Ετοιμη για διάλογο συνεχίζει να δηλώνει η τουρκική πλευρά και vα επιχειρεί να αξιοποιήσει τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, χωρίς ωστόσο να υποχωρεί από τις πάγιες θέσεις της.

Αλλά πλέον βάζει στο τραπέζι και την προοπτική επίλυσης διαφορών σε σχέση με την οριοθέτηση μιας ελληνοτουρκικής ΑΟΖ, μέσω μιας διεθνούς δικαιοδοτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με Τα Νέα που επικαλούνται τουρκικές διπλωματικές πηγές, για την Αγκυρα οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μοντέλο και μία ελληνοτουρκική συνεννόηση. Αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο εφόσον υπάρξει μία κατ’αρχήν συνεννόηση με βάση αυτά τα δεδομένα την προσφυγή σε ένα οποιοδήποτε δικαστήριο – χωρίς vα ονομάζουν αλλά και χωρίς να αποκλείουν τη Χάγη – ή ακόμα και σε μία «ομάδα σοφών». Σύμφωνα με την τουρκική ανάγνωση των συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο για πρώτη φορά η Ελλάδα μετακινήθηκε από τις θέσεις της και έκανε υποχωρήσεις όσον αφορά την επήρεια των νησιών σε σχέση με τη μέση γραμμή. Γεγονός που η Τουρκία αντιμετωπίζει θετικά, καθώς ικανοποιεί τις διεκδικήσεις της για έξοδο στο Αιγαίο. Οπως υποστηρίζουν δε τουρκικές διπλωματικές πηγές το γεγονός ότι στη συμφωνία με την Ιταλία αφέθηκε ανοιχτά το κομμάτι προς βορρά, προκειμένου vα υπάρξει συμφωνία με την Αλβανία, μέσω Δικαστηρίου της Χάγης, όσο και προς νότο στην πλευρά της Λιβύης, είναι στη σωστη κατεύθυνση, καθώς και τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν στους ιταλούς ψαράδες και δείχνει την Ελλάδα να μπαίνει για πρώτη φορά στη θέση του «επηρεαζόμενου». Οπως υποστηρίζουν σε αυτά τα πρότυπα θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος και συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα κα προσφυγή σε οποιοδήποτε μέσο επιδιαιτησίας για λύση.

Για να γίνει αυτό ωστόσο Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να έχουν λύσει μία σειρά ζητήματα που η τουρκική πλευρά συνεχίζει να βάζει στο τραπέζι με κυριότερο αυτό των χωρικών υδάτων διατηρώντας το casus belli, του εναέριου χώρου, κ.λπ., που για την Ελλάδα αποτελούν κυριαρχικά δικαιώματα και έχει δηλώσει ότι δεν τα διαπραγματεύεται και ιδιαίτερα υπό το καθεστώς απειλών. Διπλωματικές πηγές με εμπειρία στον ελληνοτουρκικό διάλογο σημειώνουν ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, που αναγνωρίζει επήρεια στα νησιά και υπογραμμίζουν ότι σε αυτό το πλαίσιο υπογράφηκαν οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στη βάση του δικαίου της θάλασσας θα πρέπει να αποφασίσει και οποιοδήποτε δικαστήριο για επίλυση της διαφοράς Ελλάδας – Τουρκίας και σημειώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε διαπραγμάτευσης που την καθιστούν ξεχωριστή περίπτωση