«Nα οικοδομήσουμε ένα σύστημα μετανάστευσης και ασύλου που θα λειτουργεί για όλους», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Το Μάιο του 2015, από αυτό εδώ το βήμα, σας ανέλυσα για πρώτη φορά το πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Μίλησα για το πως θα ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις μας για την διάσωση ανθρώπινων ζωών, για το πως θα στείλουμε προσωπικό για την υποστήριξη των κρατών μελών που δέχονται μεταναστευτική πίεση, για το πως θα αυξήσουμε την οικονομική μας βοήθεια, για το πως θα προβούμε στη μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων και για το πως θα ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε πως κάναμε ακριβώς αυτά. Δημιουργήσαμε τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hotspots) ως το επιχειρησιακό μοντέλο για γρήγορη και αποτελεσματική υποστήριξη σε κράτη μέλη που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση. Περισσότεροι από 2300 αξιωματικοί από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (EBCGA), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και από την Europol αποσπάστηκαν για τη στήριξη των κρατών μελών που βρίσκονται σε πίεση.

Διατέθηκαν περισσότερα από 11 δισ. Ευρώ από την εσωτερική χρηματοδότηση της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών μας συνόρων. Μετεγκαταστάθηκαν σχεδόν 35.000 άνθρωποι από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη και, επιπλέον, περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν από το καλοκαίρι του 2018 υπό τις εθελούσιες μετεγκαταστάσεις.  Παράλληλα, περίπου 63.000 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στην ΕΕ ενώ ακόμη 30.000 επανεγκαταστάσεις έχουν δεσμευτεί για το επόμενο έτος.

Ένας αναβαθμισμένος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνόρων και Ακτοφυλακών αναμορφώνεται με στόχο ένα μόνιμο σώμα 10.000 επιχειρησιακών υπαλλήλων. Έχουμε εξοπλίσει συλλογικά την ΕΕ για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων της μετανάστευσης, ακόμη και των μελλοντικών.

Στην πορεία, έγινε ξεκάθαρο πως το έργο μας δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορά μας. Ο 21ος αιώνας θα μείνει στην ιστορία ως η εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε από κοινού με τους εταίρους μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο μεγαλύτερο μέρος του έργου που πέτυχαμε τα τελευταία χρόνια – πολιτικά, επιχειρησιακά και οικονομικά – οι εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις ήταν στενά συνδεδεμένες.

Είτε πρόκειται για τη συνεργασία μας με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, είτε για τις αφρικανικές χώρες είτε για την υποστήριξή μας στη συριακή κρίση – η στήριξη μας δεν ήταν απλώς και μόνο οικονομική. Αφορούσε στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης, τη μείωση των επικίνδυνων ταξιδιών και την παροχή άμεσης βοήθειας στους ευάλωτους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Τουρκία, υποστηρίζουμε καθημερινά σχεδόν 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες. Το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική προσφέρει βασική υποστήριξη σε πάνω από 5 εκατομμύρια ευάλωτα άτομα μέσω 210 διαφορετικών δράσεων σε 26 χώρες. Το Περιφερειακό Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για τη Συρία έχει παραδώσει πάνω από 75 έργα ύψους άνω των 1,6 δισ. Ευρώ, τα οποία εστιάζουν σε τομείς όπως η εκπαίδευση, τα μέσα διαβίωσης, η υγεία και η κοινωνικοοικονομική στήριξη.

Αυτά είναι γεγονότα και πράξεις με συγκεκριμένο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων αλλά και στις ίδιες τις κοινωνίες. Όταν κοιτάζει κανείς τη μεγάλη εικόνα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και οι παράτυπες αφίξεις στην Ευρώπη είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Πρέπει όμως να εστιάσουμε εντός της ΕΕ αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Τα γεγονότα που παρατηρούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αυξημένες αφίξεις στην Ελλάδα καθώς και οι πρόσφατες εχθροπραξίες στα βορειοανατολικά της Συρίας προκαλούν ανησυχία. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Η κατάσταση των μεταναστών που απομονώθηκαν στη Λιβύη είναι απαράδεκτη. Την ίδια στιγμή, το Μαρόκο, ένας στρατηγικός εταίρος στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου, μπορεί να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξή μας.

Όσον αφορά στο εσωτερικό της ΕΕ, η δουλειά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασύλου που έχουμε προτείνει και ελπίζω ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα. Επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά και δίκαια τις προκλήσεις στο σύστημα ασύλου μας. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην αλληλεγγύη για τη διαχείριση της μετανάστευσης εντός της ΕΕ κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Ο αριθμός των εθελούσιων μετεγκαταστάσεων από τον Ιούλιο του 2018 και η δήλωση που συζητήθηκε στη Μάλτα είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρέπει να βασιστούμε σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα και να οικοδομήσουμε ένα σύστημα μετανάστευσης και ασύλου που θα λειτουργεί για όλους. Επιπλέον, ελπίζω επίσης ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε ένα χώρο Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για αυτό μέσω της μεταρρύθμισης του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων και της επιλογής εναλλακτικών μέτρων, όπως οι αυξημένοι αστυνομικοί έλεγχοι και η διασυνοριακή συνεργασία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε όλοι σας στη σημερινή μας έκθεση. Αυτά που πετύχαμε τα τελευταία 5 χρόνια δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.  Η Ένωση μας σήμερα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει το μέλλον όταν πρόκειται για μεταναστευτικές προκλήσεις. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. 

Το φαινόμενο της μετανάστευσης θα είναι μαζί μας για πολλά ακόμη χρόνια. Η ερώτηση δεν είναι το πώς θα την σταματήσουμε, αλλά το πώς θα τη διαχειριστούμε καλύτερα».