Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πολιτική εξίσωσή του, τον τελευταίο καιρό, έχουν μπει οι «προβοκατόρικες πληροφορίες» προς φιλικά στο κόμμα έντυπα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για ενόχληση –λέει η συγκεκριμένη γραμμή– και προβληματισμό βουλευτών, κοντά σε πρώην πρωθυπουργό, για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

Για να μη γελοιοποιηθούν τελείως διανθίζουν τα κείμενά τους λέγοντας, «προφανώς δεν αναμένουν κινήσεις ανατροπής εκ των έσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της αδυναμίας διαχείρισής της αποτελεσματικά, δεν έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη των εκλογών». Και δεν αποκλείουν αυτό να γίνει στην προσπάθειά του να ελέγξει το εσωκομματικό πεδίο για να μην τον ξεπεράσουν τα γεγονότα, προσεχώς.
Στην αρχή έλεγαν εκλογές τον Ιούνιο, μετά τον Ιούλιο, κατόπιν ακολούθησε η όποια προκήρυξη μετά τη ΔΕΘ, τώρα ο επόμενος μήνας είναι ο Οκτώβριος. Είναι ίσως από τις λίγες φορές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας όπου το πατρονάρισμα κινήσεων και χτυπημάτων κάτω από ζώνη από άλλο πολιτικό κόμμα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Σπίλωση με… εργολαβία
Στην προσπάθεια αυτήν έχουν επιστρατευτεί από το παρελθόν τρία-τέσσερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν διαγραφεί –κάποιοι από αυτούς συνώνυμα της γραφικότητας– και έχουν αναλάβει εργολαβικά τη σπίλωση του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε δημοσιογραφικές στήλες της αντιπολίτευσης αυτοί οι πρώην προβάλλονται περισσότερο και από τα θεσμικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει σχεδόν καθημερινή συνεργασία με τον Μιχάλη Καλογήρου, την Ολγα Γεροβασίλη, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο κ.ά., ενώ δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην εξέλιξη της Επιτροπής για τις υποκλοπές.Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, «θα κατηγορήσει ότι με την άνοδό της στην εξουσία επέβαλε ένα καθεστώς με κάθε τρόπο αναπαραγωγής και διατήρησης της ισχύος της και θα σημειώσει πως εσχάτως αποκαλύφθηκε ότι δεν δίστασε ούτε να συγκροτήσει και να διατηρεί σε λειτουργία έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό παρακρατικό θύλακα παρακολουθήσεων μέσα στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου». Με βάση αυτό το σκεπτικό έχει δοθεί εντολή και για δημιουργία τηλεοπτικού σποτ που να προπαγανδίζει το συγκεκριμένο μήνυμα.
Σοβαρές διαφωνίες στο περιθώριο των τεκταινομένων στον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει εκφράσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Τόσο αυτός όσο και άλλα στελέχη του ιδίου… κλίματος θεωρούν «καμένα χαρτιά τους πρώην γραφικούς της Δεξιάς» και θέλουν ξεκάθαρη ιδεολογική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντέξει άλλους Καμμένους», λένε χαρακτηριστικά.

Ιδεολογική αντιπαράθεση
Πάντως, πολύ σχολιάστηκε στον κύκλο του κόμματος η παρέμβαση του τέως προέδρου της Βουλής, βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα των παρακολουθήσεων. «Ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν “νόμιμης παρακολούθησης”; Η δήλωση Μητσοτάκη, σε ύφος και ουσία, δεν ήταν μόνο αλαζονική και καθεστωτική αλλά και προδήλως ενοχική. Ευθέως υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ παραπέμπει σε “σκοτεινές δυνάμεις” και στη διχαστική επίκληση του “εσωτερικού εχθρού”. Καμία συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», λέει ο κ. Βούτσης και δίνει το σύνθημα για ιδεολογική αντιπαράθεση μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά.
Στην Κουμουνδούρου πάντως ελπίζουν να συνεχιστεί το ίδιο τεταμένο κλίμα μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Μεγάρου Μαξίμου, ενώ εκτιμούν ότι εάν υπήρχαν σενάρια μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτά έχουν ανασταλεί για την ώρα.
Το θέμα πάντως της χρησιμοποίησης των…γραφικών διαγραμμένων από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να τεθεί και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι κάποιοι πολύ ψηλά στην Κουμουνδούρου τους έχουν τάξει ακόμα και ψηφοδέλτιο. Σε τέτοια περίπτωση θα γελάσει και ο κάθε –αριστερός– πικραμένος.