Οι λειτουργικές βελτιώσεις που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης την εβδομάδα που πέρασε στο υπουργικό συμβούλιο περισσότερο υποψίασαν τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις του πρωθυπουργού παρά τους καθησύχασαν.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό μέσα στο φθινόπωρο το θεωρούν αρκετά πιθανό, όμως παράλληλα εκτιμούν πως δεν σκοπεύει να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής του. Με αυτά τα δεδομένα στην αξιωματική αντιπολίτευση πραγματοποιούν τους σχεδιασμούς τους από εδώ και στο εξής βλέποντας πως οι πρόωρες εκλογές, λόγω πανδημίας, είναι δύσκολο να προκριθούν από το Μαξίμου.

Τρεις «εξισώσεις» καλείται να λύσει η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορέσει να περάσει στην αντεπίθεση: την αντιπολίτευση που θα ακολουθήσει, τον πολιτικό γεωγραφικό προσδιορισμό του κόμματος σε σχέση με το κέντρο και τις συμμαχίες.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί στις παρεμβάσεις του να δώσει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως είναι ένα κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς. Με αυτό τον τρόπο θέλει να δώσει ένα τέλος στην έντονη συζήτηση που έχουν ξεκινήσει οι τάσεις για τη θέση που πρέπει να έχει ο μετασχηματισμένος ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χάρτη και ο προσυνεδριακός διάλογος να εστιαστεί περισσότερο στο προγραμματικό πεδίο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του στην ιστοσελίδα ieidiseis στην οποία αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, είτε μας αρέσει είτε όχι καταλαμβάνει ηγεμονικά το πολιτικό φάσμα από τα αριστερά ως το κέντρο. Την πολιτική γεωγραφία, δηλαδή, της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης».

Όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική, οι πιο ψύχραιμες φωνές στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως απέναντι στο δίπολο υψηλοί τόνοι – συναίνεση υπάρχει και μια μέση λύση: «Δεν χρειαζόμαστε ούτε πιο σκληρή ούτε πιο ήπιων τόνων κριτική προς την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι έξυπνη και ευμετάβλητη» τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην «Κ», που συμφωνεί απόλυτα με τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση της πανδημίας ο Αλ. Τσίπρας από τον Μάρτιο έως τώρα.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, «ήταν πολύ έξυπνη η κίνηση της στήριξης της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο, καθώς αυτός μας νομιμοποιεί για την κριτική που κάνουμε σήμερα για τις πολλαπλές αστοχίες που βλέπουμε».

Η νέα παρέμβαση του Π. Πολάκη, πάντως, ήρθε να ταράξει τα «κομματικά νερά» της Κουμουνδούρου, όπως και η ιδεολογική πλατφόρμα που κατέθεσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Εποχή». Η συντριπτική πλειονότητα στο κόμμα, πάντως, συμφωνεί πως τις διαχωριστικές γραμμές τις βάζει μόνο ο πρόεδρος του κόμματος που στην ίδια συνέντευξη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα τονίζοντας πως «οι ομάδες διανομής της εσωκομματικής εξουσίας είναι κάτι ξεπερασμένο και αποκρουστικό». Δεν δήλωσε αντίθετος, όμως, στην ύπαρξη τάσεων και ρευμάτων. «Αν δεν υπάρχουν τέτοιες, πρέπει να τις εφεύρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την πολιτική των συμμαχιών στην Κουμουνδούρου παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι σε αυτή παρά το γεγονός πως η απόσταση από το ΚΙΝΑΛ αντί να μικραίνει συνεχώς μεγαλώνει.

Ο διάλογος θα αργήσει να προχωρήσει, καθώς το τοπίο ανάμεσα στους δυο κόμματα είναι εξαιρετικά φορτισμένο, ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν τις πόρτες ανοιχτές. Συγκολλητική ουσία είναι η πολιτική καταγωγή των προσώπων που συνθέτουν τους δύο χώρους, η κοινή στόχευση για μια προοδευτική διακυβέρνηση και η παρατεταμένη ύφεση στην οποία, όπως υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση.

Του Αντώνη Αντζολέτου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