Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γερούν Νταισελμπλούμ οδήγησε τους καθ’ έξην ή κατ’ επάγγελμα σπερμολόγους να την εκλάβουν ως στήριξη της κυβέρνησης της υποψηφιότητας του για την ηγεσία του ΔΝΤ. Η αλήθεια όμως είναι ότι το Μαξίμου είχε ήδη λάβει την απόφαση να στηρίξει την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός απέφυγε να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του tomanifesto.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο στήριξε από την αρχή της υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα, αλλά ήταν καθοριστικός ο ρόλος του στην εκλογή της. Ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία να συνεννοηθεί με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και εν συνεχεία με 7 χώρες(Κροατία, Μάλτα, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Κύπρο κα) οι οποίες συντάχθηκαν με την υποψηφιότητα της Βουλγάρας.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την αντίδραση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα η οποία επικοινώνησε με υψηλόβαθμο Έλληνα παράγοντα στις Βρυξέλλες προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την στήριξη της Ελλάδας, αλλά όπως πληροφορούμαστε η εν αναμονή επικεφαλής του ΔΝΤ δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού αμέσως μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση η διορατικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη βγήκε σε καλό της Ελλάδας, αφού δεν υπήρξε απλώς στήριξη στην υποψηφιότητα αλλά επιπλέον η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να λάβει το χρίσμα η Γκεοργκίεβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον ο πρωθυπουργός μιας χώρας που στο προσεχές διάστημα θα έχει ρόλο στις εξελίξεις ως χρήσιμος εταίρος στα δύσκολα στο πλευρό του Μακρόν και των χωρών του Νότου.

Χ.Π.Π.