Μπορεί στην Κουμουνδούρου να προσπαθούν να πείσουν πως ο Αλέξης Τσίπρας κυριάρχησε στο συνέδριο, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και οι προεδρικοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ενόψει την ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η συμμετοχή με τον στόχο να μπαίνει ψηλά, σε μια προσπάθεια επίδειξης δυνάμεων αλλά κυρίως εκλογής των εκλεκτών του προέδρου.

Hδη σχεδιάζονται και σχετικές καμπάνιες που θα φέρουν τον κόσμο στα 500 παραβάν που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα. Προτιμούν, ωστόσο, από την αξιωματική αντιπολίτευση να μη μιλούν με αριθμούς. Τα μέλη είναι 60.600, εκ των οποίων 40.500 προσήλθαν να ψηφίσουν για τους συνέδρους. Ο διπλασιασμός τους θα αποτελέσει σίγουρα επιτυχία, καθώς γνωρίζουν καλά πως από το ΚΙΝΑΛ και τη Ν.Δ. θα επιχειρηθεί να γίνει σύγκριση με τις δικές τους διαδικασίες. Χαμόγελα θα επικρατήσουν και αν το νούμερο των μελών αυξηθεί κατά αρκετές χιλιάδες, καθώς θα ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στη «νέα αρχή» και στην «πολιτική αλλαγή» που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την Κεντρική Επιτροπή τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Όπως γράφει η Καθημερινή, η «Ομπρέλα» από την πρώτη στιγμή έκανε σαφές πως δεν σκοπεύει να παραδοθεί στο 76% των «προεδρικών». Τα στελέχη της εξηγούσαν στην εφημερίδα πως η τροπολογία για την αυτοπρόσωπη παρουσία, που προκάλεσε τη φασαρία με τους «προεδρικούς», δεν ήρθε από τον ουρανό. Ηταν γνωστή, είχε μπει στις οργανώσεις, είχε συζητηθεί και είχε τεθεί σε ψηφοφορίες. Η πλειοψηφία επιμένει πως επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί η βούληση του Σώματος από την αποχώρηση πολλών συνέδρων της περιφέρειας. Το χάσμα ανάμεσα στα δύο ρεύματα έχει μεγαλώσει, η πόλωση το ίδιο και ο προβληματισμός είναι διάχυτος.

Οι «προεδρικοί» επιθυμούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών (775 υποψήφιοι) να διατηρήσουν την ισορροπία του 76%-24%. Από τη μειοψηφία θέλουν να κάνουν την ανατροπή και να βγάλουν από πάνω τους την κατηγορία της «φοβικότητας» στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο τάσεις φέρεται να έχουν φτιάξει ένα προσχέδιο για τα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν ανά περιφέρεια, με την εξίσωση βέβαια να μην είναι τόσο απλή. Η ποσόστωση άνδρες – γυναίκες στο 50%, τα μέλη της διεύρυνσης που θα πρέπει να συμμετέχουν κατά 20% (60 στους 300), αλλά και ο περιορισμός των βουλευτών (15% για την Αττική, 20% για την περιφέρεια) κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση και είναι σίγουρο ότι κάποια πολύ γνωστά στελέχη θα μείνουν εκτός.

Για παράδειγμα, στην Αττική συνολικά 25 μέλη της Βουλής – Ευρωβουλής έχουν βάλει υποψηφιότητα για την Κ.Ε., όμως το πολύ 22 θα πάρουν το εισιτήριο. Οι πρωτιές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αλλά και για τα ισχυρά πρόσωπα που θα είναι στη νέα ηγετική ομάδα ανεξαρτήτως τάσεων. Και βέβαια από εκεί θα προκύψει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο. Το ευέλικτο όργανο που συνεδριάζει συνεχώς και καθορίζει την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σίγουρο ότι, εξαιτίας των κριτηρίων, γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν εκτός (50% ποσόστωση ανδρών γυναικών, 20% των μελών να προέρχονται από τη διεύρυνση κ.λπ.).