Η αρχή για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 35 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026 γίνεται αυτές τις μέρες, με την ενεργοποίηση από τις εμπορικές τράπεζες των προκηρύξεων για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως γνωστόν, λίγο πριν από το τέλος του 2021, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank, η Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα υπέγραψαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις με το υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Νωρίτερα, παρόμοιες συμβάσεις είχαν υπογράψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEp) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) οι οποίες θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση με 5 και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές τράπεζες, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να παραλάβουν τις πρώτες επενδυτικές προτάσεις. Από τη στιγμή που θα φτάσει μια επενδυτική πρόταση υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί διάστημα από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες πριν αξιολογηθεί και εγκριθεί η χρηματοδότησή της. Το διάστημα αυτό υπολογίζεται ανάλογα και με τη γνώση της εταιρείας, του κλάδου, της βιωσιμότητας και της απόδοσης του επενδυτικού σχεδίου, την πολυπλοκότητα του δανείου και τον σχολιασμό των συμβάσεων.

Σαφές είναι ότι από τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτούνται μόνο νέες επενδύσεις. Θα απορρίπτονται δηλαδή επενδυτικά σχέδια τα οποία θα ζητούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε εξέλιξη, που έχουν ήδη τύχει χρηματοδότησης, με νέα κεφάλαια .

Ωστόσο είναι επιλέξιμες νέες επενδύσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούνται από τον ιδιώτη επενδυτή πριν γίνει η αίτηση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φτάνει, βέβαια, οι επενδύσεις να είναι συμβατές με τις πέντε βασικές κατηγορίες επενδύσεων που χρηματοδοτεί το Ταμείο: Πράσινες επενδύσεις, ψηφιακές επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια και εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η πρώτη δόση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 970 εκατ. ευρώ έχει ήδη μεταβιβαστεί στις τράπεζες και είναι πλέον διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι πρώτοι ιδιώτες επενδυτές που θα εγκριθεί η επένδυσή τους σε αυτήν την πρώτη φάση θα έχουν και ένα μικρό επιτοκιακό μπόνους. Τούτο διότι η επόμενη δόση χρηματοδότησης προς τις εμπορικές τράπεζες με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει λίγο υψηλότερο επιτόκιο από το 0,35% της πρώτης δόσης.

Απρίλιο και η εκταμίευση της πρώτης δόσης

Μαζί με τις πρώτες ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να εκταμιευθεί προς την Ελλάδα και η πρώτη κανονική δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αίτηση για τη δόση έγινε από το τέλος του 2021, αφού το ΥΠΟΙΚ είχε ολοκληρώσει την υπογραφή της επιχειρηματικής σύμβασης με την ΕΕ, στην οποία οριστικοποιούνταν το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για τα ορόσημα του συνολικού προγράμματος.

Η υλοποίηση των πρώτων 15 ορόσημων που συνδέονται με την πρώτη δόση αναμένεται να έχουν εγκριθούν και επίσημα μέσα στον Μάρτιο από την EFC. Η εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα αναμένεται μέσα στον Απρίλιο.

Στο μεταξύ, η νεοσύστατη Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτός από την ωρίμανση έργων και την υλοποίηση των έργων προϋπολογισμού περίπου 6 δισ. ευρώ, ασχολείται πλέον με τα περίπου 80 ορόσημα της δεύτερης και της τρίτης από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ παραδέχονταν ότι η δουλειά που θα πρέπει να γίνει είναι δύσκολη, αλλά έχει πλέον επέλθει μια ομαλοποίηση στη λειτουργία του ελληνικού σχεδίου, μια που έχει τελειώσει η φάση προετοιμασίας και πλέον μπορεί έγκαιρα να αρχίσει η υλοποίησή του.

Πηγή: capital.gr