«Καλύτερα να περάσει έστω και έτσι, να γίνει μια μεγάλη αρχή, από το να μην περάσει καθόλου. Και αργότερα με καταλληλότερες συνθήκες στη Βουλή το βελτιώνουμε» λέει ο Υφυπουργός των Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Η. Διαματάρης μιλώντας στο tomanifesto.gr για το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους απόδημους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Όπως εξηγεί ο κυβερνητικός συμβιβασμός με στόχο την πολιτική σύγκλιση προκάλεσε αντίδραση και στους αποδήμους οι οποίοι πλέον αποδέχονται ότι έγινε το πρώτο βήμα.

 Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Κύριε υπουργέ, είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Δεν έχετε κρύψει την διαφωνία σας για την τελική του μορφή ενώ έχετε αφήσει και αιχμές για την στάση των άλλων κομμάτων. Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;

Η κατάσταση είναι όπως την περιγράψατε. Δεν έχω κρύψει τις διαφωνίες μου γενικά με τους όρους που μερικά κόμματα απαίτησαν να μπουν. Ισοπολιτεία με όρους σε ορισμένα κομμάτια του πληθυσμού δεν γίνεται. Ετσι δεν είναι;

Αφήστε δε ότι είναι και ταξικό, ευνοώντας κατάφορα τους έχοντες να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να το κάνουν. Οπως γνωρίζετε ο πρωθυπουργός επέμενε σε μια κανονική ψήφο, να ισχύσει δηλαδή το ίδιο για όλους. Όμως χρειάζονται 200 ψήφοι για να περάσει από την βουλή και εμείς έχουμε 158.

Αρα καλύτερα να περάσει έστω και έτσι, να γίνει μια μεγάλη αρχή, από το να μην περάσει καθόλου. Και αργότερα με καταλληλότερες συνθήκες στη Βουλή το βελτιώνουμε.

Ποια είναι η πρώτη αντίδραση των ομογενών; Από τις ΗΠΑ τι μηνύματα λαμβάνετε;

Αρχικά υπήρχε έντονη αντίδραση. Τώρα όμως έχει κοπάσει στον μεγαλύτερο βαθμό. Ασπάζονται οι περισσότεροι την ιδέα να  γίνει αυτή η τομή αυτό το Breakthrough αντί για τίποτα.

Με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν θα υπερψηφίσει με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο στόχος των 200 βουλευτών ειδικά αν επιβεβαιωθεί και η αρνητική στάση του ΚΚΕ, θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει τις αλλαγές εκείνες που επιθυμεί και για τις οποίες έκανε πίσω με στόχο την σύγκλιση;

Φυσικά όχι. Όπως είπα νωρίτερα ας κάνουμε μια μεγάλη αρχή και αργότερα θα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε.

Τι σημαίνει για έναν ομογενή να μπορεί να ψηφίσει για την χώρα του από τον τόπο διαμονής του; Και σας ρωτώ γιατί στην Ελλάδα η αποχή είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Ενισχύουμε  το αίσθημα ότι ανήκει, ότι συμμετάσχει, ότι έχει λόγο για το μέλλον της πατρίδας του άρα και μεγαλύτερες ευθύνες, σημαίνει ότι έρχεται ο ίδιος πιο κοντά στην Ελλάδα και η Ελλάδα σε εκείνον. Κι αυτό είναι αυτό που επιδιώκουμε: Τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση των σχέσεων, όπως  ταιριάζει στο 21 πρώτο αιώνα.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν οι Έλληνες του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες των ΗΠΑ να συμβάλουν στον εθνικό στόχο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια κανονική χώρα που θα ευημερεί;

Με το να αισθανθούν τη ζεστασιά μας, με το να τους δώσουμε κίνητρα.