Αυξημένες τιμές σε 2.100 φάρμακα αναμένεται να φέρει τελικά η νέα ανακοστολόγησή τους, που ψηφίστηκε με σχετική τροπολογία πρόσφατα στη Βουλή. Η συγκεκριμένη τροπολογία, όπως αποκαλύπτει το Manifesto, θα επιβαρύνει του καταναλωτές καθώς πλειάδα από σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας, ιδιαίτερα αναγκαία σε πολλές κατηγορίες ασθενών, θα αυξηθούν μεσοσταθμικά έως και 10 %.

της Άντζελας Πεΐτση
Στη συγκεκριμένη τροπολογία, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας διατείνεται πως τα φάρμακα που μέχρι σήμερα είχαν μέση τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να υποστούν ετήσια μείωση σε ποσοστό κατά 10%, με απώτερο στόχο, οι τιμές των σκευασμάτων στην Ελλάδα να εξισωθούν με τον μέσο όρο των δύο πιο φθηνών χωρών της Ευρωζώνης.

Αντίστοιχα -και σύμφωνα πάντα με τον τροπολογία του υπουργείου Υγείας- τα φάρμακα που έχουν χαμηλότερη τιμή από τη μέση τιμή των δύο χαμηλότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αυξηθούν κατά 10% σε ετήσια βάση, ώστε να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο αποκάλυψαν πηγές της φαρμακευτικής αγοράς στο MANIFESTO, είναι ότι οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων θα αυξηθούν, γιατί πλέον η κοστολόγηση τους θα διαφέρει σε σχέση με το ότι ίσχυε έως και σήμερα. Πρόκειται για δύο σημεία «κλειδιά» που περιελάμβανε η εν λόγω τροπολογία σε δύο καίρια σημεία.

Τα σημεία της τροπολογίας

Αποκωδικοποιώντας την εν λόγω τροπολογία, οι πηγές της φαρμακευτικής αγοράς, εστίασαν σε αυτά τα δύο σημεία:

Πρώτον, δεν θα συνυπολογίζονται πλέον, οι τιμές των φαρμάκων από τις ανατολικές χώρες και έτσι ο μέσος όρος των τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε θα βγαίνει από 28 χώρες που ίσχυε έως και σήμερα, ούτε από τις 19 της Ευρωζώνης αλλά από 14 χώρες μέλη της. Δηλαδή, εξαιρούνται και «δεν» θα συμπεριλαμβάνονται στο μέσο όρο της τιμής των ελληνικών φαρμάκων, πέντε χώρες της Ευρωζώνης, οι αποκαλούμενες ανατολικές όπως Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Δεύτερον, δε θα βγαίνει με βάση τις τιμές των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με βάση τις αντίστοιχες των δύο χωρών.

Μεταξύ των σκευασμάτων που αναμένεται να αυξηθούν, αντι-υπερτασικά, αντι-διαβητικά, αντι-ασθματικά κ.λ.π.

Ταυτόχρονα -και πάντα με τις ίδιες πηγές της φαρμακευτικής αγοράς του Manifesto- η κυβέρνηση επιχειρεί να τρενάρει την εφαρμογή της τροπολογίας ώστε να ροκανίσει το χρόνο έως και τις εθνικές εκλογές, για να μη φανεί η αύξηση αυτή στους καταναλωτές. Ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, οι εν λόγω πηγές, αναφέρουν πως οι σημερινοί κυβερνώντες θέλουν ν’ αποφύγουν το πολιτικό κόστος πριν από τις εθνικές εκλογές. Καθώς, όπως συνέχισαν, η άμεση εφαρμογή της ρύθμισης αυτής θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής σε χιλιάδες φάρμακα και θα επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι πριν την ψήφιση της τροπολογίας και μέχρι η κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πράξη την ανακοστολόγηση των ελληνικών φαρμάκων, ισχύει ο προηγούμενος νόμος. Δηλαδή, οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται με βάση το μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε.