fbpx

Αποκλειστικό: Το σχέδιο Μακρόν για την αναγέννηση της Ευρώπης

by To Manifesto

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019. Βρυξέλλες. Σε κεντρικό ξενοδοχείο είναι ώρα του μπρέκφαστ. Λίγες ώρες πρίν ξεκινήσει η Σύνοδος κορυφής. Στην βελγική πρωτεύουσα είχαν φθάσει σχεδόν όλοι οι αρχηγοί των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Του Μανώλη Μαυρομμάτη

Μια κλειστή συνάθροιση που κρατήθηκε μυστική. Εκτός των προκεκλημένων! Στην κορυφή  ο Εμμανουέλ Μακρόν και γύρω επτά ηγέτες και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φόν ντερ Λάιεν.

Στις Βρυξέλλες δύσκολα μπορεί να ξεφύγει ένα τέτοιο γεγονός. Οι λιμουζίνες και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια. Η εκπροσώπηση εκτός πρωτοκόλλου σημαντική. Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Κροατία, Λεττονία, και ο οικοδεσπότης Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο λόγος σαφής με δεδομένη την επικαιρότητα. Τι συνέβη και ποιό ήταν το παρασκήνιο της απόρριψης της υποψήφιας Επιτρόπου Συλβί Γκουλλάρ στην ακρόαση από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Στη Γαλλία ο αντίκτυπος ήταν έντονα βαρύς πολιτικά. Η Μαρί Λεπέν είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται στις έκτακτες δημοσκοπήσεις. Πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Το 2022 έρχονται οι προεδρικές!

Η “Πολιτική ήττα” όπως την χαρακτήρισαν τα ΜΜΕ στην Ευρώπη, για τον Μακρόν είχαν υπαίτιους. Κατά τον Γάλλο Πρόεδρο κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ακολούθως Σοσιαλιστές, Πράσινοι, αλλά και αριστερές πολιτικές ομάδες.

Ο αποκλεισμός των υποψηφίων της Ρουμανίας (Σοσιαλ.) και της Ουγγαρίας (ΡΡΕ) θεωρήθηκαν από τον Μακρόν αντιπερισπασμός εναντίον της Γκουλλάρ. Κάτι που κατέδειξε η πρωινή συνάντηση αργότερα με τους Ρούτε, Σάρλ Μισέλ, Χαβιέ Μπέττελ, Μπάμπις, αλλά και η Δανή Επίτροπος Βεστάγκερ, ο Ρουμάνος Πρόεδρος Ντάτσιαν Τσιόλε και ο πρωτοεμφανιζόμενος στις Βρυξέλλες στο πλευρό του Μακρόν κεντρώος Μπαϊρού!

Η μεγάλη όμως έκπληξη ήλθε λίγες ώρες αργότερα και πρίν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Ο Μακρόν σε συνεννόηση με την Λάιεν είχε συνάντηση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ όπως επίσης με τον Σοσιαλιστή Φρ. Τίμερμανς που διεκδικούσε την προεδρία της Κομισιόν.

Δεν κλήθηκε ό Ιταλός Πρόεδρος  Ντάβιντ Σασσόλι που το πληροφορήθηκε έκπληκτος αφού ο ίδιος Σοσιαλιστής και επικεφαλής της Επιτροπής των βουλευτών για τις ακροάσεις. Οι προθέσεις του Μακρόν, όπως και στον πρωινό καφέ ήταν πλέον ξεκάθαρες και σαφείς. Ο κανονισμός εκλογής Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αλλάξει. Όπως και ο τρόπος εκλογής των υποψηφίων Επιτρόπων.

Ο τίτλος του γενικότερου πλαισίου που θέλει να ηγηθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν και θα προτείνει μετά από όλα όσα συνέβησαν με την Γαλλίδα υποψήφια Επίτροπο θα φέρει τον τίτλο: “Renaissance”. Aναγέννηση ή Επανεκκίνηση!

Στα κυριότερα σημεία η σκέψη και το σχέδιο Μακρόν είναι:

Δημιουργία ενός Οργάνου υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με στόχο την κάθαρση και την διαφάνεια της δημόσιας ζωής.

Έναρξη Συνεδρίων σε όλη την Ευρώπη με σκοπό τον εκμοντερνισμό και την επανεκτίμηση των Θεσμών και του έργου τους όσον αφορά την λειτουργικότητα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όπως αναφερθήκαμε στον τρόπο εκλογής Προέδρου της ΕΕ. Όπως είναι φυσικό η πρώτη επισημη παρουσίαση του μεγαλόπνοου σχεδίου θα γίνει στο Παρίσι τα Χριστούγεννα!

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν (Επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα).

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα