Από την Αμερική έρχεται «πανδημία» Δημοκρατίας

by MANIFESTO

Η εκλογή Μπάιντεν προκάλεσε ένα κύμα απόρριψης και γελοιοποίησης του Τραμπισμού, που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια λειτουργεί ως ομπρέλα του λαϊκισμού σχεδόν σε παγκόσμια κλίμακα. Η «μόδα» διαπερνά οριζόντια την πολιτική και με όχημα τα συνήθως ρηχά και αφελή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ευτυχώς όχι όλα, δηλώνει ένα μεγάλο βαθμό υποκρισίας και ανωριμότητας. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, βλέπαμε κυβερνήσεις να προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες με τον Τράμπ, ο οποίος όμως με τη σειρά του έβλεπε και αντιμετώπιζε ηγέτες και χώρες με περιφρόνηση και ιταμότητα. Βέβαια, αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγείται από το γεγονός, ότι στο πρόσωπό του και πίσω από αυτόν, έβλεπαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη. Μόνο που αυτό εκλαμβανόταν από τον Τράμπ, ως δήλωση υποταγής.

Σήμερα, η εκλογή Μπάιντεν σηματοδοτεί σταδιακή επιστροφή στη σοβαρότητα, την ευθύνη, την εμπειρία και την ωριμότητα. Δεν είναι κριτήριο η ηλικία του Πλανητάρχη αλλά οι σταθερές που, στο πέρασμα του χρόνου, ωρίμασαν μέσα από την εμπειρία του και που διακρίνουν τη σοβαρή πολιτική του σκέψη, καθώς και τη συνείδηση του σημαντικού ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη δημιουργία και πάλι ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, διαλόγου και συνεννόησης, βασικές προϋποθέσεις για την κατανόηση και αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Όπως συνέβη και τέσσερα-πέντε χρόνια πριν, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης και με την έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας, που έδωσαν αφορμή και άνοιξαν δρόμο για την εμφάνιση του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, έτσι και τώρα η εκλογή Μπάιντεν στέλνει μηνύματα για τη δημιουργία και πάλι ενός κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας. Και αυτό, σύντομα θα δημιουργήσει μία νέα πολιτική τάση που με τη σειρά της θα επηρεάσει τις πολιτικές επιλογές χωρών και κυβερνήσεων.

Ο νεοπαγής πολιτικός ψευδονεωτερισμός, με κύρια χαρακτηριστικά του την αρπαγή και πειραματική άσκηση εξουσίας, συνέπεια εύκολης συνθηματολογίας και σε συνδυασμό με ένα μεγάλο βαθμό αφέλειας όσο και εξηγήσιμης ευπιστίας μεγάλου μέρους της κοινωνίας, σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί, επαναφέροντας τη σοβαρότητα, το ρεαλισμό και την υπευθυνότητα. Έννοιες, που κυριάρχησαν μαζί με την αλληλεγγύη και τις αξίες της ευρωπαϊκής και αμερικανικής δημοκρατίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Και δεν πρέπει εδώ να ξεχνάμε την περίοδο ευμάρειας και ειρήνης της περιόδου αυτής.

Η εξέλιξη αυτή όμως θέλει χρόνο, γιατί οι αντιδράσεις του ήδη ξεπερασμένου λαϊκίστικου νεωτερισμού θα εκδηλωθούν με ένταση, τόσον οικονομικά, όσο και κοινωνικά. Πρώτη χώρα που θα περάσει ένα δύσκολο στάδιο θα είναι η ίδια η Αμερική, όπου η «κληρονομιά» του Τραμπισμού καλά θα κρατεί για αρκετό καιρό, μέχρι την ώρα που η φιγούρα του ίδιου του Τράμπ θα αρχίσει να σβήνει και να παραμένει σαν μια κακή γραφική ανάμνηση.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η επαναφορά των εκπροσώπων της σοβαρότητας, της εμπειρίας, της ιστορικής γνώσης και της ευθύνης ήταν συνέπεια αναγκών μετά από πολέμους και καταστροφές. Στην εποχή μας πολλά δείχνουν ότι αυτό θα γίνει, πριν φτάσουμε εκεί.

Όλα δείχνουν ότι αυτό έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί η κοινή γνώμη, σε παγκόσμια κλίμακα, και με τη σημαντική συμμετοχή της κρίσιμης κοινωνικής ομάδας των σκεπτόμενων πολιτών επιχειρείται η στροφή προς ένα πιο σωστό δρόμο, με κύριο χαρακτηριστικό της εξουσίας μια υπεύθυνη και αποτελεσματική νέα πρόταση διακυβέρνησης.

Το βλέπουμε αυτές τις ώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και είναι βέβαιο ότι θα το δούμε σύντομα και στον υπόλοιπο κόσμο, με πρώτη την Ευρώπη, που αυτόν τον καιρό με αδύναμους τους κεντρικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, που τον τελευταίο χρόνο, κυρίως, έχουν δείξει μία επικίνδυνη ανοχή στους λαϊκιστές, οι οποίοι χάνουν με την απομάκρυνση Τράμπ τον…μέντορά τους.

Ευτυχώς για την Ελλάδα, η Κυβέρνηση καλά κρατεί παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις που δέχεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να είναι υπερήφανος, αφού ήταν ο πρώτος παγκοσμίως, που πέταξε τους εδώ λαϊκιστές της ψευδοαριστεράς αλλά και τα ακροδεξιά απόβλητα στα απορρίμματα της ιστορίας.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα