Διάγγελμα Μητσοτάκη για εργασία, οικονομία και τουρισμό

by news

Την Τετάρτη το απόγευμα (20/5) θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για τον τουρισμό, την εργασία και την οικονομία. Αμέσως μετά οι συναρμόδιοι Υπουργοί θα εξειδικεύσουν σε συνέντευξη Τύπου όλα τα μέτρα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες από την ΕΕ, τη ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ, το αργότερο έως την πρώτη Ιουλίου αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα στον ΑΝΤ1, με το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους ανθρώπους του τουριστικοπύ κλάδου να νιώσουν ασφαλείς. «Θα είναι συνολικό πακέτο που θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, για να νιώσουν ασφαλείς οι επιχειρηματίες», τόνισε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε  ότι υπάρχουν κυβερνητικές επαφές για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, τόσο με ευρωπαϊκές – όπου δε θα χρειαστούν διμερείς συμφωνίες πιθανότατα, αφού καλυπτόμαστε από το πλαίσιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση – αλλά και με μη ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ, οι οποίες «θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα», όπως είπε.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα Τρίτη, 19/5, στις 1 το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην  τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Στην ατζέντα της διάσκεψης περιλαμβάνονται η ανταλλαγή εμπειριών από τη διαχείριση της πανδημίας και η εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι το αεροπορικό ταξίδι να υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη, όσο και την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι.

Επίσης τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργιάς για την αποφυγή μετάδοσης, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον μέτρα πέραν των υποχρεωτικών.

Διαβάστε περισσότερα: 

Θυμίζουμε ότι, κατά την ομιλία του στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group, στα μέσα Μάη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η χώρα θα μπορεί να ανοίξει για τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε χθες Δευτέρα πρόσκληση στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι πέτυχε να αποτελεί ασφαλή χώρα εν μέσω πανδημίας και είναι έτοιμη να υποδεχθεί σύντομα με ασφάλεια τους επισκέπτες της.

Μείωση ΦΠΑ

Όσον αφορά την στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% όπως έχει ζητήσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αντίστοιχη μείωση του ΦΠΑ και στις μεταφορές προκειμένου το τουριστικό πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι επίσης η στήριξη των επιχειρήσεων να είναι εξατομικευμένη, ανάλογα, δηλαδή, της ζημιάς της επιχειρήσης.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα