Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 9 Τούρκους κουρδικής καταγωγής που είχαν συλληφθεί λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2017 για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι όλοι πρέπει να αθωωθούν για τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, δηλαδή για τα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, της διακεκριμένης οπλοκατοχής και της κατοχής εκρηκτικών υλών.

Ωστόσο, κήρυξε ενόχους 6 από τους κατηγορουμένους για τα αδικήματα της απλής οπλοκατοχής, της κατοχής κροτίδων και της πλαστογραφίας, με το δικαστήριο να τους επιβάλλει συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή 900 ευρώ στον καθένα με αναστολή.

“Το δικαστήριο στην απόφαση του μέτρησε τα πραγματικά περιστατικά και εξέδωσε μία δίκαιη απόφαση” δήλωσαν οι συνήγοροι των 9 κατηγορουμένων, κάνοντας παράλληλα λόγο για “υπερδιογκωμένη” κατηγορία και “πενιχρά” ευρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση της και η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Οι εννέα Τούρκοι κουρδικής καταγωγής είχαν συλληφθεί μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής τον Νοέμβριο του 2017 σε Καλλιθέα και Νέο Κόσμο, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Όλοι τους είχαν προφυλακιστεί μετά τις απολογίες τους, αντιμετωπίζοντας ένα βαρύ κατηγορητήριο που περιελάμβανε συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας-κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών, τρομοκρατικές πράξεις παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, πλαστογραφία μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων κ.α.

Οι τουρκικές δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει την έκδοση των κατηγορουμένων, όμως το Συμβούλιο Εφετών είχε απορρίψει το αίτημα, με το σκεπτικό -μεταξύ άλλων νομικών λόγων- ότι εφόσον επιστρέψουν στη γείτονα κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια.