Ο Άνταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και επικεφαλής των κατηγόρων στη δίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, είναι ένα πρόσωπο που -κυρίως λόγω της ψυχραιμίας του- έχει κερδίσει τη συμπάθεια πολλών συναδέλφων του αυτές τις ημέρες που διεξάγεται στη Γερουσία η δίκη για την καθαίρεση του προέδρου των ΗΠΑ με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων.

Ο Τραμπ παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση των ερευνών του Κογκρέσου επειδή φέρεται ότι ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο ίδιος ο Τραμπ δηλώνει αθώος και καταγγέλλει μια αντισυνταγματική έρευνα, μια «φάρσα» εναντίον του, με την οποία αρνείται να συνεργαστεί. Όμως, έτσι κι αλλιώς, αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Σώματος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η αγόρευση του Σιφ στη Γερουσία ήταν «γεμάτη από λάθη και παραπλανητικές περιγραφές».

Πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο Σιφ είχε πει πριν από την έναρξη της διαδικασίας στη Γερουσία ότι θα ήταν καλύτερα το κατηγορητήριο σε βάρος του προέδρου Τραμπ να εστιαστεί στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις, αντί να γίνει προσπάθεια να του καταλογιστούν ευθύνες για «τα πάντα».

«Οι ενέργειες του Τραμπ είναι πολύ πιο σοβαρές από εκείνες του Νίξον στο σκάνδαλο Watergate», είπε σε μια ομιλία του που χαρακτηρίστηκε από πάθος.

«Η δεύτερη καλύτερη» εμφάνιση που έχει δει μέχρι σήμερα, «εντυπωσιακή», όπως χαρακτηριστικά λέει ο επικεφαλής αναλυτής του δικαστικού ρεπορτάζ στο CNN, ο Τζέφρι Τούμπιν.

Στην ομιλία του -δύο συναπτές ώρες το μεσημέρι της Τετάρτης (22/1)- ο Σιφ επικαλέστηκε έναν από τους «πρωταγωνιστές» του Watergate, τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Χάουαρντ Μπέικερ, ο οποίος αναμενόταν να προστατεύσει τον πρόεδρο Νίξον κατά τη διαδικασία στη Γερουσία, αλλά αντ’ αυτού υπέβαλε ένα ερώτημα που έμελλε να οδηγήσει στην πτώση του τότε προέδρου. «Τι γνώριζε ο πρόεδρος και πότε το πληροφορήθηκε;».

«Πού είναι σήμερα ένας Χάουαρντ Μπέικερ;», διερωτήθηκε ενώπιον του Σώματος ο Σιφ. «Η διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα δεν είναι η διαφορά μεταξύ του Νίξον και του Τραμπ. Είναι η διαφορά ανάμεσα σε εκείνο το Κογκρέσο και στο σημερινό. Πού είναι οι άνθρωποι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να υπερβούν την κομματική τους ταυτότητα για να κάνουν το καθήκον τους;».

Φυσικά ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει την ίδια εικόνα για τον Σιφ: «Κάτι δεν πάει καλά με αυτόν. Είναι ένα άρρωστο κουτάβι», έλεγε σε μια εκπομπή του Fox. Όταν του μεταφέρθηκε το σχόλιο εις βάρος του, εκείνος απλά γέλασε.

Ο Σιφ έχει πράγματι γίνει ο αγαπημένος στόχος του Τραμπ. Και μάλιστα εδώ και καιρό. Σύμφωνα με το ανεκτίμητης αξίας αρχείο των μηνυμάτων του προέδρου στο Twitter, ο Τραμπ έχει γράψει ή έχει κάνει retweet σχετικά με τον Σιφ περισσότερες από 300 φορές από το 2017.

«Ρεμάλι», «κότα», «ψεύτης», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που του έχει κατά καιρούς αποδώσει.

