Άθλια σπέκουλα Τσίπρα πάνω στην κατεστραμμένη Καρδίτσα

414

Από την πρώτη στιγμή υπουργοί, δήμαρχοι, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες  και υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΓΑ και της κυβέρνησης βρέθηκαν στην Καρδίτσα, την οποία χτύπησε αλύπητα ο Ιανός.

Συγκεκριμένα, ο καρδιτσιώτης υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο τρικαλινός υφ. Γεωργίας, Κώστας Σκρέκας, ο υφ. Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης , ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κωστής Νούσιος και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής βρέθηκαν και βρίσκονται στην Καρδίτσα για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πληγέντων και όχι να σπεκουλάρουν όπως κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταικούρας ανακοίνωσε, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, το Σάββατο το μεσημέρι την πρώτη δέσμη μέτρων για τους πληγέντες.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, επιχορήγηση των επιχειρήσεων, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Επίσης, θα δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα διατεθεί άμεσα το ποσό του 1 εκατ. Ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου από το Υπουργείο Υποδομών.

Επίσης κάποιος να ενημερώσει τον ανενημέρωτο επικεφαλής της Κουμουνδούρου, ότι από το Σάββατο το πρωί είναι γνωστό ότι, μετά από επικοινωνία του υπ. Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του Κυρ. Μητσοτάκη, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Καρδίτσα για να συνομιλήσει με τους πληγέντες και να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της πόλης και του νομού γενικότερα.

Για την ιστορία, ο αμετροεπής Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Καρδίτσα την Κυριακή το βράδυ, ενώ για τους Καρδιτσιώτες, που τον πήρε τώρα ο πόνος, δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα στην 4ωρη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Και κάτι τελευταίο: στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Όλοι μας θυμόμαστε ότι λίγες ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Τσίπρας απολάμβανε τις διακοπές του στο κότερο της κα Παναγοπούλου.

Ακολουθούν οι αμετροεπείς, και σε πολλά σημεία γεμάτες ψέματα, δηλώσεις του Τσίπρα από την Καρδίτσα:

«Η εικόνα που έχουμε από τις καταστροφές στην Καρδίτσα είναι εικόνα ολικής καταστροφής. Συνομίλησα με απελπισμένους ανθρώπους, επαγγελματίες, πολίτες που έχουν χάσει άλλοι την επιχείρησή τους, τα εμπορεύματά τους, άλλοι τις οικοσυσκευές τους. Πιστεύω ότι είναι μια εικόνα που αξίζει τον κόπο να τη δει κανείς γιατί δεν είναι εύκολο να την περιγράψει».

«Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες. Αλλά νομίζω πως δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για αυτές. Μεγάλες ευθύνες που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, τις αντιπλημμυρικές. Διαχρονικές ευθύνες, που όμως κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν και δεν αφορούν μόνο την κεντρική κυβέρνηση αλλά και την αυτοδιοίκηση»

«Όμως επαναλαμβάνω, αυτή την ώρα το κρίσιμο είναι να μιλήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Κι αν εγώ σήμερα θέλω να επιρρίψω μία ευθύνη, βασική ευθύνη, δεν είναι για όσα δεν έγιναν ή δεν προβλέφθηκαν πριν από τον κατακλυσμό, αλλά για το τι έγινε μετά τον κατακλυσμό. Για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ένας υπεύθυνος, δήμαρχος, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, να έρθει να μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους. Να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

«Όλα όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας από τα κλειστά γραφεία, ίσως είναι δικαιολογημένα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν εικόνα, αλλά είναι ασπιρίνες για να αντιμετωπίσουν μια ολική καταστροφή» και σημείωσε: «Δεν υπήρξε μαγαζί που να μην επισκεφθώ, να μην συναντήσω να μην μου μιλήσει για ζημιές άνω των 100.000 ευρώ. Με τα 600 ευρώ, και τα πέντε χιλιάρικα και τα οκτώ χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».

«Θέλω να απευθύνω μία έκκληση στον κ. Μητσοτάκη. Να μην διστάσει να έρθει και να ακούσει τα παράπονα των πολιτών. Σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης και οι υπουργοί του που ήρθαν με ένα ελικόπτερο να εξαγγείλουν δήθεν μέτρα βοήθειας».

«Όσοι είχαν βαμβάκι και αναμένανε να το συλλέξουν το επόμενο διάστημα έχουν πάθει ολική καταστροφή. Άρα το βασικό αίτημα πιστεύω όλων των ανθρώπων, της περιφέρειας Θεσσαλίας -γιατί η καταστροφή αφορά συνολικά την περιφέρεια Θεσσαλίας,- είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες αποζημιώσεις, και μάλιστα σαν κι αυτές που εξαγγέλθηκαν -ειρήσθω εν παρόδω, τα πέντε από τα εννέα μέτρα, ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση με βάση το νόμο να τα υλοποιήσει. Τα υπόλοιπα, είπα πιο πριν, δεν μπορούν να αγγίξουν τα προβλήματα».

«Άρα λοιπόν να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα αλλά να υπάρξει στοχευμένα, με συνεργεία που είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια να στείλει, σε κάθε μαγαζί σε κάθε οικία να δει και να εκτιμήσει, επί τόπου τις καταστροφές, ώστε να υπάρξει ολική αποζημίωση, των ζημιών που έχουν υποστεί τόσο τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, όσο όμως και τα νοικοκυριά».

«Θέλω να πω τελειώνοντας πως αν κάτι χρειάζεται ο πολίτης δίπλα του είναι όχι φιγούρα και επικοινωνία, όχι μεγάλα λόγια για επιτελικό κράτος, αλλά ένα ισχυρό κράτος, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος που μπορεί να δαπανήσει για να καλύψει τις ανάγκες του. Και μετά τις πλήρεις αποζημιώσεις, ένα κράτος ισχυρό θα έπρεπε να δώσει και ρευστότητα, χαμηλότοκα δάνεια μη επιστρεπτέα ενίσχυσης στους επιχειρηματίες, ως κεφάλαιο κίνησης για να ξαναπατήσουν στα πόδια τους».

«Ας μην ξεχνάμε αυτή η καταστροφή που βιώνουμε εδώ στην Καρδίτσα, και στη Θεσσαλία, έρχεται εν μέσω μιας οικονομικής καταστροφής που ήρθε από την πανδημία. Άρα ανακοινώσεις ψίχουλα σαν τη σημερινές, καλύτερα θα είναι όσοι τις έκαναν να το ξανασκεφτούν. Επαναλαμβάνω, απευθύνω έκκληση στον πρωθυπουργό να μην δειλιάσει να έρθει να δει ο ίδιος πράγμα που δεν έκαναν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι υπουργοί του».

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr