Το δρόμο για την εφαρμογή μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου άνοιξε η δημοσίευση της νέας Οδηγίας της ΕΕ για τους συντελεστές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σήμερα, μόλις πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίος, Λέρος, Σάμος, Λέσβος, Κως), τα οποία συνδέονται με τις προσφυγικές ροές, έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Με τη νέα Οδηγία, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά χωρίς σύνδεση με το Προσφυγικό, ενώ σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το καθεστώς των εκπτώσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης.

Η Οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2025, ενώ απαιτείται η εύρεση δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίησή της. Παράλληλα, η νέα Οδηγία ανοίγει παράθυρο για παράταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως και το τέλος του 2024 και την εφαρμογή μειωμένου ή ακόμη και μηδενικού ΦΠΑ από το 2025.

Επίσης με τη νέα κοινοτική Οδηγία δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και στο βαμβάκι, με παράλληλη ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα – λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.