ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θρίλερ για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν!

351
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όταν μιλούν οι αριθμοί Του Μανώλη ΜαυρομμάτηΠρώην Ευρωβουλευτή της ΝΔ

Τρίτη και φαρμακερή! Για ποιον όμως;
Την Ούρσουλα φον ντέρ Λέιεν ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους 751 βουλευτές του; Η υποψήφια Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζεται αύριο Τρίτη στην ολομέλεια του Στρασβούργου διεκδικώντας την ψήφο τουλάχιστον 375 βουλευτών προκειμένου να ανακηρυχθεί Πρόεδρος.

Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης*
Υστερα απο μια Μαραθώνια και αντικρουόμενη, αλλά και αμφισβητούμενη διαδικασία, οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ αγνόησαν την μέχρι σήμερα διαδικασία ανάδειξης προέδρου της ορίζοντας τον διάδοχο του Γιούνκερ, χωρίς να αποφανθεί το Κοινοβούλιο. Και ταυτόχρονα ακυρώνοντας τις υποψηφιότητες Βεμπερ και Τιμερμανς των δυο μεγάλων πολιτικών ομαδων, του ΡΡΕ (Λαϊκό Κόμμα)και Σοσιαλδημοκρατων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν την περασμένη Τετάρτη συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου στην προσπάθεια της να τους πείσει ότι “θα είναι πρόεδρος όλων των κομμάτων των 27 κρατών μελών και θα προχωρήσει στην επανεκκίνηση της ΕΕ.

Μετρώντας τις ισορροπίες και τον αριθμό των ψήφων που πιθανότατα θα συγκεντρώσει στο Στρασβούργο, οι πρωτες ενδείξεις των διαβουλεύσεων δίνουν στη Γερμανίδα απόσταση 40 τουλάχιστον ψήφων απο τις 375 που απαιτούνται για την εκλογη της. Την διαφορά αυτή θα μπορούσαν να καλύψουν οο ψήφοι της Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι (28) και των 5Αστέρων του Ντι Μαιο (14). Σύνολο δηλαδή 42, όσους χρειάζεται για την εκλογή της η υποψήφια Πρόεδρος!

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι: θα δεχθεί μια συμμαχία φιλίας με την ακροδεξιά ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία η προερχόμενη απο το ΕΛΚ της Γερμανίας (Χριστιανοδημοκράτες της Μερκελ).
Η προσπάθεια συλλογής ψήφων ξεκινά το απόγευμα με τη συνάντηση της Λέιεν στο ΡΡΕ, όπου μετέχουν και οι οκτώ ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ενα πρώτο ουσιαστικό στήριγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού πλέον, στην Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, που ίσως συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για την εκλογή της! Αύριο(Τρίτη) πρωί θα αναπτύξει το πρόγραμμα της στην ολομέλεια για να πείσει άλλες πολιτικές ομάδες να την ψηφίσουν. Κυρίως όμως για να αναλύσει ορισμένες πτυχές του προγράμματος όταν αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Το tomanifesto.gr έχει στη διαθεσή του μέρος των προγραμματικών δηλώσεων που ασφαλώς θα συγκεντρώσουν την προσοχή των πολιτών της ΕΕ αλλά και των εργασιών της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου.

Πρόθεση της Λέιεν είναι η εξασφάλιση κατώτερου μισθού όμοιου σε ολα τα κράτη της ΕΕ. Το θέμα έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιοι υπουργοί.

Αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Ασφάλεια και Άμυνα των συνόρων της ΕΕ.

Μεταναστευτικό: Επαναπατρισμός παράνομων μεταναστών σε χρόνο εξπρες.

Επαναδιαπραγμάτευση Συνθήκης Σέγκεν και εξέταση όρων συμβατών με τις ανάγκες που έχει κάθε χώρα όπως Ιταλία, Ελλάδα κλπ.

Στο σημαντικότερο μέρος του προγράμματος θα είναι η εξαγγελία ενός μεγάλου Συνεδρίου της ΕΕ με στόχο την συγκομιδή ιδεών και θέσεων με θέμα “Επανεκκίνηση της Ευρώπης και δημιουργία μιας διαφορετικής Ευρώπης απο τον χαρακτήρα της σημερινής”.

Επίσης:

Εμφαση στο κλιματολογικό με μείωση των καυσαερίων αλλά παράλληλα στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Επαναπροσδιορισμός και αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου για το μεταναστευτικό.

Με μέτρο και όχι αυστηρότητα η αντιμετώπιση εκ μέρους της Κομισιόν των χωρών του Βίζεγκραντ.

Στο δημοσιονομικό να υπάρχει ευελιξία αλλά πάντα με γνώμωνα το Σύμφωνο Σταθερότητας σε χώρες που χρειάζονται ενίσχυση και κατανόηση του προβλήματος τους, όπως η Ελλαδα και πρόσφατα η Ιταλία.

Επίσης:

Χρέος προς επαναδιαπραγμάτευση και αντιμετωπιση της ανεργιας. Κυρίως των νέων.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Στρασβούργο η αριθμητική εικόνα με βάση τις προθέσεις των πολιτικών ομάδων που θα εμφανισθούν διασπασμένες έχει ως εξής:

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκο Κόμμα θα ψηφίσει υπέρ με επιφυλάξεις 30-40 απο τους 182 που έχουν ταχθεί εως σήμερα εναντίον.

Οι Σοσιαλιστές ψηφίζουν ναι με 60-70 από τους 152 «επικίνδυνους» στο όχι.

Οι Φιλελεύθεροι όχι 10-20 απο τους 108.

Οι Πράσινοι όχι και μαζί με την Ενωμένη Αριστερά αριθμούν 107 ψηφους.

Λέγκα ψηφίζει όχι (28) εκτός συμφωνίας τελευταίας στιγμής με αντάλλαγμα το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού.

Την ίδια στάση θα τηρήσουν τα 5Αστέρια που συγκυβερνούν με τη Λέγκα και διαθέτουν 14 βουλευτές.

Οι Ιταλοί Σοσιαλιστές διαχωρίζουν τη θέση τους απο το σύνολο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου και θα πουν ναι. Ειναι 19 εφόσον υπάρξει διαβεβαίωση για το μεταναστευτικό.

Για την Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν υπάρχει μια σανίδα σωτηρίας που ίσως έρθει απο την Πολωνία του Κατσίνσκυ (26 ψήφοι) και τον Όρμπαν (13 ψηφοι).

Ολοκληρώνουμε με μια λεπτομέρεια: Η υποψήφια Πρόεδρος θα μιλήσει το πρωί της Τρίτης χωρις αντίλογο… Δεν θα πάρουν το λόγο βουλευτές, εκτός των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων! Και δεν θα δεχθεί ερωτήσεις!

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι
πρωην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.