Αποζημίωση από τη Novartis διεκδικεί η κυβέρνηση

by news

Η Ελλάδα θα διεκδικήσει από τη Novartis αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη τόσο από τις αυξημένες τιμές των φαρμάκων της, όσο και από την υπερσυνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων.

Όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Παπαχρήστος μέσα από την στήλη του Στίγμα στα Νέα, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προχωρήσει η διαδικασία για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, επί τη βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέτειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Novartis.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Χρήστος Σταϊκούρας απηύθυνε προ εβδομάδων σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να θωρακιστεί κατά το δυνατόν καλύτερα και με αδιάσειστο τρόπο το σχετικό αίτημα. Το ΝΣΚ επεξεργάζεται ήδη το θέμα, και αναμένεται σύντομα να αποστείλει τη γνωμάτευσή του στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία κατά το πρότυπο εκείνης που ακολουθήθηκε στις ΗΠΑ. Αγκάθι επί του παρόντος παραμένει το ύψος της ζημίας που υπέστη η χώρα από τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis τη δεκαετία 2006-2016, καθώς στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί στη Βουλή, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ύψος της ζημίας ποίκιλλε μεταξύ μερικών δεκάδων εκατομμυρίων και… 3 δισ. ευρώ όπως το είχε προσδιορίσει σε μια εκ των ομιλιών του ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Μια απόπειρα να προσδιοριστεί το ποσό έγινε ατύπως με την τυχαία επιλογή προς μελέτη συνταγογραφήσεων γιατρών (εμπλέκονται σε αυτό περί τις 4.500-5.000 γιατροί εντός και εκτός ΕΣΥ…), αλλά γρήγορα η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε επειδή δεν πρόσφερε ασφαλή στοιχεία, ικανά να τεκμηριώσουν το ύψος της ελληνικής απαίτησης. Ετσι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συγκριτική μελέτη, με τις δαπάνες για φάρμακα της Novartis τόσο προηγούμενων του 2006 ετών, όσο και μεταγενέστερων του 2016, ώστε να προκύψει κάποιο σχετικά αξιόπιστο αποτέλεσμα…

Υπενθυμίζεται σχετικά με το θέμα, ότι είχε προκαλέσει σοβαρές απορίες και είχαν μάλιστα εγερθεί και υπόνοιες για την παράλειψη των κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να προχωρήσουν στη διατύπωση αιτήματος αποζημίωσης από μέρους του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού. Και ειδικότερα από το γεγονός ότι ενώ εζητείτο η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο δέκα πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης για ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ της Novartis, οι οποίες ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, δεν προχώρησε καμία διαδικασία για τη θεραπεία αυτής της ζημίας από μέρους της Novartis.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι μεταγενέστερα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκαν προσφάτως 21 πολίτες οι οποίοι με εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ζήτησαν: «Να προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα που ομολόγησε».

«Νομίζω ότι επειδή υπάρχει και το προηγούμενο της απαίτησης από τη Siemens, για το γνωστό σκάνδαλο, την οποία έφερε εις πέρας επιτυχώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος (να τα λέμε κι αυτά…) και προσπόρισε στον δημόσιο κορβανά καμιά 200αριά εκατ., δεν είναι άκαιρο ούτε άσκοπο να προχωρήσει και το αίτημα κατά της Novartis. Εκλεψαν; Να πληρώσουν» σημειώνει ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα