«Έκπληξη αλλά και όχι αποκλεισμός κάθε προσπάθειας από αυτές που έχουν ξεκινήσει για το μέλλον για να βρουν οι δύο χώρες έναν κοινό δρόμο, το δρόμο του διαλόγου» χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την ένταση που καταγράφηκε κατά τις κοινές δηλώσεις Δένδια – Νταβούτογλου.

«Είναι αλήθεια, ότι προκλήθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και άνοιξε όλη τη βεντάλια των σχέσεων και των ζητημάτων με την Τουρκία, μονάχα που διευκρίνισε –το λέω και εγώ αυτό, γιατί έχω διατελέσει σ΄ αυτή τη θέση- ότι η μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

Τώρα από εκεί και πέρα είναι αλήθεια, ότι ξέφυγαν οι σχέσεις από εκεί που είχαν, αν θέλετε, προετοιμαστεί από το παρασκήνιο το διπλωματικό» συμπλήρωσε.

Ο πρώην επίτροπος εκτιμά ότι «δεν συνδυάστηκε το διπλωματικό παρασκήνιο με το πολιτικό προσκήνιο».

«Τι θέλω να πω με αυτό; Προκλήθηκε ο κ. Δένδιας από την ώρα που ο κ. Τσαβούσογλου του έθεσε το θέμα μειονότητας της Δυτικής Θράκης, όφειλε να απαντήσει και πολύ ορθά έκανε μέχρι εκεί.  Από εκεί και πέρα, ποιο είναι το ζητούμενο; Το ζητούμενο αυτής της συνάντησης στην Άγκυρα και της άλλης που θα γίνει στην Αθήνα, θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει, είναι οι δύο χώρες να βρούνε ένα δρόμο να κινηθούν προς τα εμπρός για να αποφευχθεί ο άλλος δρόμος, τον οποίον ούτε θέλουμε να συζητάμε. Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες η Ελλάδα τελεί κάτω από μεγάλη πίεση προκλήσεων από τη γειτονική Τουρκία. Τώρα εκεί στην Άγκυρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συνέβη στο διπλωματικό. Σημασία έχει, ότι εδώ δεν παίζουμε ποδόσφαιρο, ένα-μηδέν, δύο-μηδέν, τρία-μηδέν. Σημασία έχει ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα και βέβαια να θυμίσουμε ότι η συνάντηση δεν έγινε από μόνη της» εξήγησε.

«Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στους τελευταίους είκοσι μήνες, ένας δρόμος υπάρχει μπροστά. Να βρούμε ένα τρόπο συνεννόησης. Αυτός έχει μία βάση και οι κόκκινες γραμμές τέθηκαν εχθές από ελληνικής πλευράς» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συνέχισε:

«Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και πολύ ορθά ελέχθη χθες ότι θα πρέπει σύντομα να μπει και στην unclos, να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο, αφού έχει ευρωπαϊκή προοπτική, να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να δει τους Έλληνες πλέον ως γείτονες και όχι ως αντίπαλους και εχθρούς.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και από την άλλη πλευρά. Και γίνεται. Τα μηνύματα που εστάλησαν από την πρώτη κιόλας ημέρα, που ανέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ξεκάθαρα.

Θυμηθείτε τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, διαμορφώθηκε ένα καλό κλίμα. Τώρα από εκεί και πέρα συνέβησαν πολλά από εκείνα που δεν πρέπει να μας συνοδεύουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβράμοπουλο, «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να έχουμε μια Σύνοδο Κορυφής, όπου τόσο κεκλεισμένων των θυρών, όσο και δημόσια, θα ανακοινωθεί, ότι οι δύο χώρες ακολουθούν το δρόμο της συνεννόησης και του διαλόγου. Προϋπόθεση όμως για όλο αυτό είναι η Τουρκία να σεβαστεί τις ελληνικές θέσεις».