Απόφαση-σταθμός: Εμβολιασμός την ίδια ημέρα για τους 27 ηγέτες της ΕΕ

by Manifesto

Στα μέσα Ιανουάριου (μεταξύ 15 και 18) του καινούργιου χρόνου 2021 ταυτόχρονα, οι αρχηγοί των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εμβολιασθούν στις Βρυξέλλες ή στις πατρίδες τους σε ζωντανή μετάδοση.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Σε μια κίνηση ενότητας, αλληλεγγύης, επανεκκίνησης, ελπίδας και αγάπης στη ζωή, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήραν την απόφαση αυτή χθες βράδυ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην βελγική πρωτεύουσα όταν το θέμα COVID19 ήλθε προς συζήτηση.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ακολούθησαν η Μέρκελ προεδρεύουσα του εξαμήνου της ΕΕ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η πανδημία που κατέκλυσε τον πλανήτη με χιλιάδες νεκρούς σε όλες τις χώρες και την Ευρώπη να δίνει καθημερινά μάχη σε νοσοκομεία, κλινικές και χώρους που δεν έχουν προηγούμενο, βρήκε ευτυχώς τον ισχυρό αντίπαλο της. Το εμβόλιο που σε λίγες εβδομάδες θα βρίσκεται δίπλα σε εκατομμύρια πολίτες.

Η Ε.Ε έγκαιρα ενήργησε και προπλήρωσε εκατομμύρια φιάλες για όλα τα κράτη μέλη της. Ετσι τώρα έφθασε η ώρα να εμβολιασθούν 500 εκατομμύρια πολίτες της. Το όπλο που σε χρόνο ρεκόρ η επιστήμη προσφέρει στην ανθρωπότητα. Φοβίες, αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ακούγονται έστω και χαμηλόφωνα.

Ενας λόγος μεταξύ άλλων, λοιπόν, να δώσουν δύναμη και να ξεπεράσουν τις όποιες φοβίες, είναι και το παράδειγμα που πρόκειται, εκτός απροόπτου να δώσουν οι ηγέτες της ΕΕ, στα μέσα του Ιανουαρίου σε ημέρα και πιθανότατα ίδια ώρα, με τον εμβολιασμό τους σε πρώτο πλάνο!

Μία ιδέα εντυπωσιακή που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους παροτρύνει να σπεύσουν χωρίς φόβο να εμβολιασθούν!

Ηταν μία δύσκολη πρώτη ημέρα της Συνόδου με πολλά θέματα και δύσκολες πτυχές τους. Ανάμεσα τους το Ταμείο Ανάκαμψης που ψηφίσθηκε σε περίπου μισή ώρα συζητήσεων και αφού είχαν καμφθεί οι απειλές της Πολωνίας και Ουγγαρίας με το βέτο.

Το φλέγον για την Ελλάδα και πολλά από τα κράτη μέλη “Τουρκία” συζητήθηκε στην διάρκεια του δείπνου.

Στα τελικά συμπεράσματα θα φανεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε τον εαυτό της και θα ξεπεράσει ασθένειες πολλών ετών.

Δείγματα συνοχής υπήρξαν. Μένει το σημείο “αξιοπρέπεια” που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους συναδέλφους του στα αιτήματα της χώρας μας να φανούν στην πράξη στο αμέσως προσεχές μέλλον!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα