεί να γίνει όχλος» υπογράμμισε.

Στα εσωτερικά της χώρας μας και σχετικά με το θέμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην εμμένουσα άποψη του Πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία. «Ο κ. Μητσοτάκης σίγουρα όταν ξεκίνησε δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε τις επιπτώσεις του ή την πανδημία και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σίγουρα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα αλλά εκτιμώ ότι η απόφασή του είναι σωστή υπό την έννοια ότι περνάει ένα μήνυμα σταθερότητας διότι αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Θέλουμε σταθερότητα στην χώρα πολιτική, κοινωνική, για να μπορέσουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα μέσα από ιδιαίτερα ζοφερές συνθήκες για την Ευρώπη, για τον κόσμο και την περιοχή. Από κει και πέρα αν φτάσουμε μέχρι τέλους εξαρτάται και από το αν θα έχουμε έξαρση στα εθνικά μας ζητήματα ή την άσκηση πίεσης κυρίως στην κοινωνία μέσω της οικονομίας από τον ενεργειακό χειμώνα στον οποίο έχουμε εισέλθει τόσο ως Ευρώπη όσο και ως Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι αυτά θα σταθμιστούν από τον Πρωθυπουργό. Πάντως πολύ ορθά περνάει ένα μήνυμα σταθερότητας για το πολιτικό σύστημα της χώρας και σεβασμού στους θεσμούς και τις συνταγματικές επιταγές» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σχετικά με την δική του πορεία μετά και την ολοκλήρωση της θητείας του ως Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. είπε χαρακτηριστικά «έκλεισε ο κύκλος της Ευρώπης, είμαι πίσω και βεβαίως η πρόθεσή μου είναι να επανενεργοποιηθώ». Το πώς θα γίνει αυτό, προσέθεσε «εξαρτάται από το πώς έχουν τα πολιτικά πράγματα και το κυριότερο ποια θα είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού. Πριν από 2-3 χρόνια είχαμε συζητήσει για την επανένταξή μου, αλλά αν τότε είχα δεχτεί τότε θα έμενε η Ελλάδα 9 μήνες χωρίς Επίτροπο και αυτό δεν θα το επέτρεπα στον εαυτό μου. Προτίμησα να ολοκληρώσω την θητεία μου εκεί όπως έκανα πάντοτε. Το πού μπορώ να αξιοποιηθώ θα το αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός». Υπογραμμίζοντας πως πάντοτε ήταν αιρετός, εξήγησε πως επανασυνδέεται με τους λόγους για τους οποίους μπήκε στην πολιτική. «Τώρα, έχοντας όλη αυτή την εμπειρία, ως δήμαρχος, υπουργός, βουλευτής, επίτροπος, η συσσωρευμένη εμπειρία, γνώση και σοφία που αποκτάται με το πέρασμα του χρόνου πιστεύω ότι είναι χρήσιμα στοιχεία για την επανένταξή μου στην πολιτική γιατί μπορώ να συνεισφέρω έχοντας ξεπεράσει το ματαιόδοξο στοιχείο που έχει κανείς στο ξεκίνημά του στην πολιτική. Είναι η ευγενής φιλοδοξία να είναι κανείς χρήσιμος στην πατρίδα του, στην κοινωνία και κοντά στον πολίτη που σήμερα δοκιμάζεται» τόνισε.

Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι ο κ. Πούτιν είχε στείλει τα πρώτα μηνύματά του το 2005, ύστερα το 2008 προχώρησε σε μια κίνηση στην Γεωργία, στέλνοντας μήνυμα στην Δύση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ότι θέλει να αναβιώσει την υπεροχή της νέας Ρωσίας. «Πάντα όμως έχοντας κατά νου αυτό που έζησε ως πράκτορας από τα μπαλκόνια της KGB στο Βερολίνο που έβλεπε να πέφτει το τείχος και αυτόν τον οδήγησε αυτόν και τους ομοίους του να θέλουν κάποια μέρα να πάρουν εκδίκηση. Ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Τώρα ο Πούτιν θέλει να επανασυνδέσει την ιστορία της χώρας του με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανανεώνοντας την σχέση με την Δύση μέσα από ένα σκοπό. Δεν τον ενδιαφέρει η Ουκρανία, τον ενδιαφέρει να γονατίσει η Δύση. Αυτός είναι ο σκοπός του. Είναι ένας στυγνός δικτάτορας, έχει βάλει τον κόσμο σε μια περιπέτεια και τα μέτρα που έχουμε πάρει κατά της Ρωσίας αυτή την στιγμή γυρνάνε πίσω. Κλείνουν οι στρόφιγγες, ο Nord Stream δεν λειτουργεί αυτή την στιγμή και δεν ξέρουμε πότε θα ξαναανοίξει, όλες οι χώρες ψάχνουν τον βηματισμό τους, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάρει μια ενιαία στάση γιατί η κάθε χώρα ακολουθεί την δική της πολιτική, με άλλα λόγια ο Πούτιν έχει αναστατώσει τον κόσμο αλλά είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους και επειδή είναι αδίστακτος και σκληρός δεν θα σταματήσει μπροστά στην προσπάθειά του για να γονατίσει την Δύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.