«Θεωρώ ότι ο πρόεδρος απλά εξευτελίζει το αξίωμα αυτό. Σκέφτομαι όλους τους μεγάλους άνδρες που έχουν περάσει από την προεδρία… ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ… Και μετά σκέφτεσαι, “Ω Θεέ μου, σε αυτή την θέση που κάποτε κατείχαν αυτοί οι μεγάλοι άνδρες, τώρα βρίσκεται κάποιος που αποκαλεί τους άλλους με αυτά τα γελοία παρατσούκλια που χρησιμοποιούν οι έφηβοι”. Φαντάζομαι σε σχέση με το να εξαναγκάσεις έναν σύμμαχό σου να σου κάνει μια πολιτική βρωμοδουλειά, τα παρατσούκλια είναι μάλλον δευτερεύον ζήτημα, αλλά σε πολλά επίπεδα έχει ατιμάσει σε τέτοιο βαθμό αυτό το αξίωμα», δήλωσε ο Σιφ.

Ο 59χρονος Σιφ είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Stanford και της Νομικής Σχολής του Harvard. Με την σύζυγό του Ίβ (τα ονόματά τους -Adam και Eve- είναι Αδάμ και Εύα στα ελληνικά) έχουν δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Είναι ο άνθρωπος που δήλωσε ανοιχτά -και μάλιστα στην εκπομπή του CNN «State of the Union»- σχετικά με τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, ότι ο Τραμπ ψεύδεται προς τον αμερικανικό λαό.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι όρισε τον Σιφ επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής το 2015, μια απόφαση που αντανακλά την στενή και μακρόχρονη σχέση τους, μια σχέση που μετράει τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Η Πελόζι είχε συμμετάσχει στη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία το 2000, όπου επικράτησε του Ρεπουμπλικανού Τζιμ Ρόγκαν.

«Η πρόεδρος Πελόζι τον θαυμάζει απεριόριστα και τον εμπιστεύεται», σχολιάζει ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια Αρ Ο Κάνα στην εφημερίδα San Francisco Chronicle. «Σέβεται την ευφυΐα του, σέβεται τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζεται στην τηλεόραση, σέβεται την γνώμη του… Έχουν έναν πολύ στενό δεσμό».

Σε γενικές γραμμές, ο Σιφ έχει τιμήσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει η Πελόζι. Το μοναδικό του ίσως παραστράτημα ήταν όταν, στις 25 Ιουλίου 2019, ανέγνωσε ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ με τον Ζελένσκι.

Ο Τραμπ δεν έχασε ευκαιρία: «Ο βουλευτής Άνταμ Σιφ κατασκεύασε παράνομα μια ΠΛΑΣΤΗ & φρικτή ανακοίνωση, την παρουσίασε ως δική μου και ως το πιο σημαντικό απόσπασμα του τηλεφωνήματός μου προς τον Ουκρανό Πρόεδρο και την ανέγνωσε στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό», έσπευσε να γράψει στο Twitter. «Δεν είχε ΚΑΜΙΑ σχέση με όσα είπα στο τηλεφώνημα. Σύλληψη για προδοσία;».

«Γιατί η νευρική Νάνσι επέτρεψε στον διεφθαρμένο πολιτικό Σιφτάκο να πει ψέματα ενώπιον του Κογκρέσου. Θα πρέπει να καταθέσει εκείνος ως μάρτυρας, το ίδιο και εκείνη».

Την Παρασκευή (24/1) ο Σιφ και οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί του θα έχουν την τελευταία ευκαιρία να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους προτού η νομική ομάδα του προέδρου ανέβει το Σάββατο (25/1) στο βήμα για να αντικρούσει τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Και αναμένεται ότι θα στρέψει τα βέλη της εναντίον του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Σιφ έπεισε κάποιον Ρεπουμπλικανό να ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Τραμπ. Έστω κι αν μετά τη χθεσινή (23/1) οκτάωρη συνεδρίαση στο τέλος της οποίας τους ευχαρίστησε «επειδή είχαν ανοιχτό μυαλό για όλα τα ζητήματα, τα οποία παρουσιάζουμε».

Αλλά έχει και ένα άλλο κοινό που πιθανόν να πειστεί από την ευφράδειά του, τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι στις 3 Νοεμβρίου θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα επανεκλέξουν τον Τραμπ.

ΠΗΓΕΣ: CNN, Los Angeles Times, Reuters