Τα σενάρια των εκλογών και τα εθνικά θέματα συζήτησε ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ευα Αντωνοπούλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε μαζί μας τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Καλή σας μέρα κ. Αβραμόπουλε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Οικονόμου και σ΄εσάς και σε όσους μας παρακολουθούν αυτήν τη στιγμή και στην κα Αντωνοπούλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να είστε καλά. Κύριε Αβραμόπουλε, να ξεκινήσουμε λίγο με τα ελληνοτουρκικά, θα ΄ρθουμε και στην εσωτερική επικαιρότητα. Να δούμε, πού βρισκόμαστε τώρα.

Έχουμε σήμερα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα μιλήσει με τον κ. Ντράγκι, αύριο-μεθαύριο έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής και προς το τέλος του μήνα ακολουθεί και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, μόνο που η Τουρκία φέρεται διατεθειμένη, θα δούμε εάν θα το κάνει, να θέσει τις προκλήσεις της και μέσα στο ΝΑΤΟ κ. Αβραμόπουλε.

Δηλαδή, την αμφισβήτηση και την αποστρατικοποίηση των νησιών πιθανόν να το θέσει, έτσι λέει τουλάχιστον, μέσα στο ΝΑΤΟ. Τι λέτε εσείς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν θα εξαρτηθεί από το πώς θα τεθεί στη συζήτηση στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε για να δούμε. Σε ό,τι αφορά τώρα τη Σύνοδο Κορυφής έχει σημασία που ήρθαμε στο ΝΑΤΟ. Το πρώτο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –μην ξεχνάτε ότι ζητάει από την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το είδαμε στο προσχέδιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς είναι στο προσχέδιο, στο κείμενο συμπερασμάτων μάλιστα αυτής της Συνόδου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, εάν τεθεί το θέμα, η Ευρώπη θα πάρει ξεκάθαρη θέση.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ΝΑΤΟ το ίδιο, είπαμε θα δούμε πώς θα τεθεί. Ήρθε όμως το μήνυμα από εκεί, κυρίως από τον Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου.

Μέσω λοιπόν του Στόλτενμπεργκ εστάλη ένα μήνυμα. Και βέβαια, η Τουρκία τελεί υπό πίεση αυτήν τη στιγμή, γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσει και τη θέση της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το κυρίαρχο θέμα εκεί. Η ελληνική πλευρά, είναι βέβαιον, ότι είναι καλά προετοιμασμένη, εφόσον τεθεί το ζήτημα, να εξηγήσει στους συμμάχους μας πώς έχουν τα πράγματα.
Πάντως, παρατήρησα κάτι κ. Οικονόμου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακαλώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει φύγει από τα πρωτοσέλιδα και από την πρώτη γραμμή επικαιρότητας στην Τουρκία το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας, ενόψει της συνάντησης αυτής.

Φαίνεται λοιπόν, ότι και στο παρασκήνιο γίνονται διεργασίες. Ας ελπίσουμε να πάνε τα πράγματα καλά. Πάντως η Ελλάδα, όσο έχει την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρέπει να ανησυχεί, να προβληματίζεται.

Να ετοιμάζεται αλλά να μην ανησυχεί, γιατί πιστεύω, ότι δεν θα διέπραττε η Τουρκία στρατηγικό λάθος να ανοίξει μέτωπο με την Ευρώπη, σε μια στιγμή μάλιστα, που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από αυτήν, ενώ θα ήθελε να είναι κοντά και την απομακρύνει και η Ευρώπη από τα όσα είπε και η κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χθες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το θέμα είναι κ. Αβραμόπουλε ότι εάν βλέπει στην πραγματικότητα το φάσμα της ήττας ο Πρόεδρος κ. Ερντογάν -και είναι ίσως η πρώτη φορά μετά τα είκοσι χρόνια που το βλέπει πιο ορατό από ποτέ- πώς θα ενεργήσει στη συνέχεια. Θα γίνει πιο επιθετικός με την Ελλάδα; Ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες που θα πάρει; Τι βλέπετε εσείς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ερντογάν, πολύ σωστά επισημάνατε, εξωθήθηκε, κυρίως από τις εσωτερικές πολιτικές δυναμικές στο να αρθρώσει εθνικιστικό λόγο, κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν.

Ενόψει των εκλογών, δεν αποκλείεται να δούμε ενίσχυση αυτής της ρητορικής αλλά όσο μένει η ρητορική, καλώς.

Από την ώρα που δεν γίνει καμία επιχειρησιακή κίνηση, που δεν το πιστεύω, σας το είπα πρωτύτερα, δεν νομίζω ότι θα άνοιγε ένα ακόμα μέτωπο μετά τα όσα έχει ανοίξει με τη Συρία, με τις γειτονικές χώρες και με τα γεωπολιτικά, που είναι ακόμα και τώρα σε εξέλιξη, που θέλουν την Τουρκία να παίζει το δικό της ρόλο ή να διεκδικεί ένα ρόλο εκεί.

Το να ανοίξει τώρα μέτωπο με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το βλέπω απίθανο.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή συνέβησαν πολλά στο παρελθόν, παίρνουμε τα μέτρα μας αλλά ότι στο πέρασμα του χρόνου και προς τις εκλογές μπορεί να έχουμε και έξαρση μιας επιθετικής ρητορικής, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Κοιτάξτε, τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία κ. Οικονόμου. Δεν είναι μόνο ότι πιέζεται από τον Μπαχτσελί, ο οποίος λέει τα δικά του και ενώ έχετε ακούσει και τις τελευταίες ημέρες από τις ανταποκρίσεις του κ. Κωστίδη, είναι και το άλλο, το πιο σημαντικό για εμένα, που είναι ότι ξύπνησε τον τελευταίο καιρό το βαθύ κράτος της Τουρκίας, το οποίο έχει πάγιους σχεδιασμούς και προσπαθεί κάθε φορά να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.
Τον τελευταίο καιρό λοιπόν, επειδή δεν κατάφερε ο Ερντογάν να ξεδοντιάσει τη στρατοκρατία, αυτή παίρνει πάλι τα πάνω της και είδατε τον κ. Ακάρ, ο οποίος την εκπροσωπεί, γιατί προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, να ξεφεύγει. Τον συμμάζεψε πριν από λίγο καιρό και ενώ συμμάζεψε τον κ. Ακάρ, ο ίδιος ξέφυγε.
Έχουμε λοιπόν μια συμπεριφορά, που χρειάζεται παρακολούθηση, χρειάζεται ψυχραιμία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν, κ. Αβραμόπουλε, σε αυτήν τη φάση; Γιατί είμαστε σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα τώρα. Θέλω να πω στην περίπτωση που γίνει το κακό, υπάρχει ένας άνθρωπος να σηκώσει τηλέφωνο να μιλήσει με την άλλη πλευρά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβάμαι, κ. Οικονόμου, ότι έχουν κοπεί όλοι οι δίαυλοι. Και αυτό συνέβη με πρωτοβουλία της Τουρκίας από την ώρα που προσωποποίησε την επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη. Κόπηκαν και εάν υπήρχαν κάποιοι δίαυλοι. Πάντοτε όμως πρέπει να παραμένει ο δίαυλος ανοιχτός και αυτό είναι το μήνυμα, που έστειλε η ελληνική πλευρά. Είπαμε ψυχραιμία, το αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα, από την άλλη μεριά λέει, θα έρθει η στιγμή που θα κλείσει αυτός ο κύκλος.
Προσωπικά πιστεύω, ότι θα κλείσει με τις εκλογές στην Τουρκία, όπου δεν ξέρουμε όμως ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί. Διότι να κάνω μια επισήμανση κ. Οικονόμου. Η Αντιπολίτευση φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερη για εμάς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι τώρα αυτό έχει αποδειχθεί, τουλάχιστον, όσους ακούμε και είναι σε μία ευθεία γραμμή. Εκεί δεν ξεφεύγει κανείς τουλάχιστον στο θέμα της Ελλάδας. Ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλον κ. Αβραμόπουλε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μην ξεχνάτε, ότι ο Κιλιντσάρογλου είπε στον κ. Ερντογάν, προχώρα εσύ για τα νησιά και είμαστε μαζί σου. Δηλαδή τον ενεθάρρυνε και τον έσπρωξε προς τα εκεί, σε συνδυασμό και με τα όσα είπαμε πρωτύτερα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και η Ακσενέρ, στην ίδια γραμμή είναι και αυτή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και η Ακσενέρ, που καμιά φορά της δίνουμε και εμείς μεγαλύτερη σημασία από ότι πρέπει, είναι μια ακραία εθνικίστρια στην Τουρκία και οσάκις απειλήθηκε στο παρελθόν η Ελλάδα, απειλήθηκε από τους εθνικιστές, μην το ξεχνάμε αυτό, οι οποίοι παίρνουν τα πάνω τους τον τελευταίο καιρό.

Κυρίως, λόγω της αδυναμίας του Ερντογάν, ο οποίος βεβαίως και θέλει να διασωθεί και κάνει τις γνωστές παραχωρήσεις στις πιέσεις που ασκούνται πάνω του. Θυμίζω, ότι η Αγιά Σοφιά, που μετετράπη σε τζαμί, -που ήταν μια λάθος κίνηση της Τουρκίας, αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη-, τρεις φορές στο παρελθόν το είχε αποτρέψει ο Ερντογάν. Σε κάποια στιγμή λοιπόν, κάτω από την πίεση του κυβερνητικού του εταίρου, το έπραξε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Αβραμόπουλε, μου κάνετε τη χάρη, σας παρακαλώ, να μας περιμένετε για λίγα λεπτά, ή να σας ξαναπάρουμε να πάμε σε διαφημίσεις, σε τίτλους ειδήσεων και να συνεχίσουμε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.

**
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε μια κατάσταση απίστευτη στην Ελλάδα, κρίση πάνω στην κρίση. Είχαμε την κρίση με την πανδημία. Με το που τέλειωσε η κρίση, μπήκαμε στη φάση του πολέμου, ο οποίος δυστυχώς συνεχίζεται. Έχουμε την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, ως αποτέλεσμα φυσικά του πολέμου και όλων των υπολοίπων και βρισκόμαστε σε μια δίνη, εν πάση περιπτώσει, αυτήν την ώρα που μιλάμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνον εμείς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από την άλλη, ακούμε κ. Αβραμόπουλε σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο Πρωθυπουργός το άφησε και ο ίδιος ανοιχτό, έχει αφήσει ένα ορθάνοιχτο παράθυρο, ούτως ή άλλως θα ήταν λύση οι πρόωρες εκλογές;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινάμε λοιπόν από τις πρόωρες εκλογές. Είναι αλήθεια, ότι έχουμε μπει σε προεκλογική τροχιά και η ατμόσφαιρα έχει βαρύνει πολύ. Εκείνο όμως, που έθιξε χθες ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι βεβαίως θα ήθελε να εξαντλήσει το χρόνο που προβλέπει το Σύνταγμα και να πάμε για εκλογές τον επόμενο χρόνο, αλλά από την άλλη μεριά, αισθάνεται και τις επιπτώσεις που έχει αυτή η μακρά εκλογολογία.

Και αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τι πρέπει να κυριαρχήσει λοιπόν τώρα; Τι συμφέρει τον τόπο. Πάνω απ΄όλα λοιπόν, πολιτική σταθερότητα. Εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, σίγουρα θα πάρει τις αποφάσεις του, ακόμα δεν έχουν ορισθεί ημερομηνίες αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχουμε πλέον πρόωρες εκλογές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν τον επόμενο μήνα αλλά μετά τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο το θεωρώ και εγώ πάρα πολύ πιθανό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε πάντως ένα τοξικό κλίμα, το οποίο είναι καθημερινότητα κ. Αβραμόπουλε. Μια Αντιπολίτευση, που βάλλει κατά ριπάς, που απορρίπτεται, ό,τι και να γίνεται.

Δηλαδή βλέπουμε την κυβέρνηση να έχει κάνει κάποιες κινήσεις είναι αλήθεια και καλό θα ήταν να μην τα μηδενίζουμε όλα. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι λίγα, μπορεί να πει ο,τιδήποτε αλλά δεν μπορεί να μηδενίζονται τα πάντα.

Έχουν πέσει δισεκατομμύρια στην αγορά, σαράντα τέσσερα από την πανδημία, επτά δισ. τώρα και αυτά βγαίνουν από τις τσέπες όλων ημών. Δεν τα έχει ο Μητσοτάκης στο σπίτι του και τα μοιράζει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και έτσι έχει κρατηθεί και η κοινωνία όρθια τα τελευταία χρόνια, χάρη σε μια πολιτική, που αποβλέπει και στην κοινωνική σταθερότητα και στη στήριξη ,κυρίως εκείνων που υποφέρουν περισσότερο. Αλλά κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται. Δεν είναι μόνον πρόβλημα της Ελλάδος και βεβαίως η κυβέρνηση έχει κάνει σωστές κινήσεις και είναι κρίμα, που η Αντιπολίτευση δεν έχει φθάσει σε ένα ανώτατο επίπεδο ευθύνης. Αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν στην Ελλάδα. Ξέρετε, εμείς έχουμε έλλειμμα κουλτούρας εθνικής συνεννόησης ακόμα και για τα πολύ σημαντικά θέματα.
Αλλά είπα πρωτύτερα, ότι δεν είναι μόνο της Ελλάδος πρόβλημα. Είναι και της Ευρώπης. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινάει σε λίγες ώρες από τώρα για άλλη μία φορά, μετά από πολλές αναβολές, προσπαθούν να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, που χτυπάει την ευρωπαϊκή οικονομία…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει βρεθεί ακόμη αυτή η πλεύση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:….επαναφέροντας το θέμα του να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Εδώ ακριβώς είναι που και η συνάντηση σήμερα του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ντράγκι έχει την ξεχωριστή της σημασία. Στην ατζέντα λοιπόν της Συνόδου Κορυφής είναι και η επισιτιστική κρίση.
Κύριε Οικονόμου, αυτό που πάει να γίνει στον κόσμο, μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές επιπτώσεις. Φαντασθείτε ότι η Αφρική, η οποία εξαρτάται κατά 90% από το ουκρανικό και το ρωσικό σιτάρι, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μείζονος επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Τι θα σημάνει αυτό; Εάν γίνει κάτι τέτοιο, μην εκπλαγούμε να έχουμε και νέες προσφυγικές ροές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από αλλού πλέον, από άλλες περιοχές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και αναρωτιέμαι, εάν είμαστε ως Ευρώπη έτοιμη να αντιμετωπίσουμε και μία τέτοια κατάσταση στο μέλλον. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι τιμές στα τρόφιμα, που μας ενδιαφέρει άμεσα και κυρίως, εμάς τους πολίτες, θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα παραμείνουν στα ύψη και το 2023.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, βλέπετε, ότι δεν τελειώνει εύκολα ο πόλεμος. Θα συνεχισθεί ο πόλεμος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ο πόλεμος, το είχαμε πει και παλιά, θα κρατήσει καιρό. Ο κ. Πούτιν είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους, γονατίζοντας, όχι την Ουκρανία, δεν τον ενδιαφέρει τόσον η Ουκρανία, όσο το ευρωατλαντικό σύστημα και κυρίως η Ευρώπη. Η πολιτική του σε αυτό αποβλέπει και γι΄ αυτό το λόγο οι Σύνοδοι είναι κρίσιμες αυτές που γίνονται τώρα. Την Πέμπτη έχουμε, όπως είπαμε, τους είκοσι επτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί η Σύνοδος του G7, των πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών του κόσμου και το Σαββατοκύριακο, 25 και 26, η αυλαία πέφτει με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Υπάρχει λοιπόν παγκόσμια διεθνής αναταραχή και θέμα τους είναι ο πόλεμος και οι παρενέργειές του στην παγκόσμια οικονομία.
