Στοιχεία για δύο τραπεζικές θυρίδες σε ξένη τράπεζα – μία από τις οποίες έχει πιθανολογηθεί ότι ανήκει σε σημαίνον πολιτικό πρόσωπο – και τρεις πολυσέλιδες διαθήκες (σ.σ. η πρώτη ανοίγει σήμερα) του Ακη Τσοχατζόπουλου φαίνεται να δίνουν νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο με τις μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα και βασικό κατηγορούμενο- πρωταγωνιστή τον αποθανόντα πολιτικό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές στενών συνεργατών του «πιθανόν πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός των νέων ευρημάτων αλλά και η πρόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου να αναδείξει το πλήρες παρασκήνιο των ύποπτων συναλλαγών με την πιθανή εμπλοκή κι άλλων προσώπων, χωρίς πλέον – προφανώς – τις ποινικές συνέπειες της αυτοενοχοποίησής του, ίσως οδηγήσουν σε νέες σημαντικές αποκαλύψεις. Με τις διαθήκες του να μη στοχεύουν μόνο στη διευθέτηση περιουσιακών θεμάτων, ενδέχεται να προχωρά και σε παρουσίαση άγνωστων παραμέτρων από την πολιτική πορεία και κυρίως από τις παράνομες – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – συναλλαγές του».

Ωστόσο, πολλά ερωτήματα διατυπώνονται τόσο για την προέλευση και την αξία των στοιχείων που αναμένεται να παρουσιασθούν όσο και για το ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της νέας φάσης της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου.

Προ μερικών ημερών, λοιπόν, υπήρξε δήλωση του γνωστού δικηγόρου Νίκου Αλεξανδρή, νομικού εκπροσώπου της Βίκυς Σταμάτη, χήρας του Ακη Τσοχατζόπουλου που απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 82 ετών. Σε αυτήν ανέφερε ότι η Βίκυ Σταμάτη ανακάλυψε σε τμήμα του προσωπικού αρχείου του αποθανόντα συζύγου της χαρτί με τους αριθμούς που παραπέμπουν σε θυρίδες μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας. Η πλευρά Σταμάτη, μάλιστα, αναφέρει ότι θα παραδώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία στις Αρχές και ότι πρόκειται για στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην αποκατάσταση του ονόματος του συζύγου της.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», πρόκειται για δύο αριθμούς που αντιστοιχούν σε ισάριθμες θυρίδες, των οποίων οι δύο κάτοχοι εύκολα μπορούν να ταυτοποιηθούν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με βάση άλλα συνδυαστικά στοιχεία της δικογραφίας Τσοχατζόπουλου και του αρχείου του, ενώ ζητούμενο είναι αν αυτές οι θυρίδες έχουν αδειάσει από τους κατόχους τους.

Ερευνητές της υπόθεσης, πάντως, εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση των ύποπτων συναλλαγών για τα εξοπλιστικά προγράμματα ίσως απέτρεψε τους κατόχους των θυρίδων από την παραλαβή του περιεχομένου τους.

Ωστόσο, για τα αναφερόμενα νέα ευρήματα εκφράζονται προς το παρόν επιφυλάξεις. Κι αυτό γιατί αρχικά στο γραφείο και τις κατοικίες του πρώην υπουργού έγιναν αλλεπάλληλοι εξονυχιστικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. και κατασχέθηκε σειρά εγγράφων που εντάχθηκαν στη δικογραφία της υπόθεσης που αποτέλεσαν βασικά ενοχοποιητικά στοιχεία (όπως για τις μίζες του πυραυλικού συστήματος TOR-M1) για τον πρώην υπουργό. Επίσης, στην ίδια έρευνα κατασχέθηκε και το περιβόητο ημερολόγιο του αποθανόντα πολιτικού.

Δηλαδή, οι αστυνομικοί δεν είχαν εντοπίσει το χειρόγραφο με τις θυρίδες, το οποίο, βέβαια, μπορεί να έχει γραφεί και προσφάτως, μετά την αποφυλάκιση του καταδικασθέντα πρώην υπουργού.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τον Οκτώβριο του 2010 είχε κλαπεί ένα σημαντικό τμήμα του αρχείου του Ακη Τσοχατζόπουλου από έναν ιδιώτη (σ.σ. κατηγορήθηκε για ληστεία στην Πελοπόννησο και αποφυλακίσθηκε προσφάτως), τον οποίο, όμως, φέρεται να είχε «προσλάβει» ο ίδιος. Κι αυτό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε πρώην συνεργάτες του προκειμένου να του δώσουν μέρος από χρηματικά ποσά (σ.σ. πιθανόν από μίζες) που φέρονται να είχαν παρακρατήσει και να μην του απέδιδαν.

Σημειώνεται ότι τότε είχαν, επίσης, καταγραφεί εμπρηστικές επιθέσεις σε κατοικίες και οχήματα συνεργατών του από την εποχή που ήταν πολιτικός προϊστάμενος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κλεμμένο τμήμα του αρχείου υπήρχε σειρά εγγράφων με άγνωστους λογαριασμούς του Ακη Τσοχατζόπουλου σε αυστριακές, γερμανικές και ελβετικές τράπεζες, τα αναζητούμενα κλειδιά τραπεζικής θυρίδας στην ελβετική τράπεζα UBS, στοιχεία συναλλαγών στην ίδια τράπεζα κ.λπ. Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2015 η Βίκυ Σταμάτη είχε προχωρήσει σε καταθέσεις προς τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, με επίκληση επιβαρυντικών για την εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων στο «σκάνδαλο των εξοπλιστικών», χωρίς, ωστόσο, συνέχεια.

από Τα Νέα