Όταν η Σάρα Πράις, μια εθελόντρια, βρήκε στη μέση μιας καμένης περιοχής στην Αυστραλία ένα μωρό καγκουρό τρομαγμένο, αλλά ζωντανό μέσα στο μάρσιπο της μητέρας του, της φάνηκε λογικό να το ονομάσει «Τύχη».

Τα δύο ζώα κατάφεραν να επιβιώσουν από τις φλόγες που μαίνονται στη νότια και την ανατολική Αυστραλία, όμως λίγες ώρες αργότερα η μητέρα υπέκυψε λόγω του έντονου στρες που υπέστη.

Είναι ένα από τα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου εξαιτίας των πυρκαγιών.

Φρικιαστικές εικόνες από κοάλα με καμένη γούνα, οπόσουμ με καμένες πατούσες, πτώματα καγκουρό έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και έχουν αναχθεί σε σύμβολα μιας χώρας και ενός περιβάλλοντος που έχουν πληγεί από μια άνευ προηγουμένου κρίση που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Λιγότερα προβεβλημένα ζώα, όπως βάτραχοι, έντομα, ερπετά και ασπόνδυλα επίσης έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται δραματικά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν εξάλλου ότι ακόμη και τα ζώα που κατάφεραν να επιβιώσουν χρειάζεται να δώσουν μάχη για να παραμείνουν στη ζωή.

Pixabay

Έλλειψη τροφής

«Μεγάλος αριθμός ζώων πεθαίνουν μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς επειδή υπάρχει έλλειψη τροφής και επειδή δεν έχουν πλέον καταφύγιο», ή επειδή κατασπαράσσονται από άλλα ζώα, εξήγησε ο Μάιου Κρόουθερ του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Το ποσοστό εξόντωσης των μαρσιποφόρων στην Αυστραλία ήταν ήδη το πιο αυξημένο παγκοσμίως, όμως οι πυρκαγιές ενδέχεται να οδηγήσουν στον πλήρη αφανισμό κάποιων ειδών σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Οι πληθυσμοί των καγκουρό θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν. Όταν επιστρέψουν, βέβαια (…) τα χόρτα δεν είναι πλέον πράσινα, τα φυλλώματα δεν υπάρχουν, οι θάμνοι έχουν εξαφανιστεί, τα δέντρα έχουν καεί», εξήγησε η Πράις.

Το ένα τρίτο του νησιού Καγκουρό, ένας πραγματικός παράδεισος για τα ζώα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αυστραλίας, έχει καταστραφεί. Κάποια μοναδικά είδη που ζούσαν στο νησί ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ολοκαύτωμα για την πανίδα»

«Σε πολλά είδη δεν έχουν απομείνει πολλά μέλη. Αυτό δημιουργεί τοπικά φαινόμενα εξαφάνισης», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Τζον Βοϊνάρσκι του Threatened Species Recovery Hub, ενός δημόσιου προγράμματος προστασίας της πανίδας.

Ο Βοϊνάρσκι δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τις πυρκαγιές «ολοκαύτωμα» για την πανίδα της Αυστραλίας.

Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ενός είδους κοάλα «που δεν κινδυνεύουν από μολύνσεις» και ο οποίος ζούσε στο νησί Καγκουρό εξαφανίστηκε. Τα κοάλα αυτά αποτελούσαν «ασφάλεια» για το μέλλον του είδους.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία δεν αποτελεί μάλλον παρά τα πρώτα στάδια «αυτού στο οποίο θα μοιάζει η κλιματική αλλαγή και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σύμφωνα με τον καθηγητή πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Κρις Ντίκμαν. Η έκθεσή του που αναφέρει ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές ήταν «πολύ συγκρατημένη», εκτιμά ο ίδιος.

Μόλις κατασβεστούν οι πυρκαγιές κάποιοι πληθυσμοί ζώων ενδέχεται να είναι τόσο μικροί που θα χρειαστεί να ζήσουν σε αιχμαλωσία προκειμένου να σωθεί το είδος.

Κάποιες περιοχές του δάσους που έχει καεί ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να γίνουν και πάλι πράσινες και οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να δοθεί ευκαιρία στα ζώα που διασώθηκαν να επιβιώσουν.

Pixabay

Διασημότητες στηρίζουν τα θύματα από τις πυρκαγιές

Διασημότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής και του αθλητισμού ανακοινώνουν καθημερινά την πρόθεσή τους να βοηθήσουν οικονομικά την πληγείσα από τις συνεχιζόμενες δασικές πυρκαγιές Αυστραλία και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών καλώντας μάλιστα τους θαυμαστές τους να πράξουν το ίδιο.