Είμαστε σήμερα κ. Οικονόμου στην εκατοστή δέκατη έβδομη, αν δεν κάνω λάθος, ημέρα του πολέμου και θα τραβήξει καιρό ακόμα.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε, όπως ξέρετε, ότι θα κρατήσει χρόνια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπε για χρόνια και είπε να είμαστε προετοιμασμένοι για ακόμα υψηλότερες τιμές. Αυτό όμως ο κόσμος δεν το αντέχει κ. Αβραμόπουλε άλλο και θα αρχίσουν να πληρώνουν το μάρμαρο και οι πολιτικές ηγεσίες.
Είδαμε στη Γαλλία τι έγινε. Βλέπουμε διαδηλώσεις στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Θα δούμε και στην Ελλάδα. Και εδώ υπάρχει δυσαρέσκεια, κακά τα ψέματα. Δεν μπορεί να το αντέξει ο κόσμος αυτό. Και ο κόσμος δεν βλέπει τον Πούτιν μπροστά του και τον Ζελένσκι. Βλέπει τον κάθε ηγέτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά. Θα ξεκινήσω με μια παρατήρηση. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, λέγοντάς της την αλήθεια για το πώς έχουν τα πράγματα και προς τα πού οδεύουν. Η κοινή γνώμη ενημερώνεται κυρίως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πιστεύω ότι αυτή είναι ευθύνη και των κυβερνήσεων να το κάνουν. Τώρα είπατε κάτι πριν. Ότι η Ευρώπη είναι σε κρίση με αδύναμες κυβερνήσεις. Θυμίζω ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία, μιας και αναφερθήκατε σε αυτό, αποδυνάμωσαν τον Μακρόν και η διακομματική εμβέλεια που είχε ο ίδιος και η παράταξή του, τότε το 2017, θυμίζει πλέον κάτι από το παρελθόν. Εάν δεν αναζητήσει κοινωνική και πολιτική συναίνεση, ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει ισχυρή κοινωνική και πολιτική αντίδραση εν μέσω οξυτάτης κρίσεως. Τα ίδια γίνονται και στη Βρετανία. Η Αγγλία, με την πρόσφατη εσωκομματική ανταρσία, έχει ακυρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχε ο Τζόνσον. Στη Γερμανία δε, να θυμίσουμε, ότι αυτή η μεγάλη χώρα κυβερνάται, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, από τριτοκομματικό συνασπισμό, μια ετερόκλητη σύνθεση, που σε ένα μεγάλο βαθμό ακυρώνει και την όποια πολιτική θα έπρεπε η Γερμανία να υιοθετήσει απέναντι στην Ουκρανία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως είμαστε σε μια δεινή πανευρωπαϊκή, λέτε κ. Αβραμόπουλε και με παγκόσμιες διαστάσεις. Έτσι, που δεν φαίνεται και ο ορίζοντας του τέλους της, εν πάση περιπτώσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το συμπέρασμα της κουβέντας μας κ. Οικονόμου, ότι έχουμε μπει σαν εποχή, σαν γενεά, σαν κόσμος σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη, ρευστή και αβέβαιη περίοδο και εδώ έρχεται η μεγάλη ευθύνη των ηγεσιών και εθνικών και ευρωπαϊκών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστώ κ. Αβραμόπουλε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια. Πάντα είναι χρήσιμες οι κουβέντες με ανθρώπους που έχουν εμπειρία και μπορούμε να καταλάβουμε, τι συμβαίνει γύρω μας, που έχουν και εμβέλεια και ακτινοβολία διεθνή, όπως είναι ο κ. Αβραμόπουλος, που έχουν επαφές στο εξωτερικό, που μιλάνε με ανθρώπους, που μιλάνε με ηγέτες, που μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις, να καταλάβουμε, τι γίνεται γύρω μας.