Από το «οι μετανάστες λιάζονται» στη διπλή νίκη στον Έβρο

291

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ετράπη σε άτακτη φυγή από τον Έβρο. Εμφανώς αιφνιδιασμένος από την αποφασιστική αντίδραση της Ελλάδας και χτυπημένος από τον κορωνοϊό, αναγκάστηκε σε μια ήττα. Ασφαλώς τίποτα δεν διασφαλίζει, ότι μπορεί να επανέλθει. Αλλά ακόμα κι αν επιδιώξει το come back τα δεδομένα θα είναι ακόμα χειρότερα για τον ίδιο.

Γράφει Ο ΦΟΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Spiegel με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND), αποδεικνύει, ότι η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα. «Οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην παραμεθόρια περιοχή. Ανάμεσα στο πλήθος αναμίχθηκαν και τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές στον φράχτη», γράφει το γερμανικό περιοδικό. Κι αυτό σχεδόν ταυτόχρονα με την δημόσια ομολογία του Υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλού, ότι «βομβαρδίσαμε την άλλη πλευρά με σφαίρες και βόμβες αερίων επί ώρες. Και μπορούμε να το κάνουμε ξανά». Η δήλωση Σοϊλού είναι προφανές, ότι επιχειρεί να «γλύψει την πληγή» του ηττημένου Ερντογάν. Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο.
ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ είναι, ότι η κυβέρνηση πέτυχε στον Έβρο μια διπλή νίκη: 1.Επιχειρησιακή 2. Διπλωματική. Ο επίδοξος Σουλτάνος νόμιζε, ότι πάει για περίπατο χρησιμοποιώντας εξαθλιωμένους μετανάστες για «κρύψει» ανάμεσα τους τούρκους πράκτορες, για να τρυπήσει τον φράχτη. Κι έπεσε σε τοίχο, με ότι σημαίνει αυτό για την ακεραιότητα του ήδη τσαλακωμένου προφίλ του. Κι όχι μόνο αυτό. Το παζάρι που επιχείρησε τον αιφνιδίασε ξανά. Βρήκε απέναντι του μια Ευρώπη η οποία ενίσχυσε τα ελληνικά σύνορα, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η αποφασιστικότητα και οι άμεσες αντιδράσεις του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, έφεραν τον Ερντογάν που τότε μετρούσε φέρετρα από το Ιμπρίλκ, σε ακόμα πιο δυσχερή θέση. Η επί τόπου επίσκεψη των επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο δε συνδυασμό με τις αποφάσεις της ΕΕ που ακολούθησαν, έκαναν τον υπερφίαλο Ερντογάν, να μοιάζει με αυτόν που λέει το ανέκδοτο, «και κερατάς και δαρμένος».
Ο ΕΒΡΟΣ όμως είχε κι ένα «παράπλευρο θύμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ δίστασε και άργησε να συμφωνήσει με το κλείσιμο των συνόρων. Αλλά και όταν το έκανε-αναγκαστικά υπό την συντριπτική πίεση της κοινής γνώμης-εμφάνισε πολλές «τρύπες» στον «φράχτη» του. Το «σύστημα» του προπαγάνδιζε ασύστολα τα «δικαιώματα των προσφύγων» κι ας μην υπήρχαν πρόσφυγες στον Έβρο. Ο ευρωβουλευτής του Στ. Κούλογλου πήρε σβάρνα τα γαλλικά κανάλια και κατηγορούσε την χώρα του για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και ο αδελφός του Δ. Τζανακόπουλου-τέως σύμβουλος του Α. Τσίπρα- διαδήλωνε έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο εναντίον της χώρας του.
ΜΕΤΑ και την πλήρη αποκάλυψη του τι ακριβώς συνέβη στον Έβρο, πριν ο Ερντογάν σημάνει υποχώρηση, αφήνει τραγικά εκτεθειμένους και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα προσωπικά. Καθώς ενώ …συναινούσαν, δεν κατάφεραν να ψελλίσουν ούτε μια κουβέντα για όσους αναπαρήγαγαν με προθυμία όλη την προπαγάνδα του Ερντογάν. Αλλά και γι αυτούς που έκαναν σημαία το fake «ρεπορτάζ» των NYT και της κας. Στεβή.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr