“Αντίποινα” από τους πιστωτές για τις προεκλογικές παροχές βλέπει η Fitch

67
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Fitch: Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών

Αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε «αντίποινα» εκ μέρους των Ευρωπαίων βλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναφερόμενος στο πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.Μάλιστα σε ανάλυση του υπογραμμίζει πως είναι πιθανό να χαλάσει το κλίμα στις αγορές και να αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας.Πιο αναλυτικά η Fitch υπενθυμίζει πως είχε εκτιμήσει ότι μερική αντιστροφή πολιτικών ήταν πιθανή ως μέρος του διαλόγου της χώρας με τους επίσημους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Ετσι στον προϋπολογισμό του 2019 υπήρξε ήδη εν μέρει αντιστροφή κάποιων μέτρων του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μειώσεων στις συντάξεις με την έγκριση των πιστωτών. «Ωστόσο οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή απ’ όσο περιμέναμε, τονίζει ο οίκος» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά για την άρση της μείωσης του αφορολόγητου εκτιμάται ότι θα κάνει δυσκολότερο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να διακυβεύουν την δέσμευση για τους δημοσιονομικούς στόχους.Τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά αποτελέσματα με την Fitch να εκτιμά πως είναι πιθανή μια αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Οι επιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες, σημειώνει, αλλά μια απότομη κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας :ES=) μπορούν να ασκήσουν βέτο στα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr