Τους τελευταίους μήνες, η Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού (HCC) βρίσκεται σε αναταραχή για το διορισμό της Βασιλικής Θάνου στο πηδάλιο της Υπηρεσίας, εν μέσω έντονων κριτικών ότι η επιλογή της ήταν πολιτικά παρακινημένη, σημειώνει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Neweurope.eu.

Και ενώ τα πράγματα φαίνονταν αρχικά ομαλά παρά την πολιτικοποίηση της θεωρητικά ανεξάρτητης αρχής – απλώς και μόνο επειδή η κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή βρίσκονταν κάτω από το ίδιο πολιτικό πανό, οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους εθνικούς εκλογικούς κύκλους και να εγγυηθούν τη συνέχεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την παντοδύναμη αρχή ανταγωνισμού που μπορεί να δημιουργήσει ή να σπάσει ολόκληρες αγορές ή ακόμα και να ενεργήσει ως πολιτικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις και την αντιπολίτευση.

Οι επικριτές επικεντρώνονται κυρίως στους στενούς δεσμούς του Θάνου με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η επιλογή της Αντιπροέδρου στις αρχές του 2017, Άννα Νάκου , ήταν επίσης πολιτική . Ως αποτέλεσμα, λένε οι επικριτές, η εμπιστοσύνη έχει σπάσει και η αντίληψη είναι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά της με αμερόληπτο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ξεκινήσαμε μια διερευνητική άσκηση, με βάση τα διαθέσιμα στο κοινό αρχεία, για να διαπιστώσουμε αν αυτές οι ανησυχίες είναι αληθείς.

Η κ. Θάνου, όπως αναφέρει το Neweurope, ισχυρίζεται ότι τόσο αυτή όσο και άλλα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενεργούν ανεξάρτητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, οι έρευνες αποκαλύπτουν ένα απογοητευτικό μοτίβο διορισμών ανώτατων διοικητικών στελεχών στον Οργανισμό τους τελευταίους μήνες (τόσο στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου, του οργάνου που αποφασίζει για υποθέσεις ανταγωνισμού όσο και στο επίπεδο της Γενικής Διεύθυνσης, του οργάνου που διερευνά τις υποθέσεις), γεγονός που δικαιολογεί ο βαθύς σκεπτικισμός εκφράστηκε γύρω από τα ζητήματα της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της αποτελεσματικότητας της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού.

Πρόσφατα διορισθέντα ανώτατα διευθυντικά στελέχη στον οργανισμό ανταγωνισμού μοιάζουν να έχουν στενούς πολιτικούς δεσμούς με τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, ως επί το πλείστον, σχετικά περιορισμένο ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία διαχείρισης πριν από το διορισμό τους. Τα ευρήματα δημιουργούν επίσης αμφιβολίες ως προς το αν η πρόσφατα θεσπισθείσα νομοθεσία της ΕΕ που έχει ως στόχο την ενίσχυση των εθνικών αρχών ανταγωνισμού είναι επαρκής και ικανή να προστατεύσει την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα των αρχών ανταγωνισμού στην Ευρώπη, τονίζει το Neweurope.eu.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού διορίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Βασιλική Θάνου, πρώην αρχηγός δικαστηρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου, διορίστηκε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 3 Ιανουαρίου 2019, προκαλώντας διαμαρτυρίες από πολιτικούς και σχολιαστές της αντιπολίτευσης ότι ήταν υπερβολικά συνδεδεμένη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα.

Σε επιστολή που έστειλε στον Επίτροπο κ. Vestager την εποχή της υποψηφιότητάς της, ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξελέγη σήμερα πρωθυπουργός, προειδοποίησε ότι η υποψηφιότητα της κ. Θάνου, είναι απολύτως ασυμβίβαστη με το ρόλο και την αποστολή ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής. Η Transparency International επέκρινε επίσης την ελληνική κυβέρνηση την εποχή εκείνη, διαπιστώνοντας ότι ο διορισμός της τελικά αμφισβήτησε την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Αλέξης Τσίπρας διόρισε την κ. Θάνου σε μια σειρά σημαντικών θέσεων, υποκινώντας κάθε φορά κριτική σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην επιλογή του. Αφού διορίστηκε επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, μια επιλογή από περισσότερους ανώτερους συνομηλίκους που οδήγησε επίσης σε διαμάχη, υπηρέτησε ως προσωρινός πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 27 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Η μεταγενέστερη δικαστική της σταδιοδρομία συνοδεύτηκε από διαμάχες και ισχυρισμούς για παρεμβάσεις στις τρέχουσες έρευνες. Μετά την αποχώρησή της από τον πάγκο, ο Τσίπρας την διόρισε στις 11 Ιουλίου 2017 ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της (Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης), θέση που ακολούθως άφησε να αναλάβει το νέο της ρόλο Προέδρου της HCC.

Ήδη τον Απρίλιο του 2017, η Άννα Νάκου είχε επιλεγεί και διοριστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπρόεδρος του Οργανισμού. Η κ. Νάκου εισήλθε στην υπηρεσία HCC το 2011 και ποτέ δεν κατείχε διευθυντική θέση (π.χ. προϊστάμενος μονάδας ή διευθυντής) στη Γενική Διεύθυνση της HCC. Ο διορισμός της στην ανώτατη θέση της διοίκησης έθεσε τότε πολλές πολιτικές διαμάχες, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι τα μόνα διαπιστευτήρια της για τη δουλειά έχουν να κάνουν με τη στενή πολιτική της συμμαχία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα με τη δεύτερη πιο ισχυρή στον τότε υπουργό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, προτού αναλάβει τα καθήκοντά της, αποσπάστηκε για πολλά χρόνια στο πολιτικό αξίωμα του Υπουργού Ν. Παππά ως σύμβουλό του:

Στις 13 Μαΐου 2015, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Νάκου ήταν αποσπασμένη στο πολιτικό γραφείο του Παππά, τότε υπουργού.

Μετά τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ανανεώθηκε (12 Οκτωβρίου 2015) στο πολιτικό γραφείο του Pappas, και πάλι υφυπουργός (SYRIZA).

Μετά από ανασχηματισμό της κυβέρνησης το 2016, η κ. Νάκου αποσπάστηκε πάλι (1 Δεκεμβρίου 2016) στο πολιτικό γραφείο Παππά, τότε Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης .

Συνέχισε να είναι επικεφαλής σύμβουλος του Παππά μέχρι το διορισμό της ως Αντιπροέδρου της HCC στις 6 Απριλίου 2017 – η απόσπασή της στην Υπουργό πράγματι καταργήθηκε δύο μήνες μετά το διορισμό της στο Συμβούλιο HCC, στις 2 Ιουνίου 2017, με αναδρομική ισχύ αποτέλεσμα.

Ενώ βρισκόταν στην υπηρεσία του Υπουργού Παππά, εργάστηκε σε μια εξαιρετικά αμφισβητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον πλειστηριασμό των αδειών τηλεόρασης, η οποία περιορίζει ουσιαστικά τον αριθμό των δωρεάν αδειών σε εθνικό επίπεδο μόνο σε 4. Ο νόμος τελικά αμφισβητήθηκε Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας και χτυπήθηκε ως αντισυνταγματική.

Πρόσφατα, η συμμετοχή της Κ. νάκου στην εκδίκαση υποθέσεων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης προσήλκυσε νέα κριτική, διότι ο πρώην αφεντικό της, Νίκος Παππάς, άσκησε εποπτεία ακριβώς στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενώ βρισκόταν στην υπηρεσία του.

Επιπλέον, ο Ιωάννης Παυλόβιτς, άλλος διορισμένος από τη ΣΥΡΙΖΑ, κατείχε διάφορες συμβουλευτικές θέσεις στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, αμέσως πριν διοριστεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HCC στις 7 Ιανουαρίου 2019:

Στις 6 Μαρτίου 2015, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης SYRIZA, διορίστηκε από τον πρωθυπουργό για να υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Στις 7 Οκτωβρίου 2015 διορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, θέση που κατείχε μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2019.

Την ίδια ημερομηνία, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παραίτησή του και τον απαλλάσσει από τα καθήκοντά του, μόνο για να αναλάβει λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου 2019, τη θέση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΑ, που διορίστηκε από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Κ. Δραγασάκη.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Pavlovits δεν είχε προηγούμενη γνώση και εξειδίκευση στο δίκαιο του ανταγωνισμού ή στην οικονομία.
Πηγή: Neweurope.eu