Ο Κρις Χέμσγουορθ, ο Αυστραλός ηθοποιός, γνωστός κυρίως για το ρόλο του ως Θορ στην ομώνυμη ταινία της Marvel, δώρισε περίπου 619.600 ευρώ, οι Αυστραλές τραγουδίστριες Κάιλι και Ντάνι Μινόγκ περίπου 310.000 ευρώ για τους πυροσβέστες που καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ το ίδιο ποσό δώρισε το ζεύγος των Αυστραλών Νικόλ Κίντμαν και Κιθ Έρμπαν.

Ο Νεοζηλανδός ηθοποιός Ράσελ Κρόου μάλιστα, ο οποίος το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έχει περάσει στην Αυστραλία, δεν παραβρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, παρότι ο ίδιος κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού για την τηλεοπτική σειρά «The Loudest Voice», γιατί βρισκόταν στην Αυστραλία και «προστάτευε την οικογένειά του» από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η Τζένιφερ Άνιστον, η οποία διάβασε τον συγκινητικό λόγο που είχε γράψει ο ηθοποιός: «Μην έχετε ψευδαισθήσεις, η τραγωδία που ξεδιπλώνεται στην Αυστραλία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δράσουμε με βάση την επιστήμη, να μετακινήσουμε την παγκόσμια εργατική δύναμη στην ανανεώσιμη ενέργεια και να σεβαστούμε τον πλανήτη μας για το μοναδικό και απίστευτο μέρος που είναι. Έτσι θα έχουμε όλοι μέλλον». Και ο Κρόου, όπως και η Αυστραλή ηθοποιός Ρέμπελ Γουίλσον καθώς και η νοτιοκορεατικής καταγωγής Αυστραλή τραγουδίστρια Ντάμι Ίμ, η οποία έχει εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision, έχουν κάνει δωρεές.

Από τον χώρο του αθλητισμού ο πρωταθλητής της Formula 1 Λούις Χάμιλτον, οι τενίστριες ‘Ασλι Μπάρτι και Μαρία Σαράποβα και ο τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς καθώς και παίκτες του κρίκετ, μεταξύ των οποίων ο Κρις Λιν και ο Γκλεν Μάξουελ, προσφέρθηκαν να δωρίσουν τις εισπράξεις από αγώνες τους για την ανακούφιση των πυρόπληκτων της χώρας.

Την Τετάρτη οι διοργανωτές του Αυστραλιανού Όπεν– ενός από τα 4 συνολικά τουρνουά Γκραν Σλαμ στο επαγγελματικό τένις που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αυστραλία–ανακοίνωσαν ότι οι Ρότζερ Φέντερερ, Σερένα Γουίλιαμς και Ραφαέλ Ναδάλ θα δώσουν έναν φιλανθρωπικό αγώνα πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Εξάλλου, πολλές διασημότητες θα βγάλουν σε δημοπρασία ρούχα τους: η Γουίλιαμς δωρίζει ένα επώνυμο φόρεμα, ενώ η Βρετανίδα ηθοποιός και συγγραφέας Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ ανακοίνωσε ότι θα βγάλει σε δημοπρασία το κοστούμι που φορούσε στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών και ο Αυστραλός πρώην αθλητής του κρίκετ Σέιν Γουόρν πούλησε σε δημοπρασία το πράσινο καπέλο του κρίκετ σε έναν αγοραστή που διατήρησε την ανωνυμία του έναντι 619.600 ευρώ.

Από πλευράς των Αμερικανών διασήμων δωρεές έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι Κάιλι Τζένερ, Πινκ, Σον Μέντες, Πατρίσια Αρκέτ και Έλεν Ντετζένερις, ενώ η περιβαλλοντική οργάνωση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Earth Alliance, ανακοίνωσε ότι δωρίζει 2.703.600 ευρώ.

Ο Έλτον Τζον ανακοίνωσε στη διάρκεια συναυλίας του την Τρίτη ότι θα δωρίσει 901.200 ευρώ και οι Metallica 450.600 ευρώ στην πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας.

Διασημότητες όπως οι Αυστραλοί ηθοποιοί Μάργκοτ Ρόμπι, Ναόμι Γουότς, Χιού Τζάκμαν και η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Σελένα Γκόμες ανακοίνωσαν ότι έχουν δωρίσει χρηματικά ποσά χωρίς να προσδιορίσουν το ύψος τους.

Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότερα από 2.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και 80.000 τχλμ εκτάσεων έχουν καεί–σχεδόν όση η επιφάνεια της Ιρλανδίας.