Δεν πέρασε τελικά η νομοθετική πρόταση Βορίδη για κατάργηση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη!
Έπειτα από ένα διήμερο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου όλα τα κόμματα είχαν την ευχέρεια να παρουσιάσουν τις ξεκάθαρες θέσεις τους επί του σχετικού σχεδίου νόμου και παρά τις σημαντικές παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε ο Βορίδης προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεση, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε μία στρατηγική «damage control» την οποία εφάρμοσε από την επομένη της συνέντευξης της Θεοδώρας Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα, προκειμένου να καταφέρει να βγει με τις λιγότερες δυνατές επικοινωνιακές απώλειες από το κοινοβουλευτικό ναρκοπέδιο στο οποίο εισήλθε με ευθύνη του.
Για να αρθούν οι περιορισμοί ήταν χρειαζόταν να συναινέσουν στο σχετικό νομοσχέδιο τα 2/3 της Βουλής, ήτοι 200 βουλευτές. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης, «ναι» ψήφισαν 190 βουλευτές από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 ενώ σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία, γυρίζοντας επιδεικτικά την πλάτη στον Ελληνισμό της Διασποράς.
Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δικαιώνει τον Μάκη Βορίδη ο οποίος, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε τελικά να μετακινήσει την Αριστερά από τη θέση της, έχοντας προηγουμένως καταβάλει κοπιώδεις προσπάθειες για να μετατραπεί η κοινοβουλευτική διαδικασία σε ένα πεδίο γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου που θα έφερνε αποτέλεσμα στο πάγιο αίτημα των απόδημων Ελλήνων για ισότιμη συμμετοχή στα κοινά της πατρίδας τους, πέτυχε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιος βάζει πραγματικά το εθνικό συμφέρον πάνω από μικροπολιτικά παιχνίδια, εκθέτοντας κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απέφυγε να λάβει τελικά μία ξεκάθαρη θέση.
«Με τη σημερινή συζήτηση ξεκαθαρίστηκαν θέσεις οι οποίες είχαν αποκρυβεί όλο αυτόν τον καιρό και άρα τώρα όλοι ξέρουμε τι πιστεύει ο καθένας για το ζήτημα αυτό και μάλιστα με καθαρό και αναλυτικό τρόπο».
Άλλωστε, ο Βορίδης είχε τονίσει επανειλημμένως ότι «το ερώτημα που ζητάει απάντηση είναι αν η Αριστερά, για μία ακόμη φορά, θα εμποδίσει την ψήφο των αποδήμων» στο οποίο και έλαβε την αναμενόμενη απάντηση.