Αβραμόπουλος: Μένουν πολλά να γίνουν για το μεταναστευτικό

56

Στην κατάσταση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hotspots) στα ελληνικά νησιά και ειδικότερα για τη Μόρια αναφέρθηκε σε μια από τις τελευταίες του ομιλίες ως Επίτροπος στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας επίτροπος επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαχείριση του μεταναστευτικού σημειώνοντας όμως πως μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Σημείωσε πως η Ελλάδα είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις. Όπως είπε στις αρχές του Νοεμβρίου 2019, υπήρχαν περισσότεροι από 35.000 μετανάστες στα νησιά ενώ 17.000 ήταν παρόντες μόνο στη Λέσβο.

«Υπήρξε και παραμένει προτεραιότητα για την Επιτροπή να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Απαιτούνται επειγόντως μέτρα για την μείωση της πίεσης στα νησιά και τη βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές. Και αυτό κάνουμε. Όσον αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη, η Επιτροπή διέθεσε στην Ελλάδα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2015 – τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση που παρείχε ποτέ σε ένα κράτος μέλος για τη μετανάστευση. Παρέχουμε επίσης τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη και βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές. Τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηρίζουμε την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα, οι οποία κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως «η Επιτροπή μπορεί μόνο να παράσχει στήριξη, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τις ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα, επιχειρησιακά αλλά και πολιτικά».

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του σε Αθήνα και Άγκυρα μαζί με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, κ. Seehofer, «για να συζητήσουμε την κατάσταση με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων, στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.» ενώ δεν έκρυψε πως «πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί με την αύξηση των αφίξεων στα νησιά κατά τους τελευταίους έξι μήνες».

«Η αποσυμφόρηση των νησιών και η αύξηση της ικανότητας υποδοχής στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν βασικές προτεραιότητες. Οι αποτελεσματικότερες διαδικασίες ασύλου θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της επεξεργασίας των αιτήσεων κι αυτό θα βοηθήσει επίσης στην επιτάχυνση της επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής» είπε.

Ο Έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε συλλογική ντροπή για την Ευρώπη τις εικόνες που είδαμε στο παρελθόν και τόνισε πως η διασφάλιση της παροχής επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης, και ιδίως η εντατικοποίηση των προετοιμασιών για τον χειμώνα, παραμένουν πρωταρχικής σημασίας.

Αναφορά έκανε και στον νέο νόμο για το άσυλο και την υποδοχή που ψήφισε η ελληνική βουλή. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία υιοθέτησής του και μόλις η νομοθεσία κοινοποιηθεί επισήμως στην Επιτροπή, θα αξιολογήσουμε τη συμμόρφωση του νόμου με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ» είπε.

Όσον αφορά την στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα ειδική αναφορά έκανε στη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και την πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη δημιουργία Ασφαλών Ζωνών (safe zones) σε όλα τα νησιά.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή στήριξε ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών, για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Κω.

«Όλοι πρέπει να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, ούτε ένα πρόβλημα της ευρύτερης γειτονιάς μας, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Επιτροπή υποστηρίζει και οικονομικά τέτοιες διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποιώντας πως «η συνδρομή των κρατών μελών με βάση την αλληλεγγύη και την ευθύνη είναι υψίστης σημασίας. Η μετανάστευση εξακολουθεί να αποτελεί θέμα κοινής ευθύνης όλων των κρατών μελών αλλά και της Ένωσης στο σύνολό της. Η μετανάστευση και η διαχείρισή της δοκιμάζουν καθημερινά τις αξίες και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρώπη. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις».

«Αυτή τη στιγμή, ενώ συζητούμε στις Βρυξέλλες, περισσότερα από 400 εκατομμύρια άνθρωποι επιδιώκουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Μετανάστες ή πρόσφυγες. Οι βαθύτερες αιτίες είναι ακόμα εκεί και δυστυχώς θα είναι εκεί για πολλά ακόμη χρόνια. Επομένως, έχουμε τεράστια ευθύνη να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να παράσχουμε υποστήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε.

 

Επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επιστροφές τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι έτοιμη να παράσχει επιχειρησιακή και οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα για τις επιστροφές όχι μόνο στην Τουρκία σύμφωνα με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αλλά και στη χώρα καταγωγής τους με πλήρη σεβασμό στην αρχή της μη-επαναπροώθησης (non-refoulement) και στο κεκτημένο της ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές. «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια σε αυτούς τους τομείς. Έχουν επιτευχθεί πολλά,  αλλά πολλά υπολείπονται ακόμη να γίνουν. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές και μαζί με τους Οργανισμούς της, να κινητοποιήσει όλη τη δυνατή υποστήριξη» συνέχισε.

Χαιρέτισε τη δήλωση της κας Von der Leyen την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι ένα νέο σχέδιο για τη μετανάστευση θα υποβληθεί από τη νέα Επιτροπή κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2020. «Στόχος μας πρέπει να είναι να καταστεί αυτό ως ένα μοντέλο για το πώς η μετανάστευση μπορεί να αντιμετωπιστεί με βιώσιμο τρόπο, ανθρώπινη προσέγγιση, αλλά και αποτελεσματικά. Και πιστέψτε με, αυτή Επιτροπή, δημιούργησε ισχυρές βάσεις γι αυτό» κατέληξε.

Στην δευτερολογία του θύμισε πως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου δείχνει τη δύναμη των πολιτών μας και τη δύναμη της αντοχής μας, για να μην εγκαταλείψουμε αλλά για να πιστεύουμε – τόσο ατομικά όσο και ως κοινότητα. «Κανείς μόνος δεν θα μπορούσε να γκρεμίσει το τείχος. Αλλά το κατορθώσαμε από κοινού. Αυτή η συλλογική μας στάση θα μας οδηγεί στο απρόβλεπτο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και ο χώρος Σένγκεν βρίσκονται εδώ και διατηρούν ζωντανό το συλλογικό αυτό πνεύμα. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δείξει ότι απέναντι σε όλες τις προκλήσεις – τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία – μπορούμε να πετύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε σε πνεύμα ενότητας και εμπιστοσύνης.

Οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας δοκιμάζουν το όραμά μας, την αντοχή μας και τη δέσμευσή μας στις ευρωπαϊκές μας αρχές. Αυτό το Κοινοβούλιο αποτελεί θεμέλιο αυτής της επιτυχίας. Είμαι υπερήφανος που μοιράστηκα αυτό το υπέρτατο καθήκον με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Ήρθα εδώ πριν από πέντε χρόνια ως φιλοευρωπαίος Έλληνας πολιτικός και επιστρέφω ως ένας αφοσιωμένος, ενεργός πολιτικός της Ευρώπης, αλλά πάνω από όλα ως ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος πολίτης» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr