Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παρέθεσε ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στο φονικό σεισμό που έπληξε τη γείτονα θυμίζοντας την εποχή της “διπλωματίας των σεισμών” που είχε πρωταγωνιστεί τον ίδιο από το αξίωμα τότε του Δημάρχου Αθηναίων.

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να εξάρει τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Και του πρωθυπουργού  να αδράξει την διπλωματική ευκαιρία και να προσφέρει άδολα ελληνική βοήθεια στη δοκιμαζόμενη Τουρκία.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: ….Θυμόμαστε το 1999, κουβεντιάζαμε χθες πολύ γι΄ αυτό, για το πώς εκείνος ο σεισμός, ο διπλός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα έδωσε την αφορμή για εκείνο, που ονομάστηκε «Διπλωματία των Σεισμών». Ένας από τους  πρωταγωνιστές εκείνης της προσπάθειας ήταν ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε μία κίνηση. Πήγε αμέσως ο ίδιος αυτοπροσώπως στην Κωνσταντινούπολη και σαν συνέπεια του σεισμού δημιουργήθηκε ένα καινούργιο κλίμα στις
σχέσεις των δύο χωρών. Παρακάλεσα τον κ. Αβραμόπουλο να είναι μαζί μας σήμερα για να δούμε, εάν, αυτό που συνέβη τότε, έχει κάποια πιθανότητα να συμβεί ξανά και τώρα. Καλημέρα κ. Αβραμόπουλε. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Τσίμα και σε εσάς και σε όσους μας παρακολουθούν αυτήν τη στιγμή. Πράγματι μας έφερε αυτό που ζει τώρα η γειτονική Τουρκία τις μνήμες πίσω τότε, στις 17 Αυγούστου του 1999, όπου έζησε η Κωνσταντινούπολη δραματικές στιγμές. Σας θυμίζω ότι οι απώλειες ήταν βαρύτατες.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Δέκα εφτάμισι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δέκα οχτώ χιλιάδες πεντακόσιοι ήταν οι νεκροί, είκοσι τέσσερις χιλιάδες τραυματίες και πεντακόσιες χιλιάδες περίπου άστεγοι. Μην νομίζετε ότι τα νούμερα θα είναι διαφορετικά. Φοβάμαι ότι λόγω και της Συρίας, όλο και περισσότερο ανακαλύπτονται κάτω από τα ερείπια, είτε ζωντανοί που το ευχόμαστε, είτε νεκροί. Τότε πράγματι άνοιξε μια πόρτα. Σας θυμίζω, ότι είχαν προηγηθεί τα Ίμια. Για να πάω κατευθείαν στην ουσία της ερώτησης, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό…

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Όχι μόνον τα Ίμια, όπως θυμάστε, αλλά και το επεισόδιο Οτσαλάν είχε γίνει μόλις τον Φεβρουάριο του 1999, πριν από έξι μήνες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό θα αναφερόμουν. Υπήρχαν αμοιβαία καχυποψία, εχθρικές δηλώσεις. Πριν λοιπόν από το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 1999 οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν γενικά ασταθείς. Η λεγόμενη λοιπόν «Διπλωματία των Σεισμών», η οποία για πρώτη φορά τότε υιοθετήθηκε, προκάλεσε αυθόρμητη έκρηξη συμπάθειας και γενναιόδωρη βοήθεια από απλούς
Έλληνες και Τούρκους και στις δύο περιπτώσεις, γιατί μετά από λίγο καιρό είχαμε και εμείς σεισμούς στην Αθήνα. Θυμάμαι ότι μία από τις πρώτες επισκέψεις ήταν του τότε Δημάρχου της Πόλης του Γκιούρτουνα, αλλά λίγο πριν, πραγματικά με ένα κύμα εντυπωσιακής αλληλεγγύης, που ξεπέρναγε τις διακρατικές σχέσεις και κυρίως με άξονα τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Καστελλόριζο μέχρι τον Έβρο και την Ήπειρο, δημιουργήθηκε ένα κλίμα συμπάθειας, το οποίο επέτρεψε στην Ελλάδα να δηλώσει την παρουσία της, ανθρωπιστικά καταρχήν. Αυτό πράγματι άλλαξε το κλίμα. Περάσαμε δεκαπέντε χρόνια μετά σχετικής ηρεμίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπήκανε στην άκρη τα προβλήματα, ή οι διαφορές.

Τουλάχιστον, είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα τέτοιο κλίμα, που σας θυμίζω ότι λίγα χρόνια αργότερα, το 2013, η Ελλάδα και η Τουρκία υπέγραψαν είκοσι πέντε Συμφωνίες, στην τότε συνάντηση των δύο Κυβερνήσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Άνοιξε ο δρόμος της επικοινωνίας των λαών, έπεσαν οι γέφυρες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση θεωρήσεων, άρχισαν να επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες την Τουρκία και αντίστοιχα Τούρκοι την Ελλάδα και δημιουργήθηκε ένα κλίμα.

Αυτό επέτρεψε και στην Ελληνική Διπλωματία να αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες. Ξέρετε καμία φορά, θα μου επιτρέψετε να το πω έτσι, συνωμοτεί και η φύση, εκεί που δεν μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες ανάμεσα στα κράτη. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Εγώ πιστεύω ότι άνοιξε ένας δρόμος και η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν άμεση. Το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρο.

Είδατε πώς το δέχθηκε η τουρκική κοινή γνώμη. Είδατε την αντίδραση των απλών ανθρώπων, γιατί ξεχάστε όλα αυτά τα site, τα οποία συντηρούν τον εθνικισμό την ξενοφοβία και την εχθρότητα ανάμεσα στους λαούς. Ο απλός πολίτης το αισθάνθηκε. Τώρα λοιπόν απομένει το επόμενο βήμα.

Το επόμενο βήμα, ποιο, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι. Πάλι να κινητοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες, να συγκροτηθούν καραβάνια με ανθρωπιστική βοήθεια. Τα έλεγε σήμερα το πρωί και ο κ. Κωστίδης, τι χρειάζονται οι άνθρωποι. Μπείτε στη θέση τους. Από συσκευασμένα φαγητά, μέχρι ρούχα. Οι συνθήκες είναι τραγικές….

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, γιατί το βράδυ επίσης οι θερμοκρασίες είναι παγετού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: …και εάν σκεφθείτε ότι κοντά εκατό χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν στέγη. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα στην περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι χτυπήθηκε και η Συρία. Ποιο κομμάτι της Συρίας; Εκεί που μέχρι πρόσφατα εξελισσόντουσαν πολεμικές επιχειρήσεις, οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας, ακόμα και οι τζιχαντιστές που έχουν βρει στέγη στην περιοχή, όπως και οι αποκαλούμενες safe zones, δηλαδή η ζώνη που δημιούργησε η Τουρκία για να στείλει πίσω στα σπίτια τους, τους Σύριους. Αυτοί οι
άνθρωποι λοιπόν είναι σε απόγνωση. Η πολιτισμένη Ευρώπη πρέπει να είναι εκεί. Η Ελλάδα πολύ ορθά δείχνει αυτήν τη στιγμή τον ανθρώπινο και πάντα πολιτισμένο εαυτό της.

Σας θυμίζω, διότι πέρασαν τα χρόνια, ότι, όταν επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη, Επικεφαλής μιας ομάδας Δημάρχων αλλά και παραγόντων, η υποδοχή που μας επεφύλαξαν εκεί ήταν εντυπωσιακή. Κατέβηκε στο tarmac, ούτε καν στο αεροδρόμιο, ο τότε Δήμαρχος για να με επισκεφθεί και είδαμε μπροστά μας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να έχουν σπεύσει, την ώρα που εξελίσσονταν οι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη και να υποδεχθούν την Ελληνική Αντιπροσωπεία.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Ήταν μια σκηνή, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου, που μεταδόθηκε. Ήταν εντυπωσιακή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε; Τότε υιοθετήθηκε, μέσα από ένα άλλο πρόγραμμα δικό μας, τη «Διπλωματία των Πόλεων» από τον τότε Γενικό Γραμματέα τον Κόφι Ανάν και χαιρετίστηκε με τηλεοπτικό μήνυμα από τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής Κλίντον. Δηλαδή, ήταν ένα παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο.

Να λοιπόν που η Διπλωματία έχει και άλλες όψεις. Ας την αξιοποιήσουμε.

Δεν λύνουμε τα προβλήματα. Εκεί είμαστε πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές της, έχει ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει, γιατί το βαθύ κράτος δεν κλονίζεται από τους σεισμούς, είναι πάντα εκεί. Όταν ξεπερασθεί δηλαδή αυτή η κρίση, όταν ξεπερασθούν οι σεισμοί, πάλι θα έρθουν στην επιφάνεια τα προβλήματα. Τουλάχιστον, θα έχει διαμορφωθεί ένα τέτοιο κλίμα, που θα επιτρέπει στην κοινωνία, στο λαό, να ασκήσει πίεση από μέσα, ακυρώνοντας ένα μέρος αυτής της σκληρής ρητορικής και επιθετικής πολιτικής που ασκείται από τη γειτονική χώρα.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Μακάρι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Αβραμόπουλε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να πάνε όλα καλά.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.