Τον Ιούνιο του 2018 συμμετείχα ως πρόεδρος του think tank «Το Δίκτυο» σε συνέδριο στη Σεούλ που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο της Κορέας, το υπουργείο Δικαιοσύνη της χώρας και ο ΟΗΕ για το τεράστιο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, μου δόθηκε η δυνατότητα να έρθω σε επαφή με την κυβερνητική επιτροπή ψηφιακής μετάβασης και με το περίφημο ινστιτούτο KIST.

Η επίσκεψη σε αυτό το ινστιτούτο ήταν μία από τις σημαντικές εμπειρίες της ζωής μου και με βοήθησε να καταλάβω τα πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά αυτού του υπέροχου λαού. Ενός λαού που, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις καταστροφές που αντιμετώπισε στην ιστορία του, κυρίως λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας του, κατάφερε να είναι σήμερα μια δημοκρατία με αξιοθαύμαστη τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Με την είσοδό μου στην κεντρική αίθουσα συναντήσεων του KIST, στάθηκα μπροστά στην τεράστια χαλκογραφία με τους 31 κοστουμαρισμένους Ασιάτες με το αυστηρό ύφος. Ακριβώς στο πλάι παρέθεταν έναν οδηγό με τα ονόματά τους στα κορεατικά και με τον γενικό τίτλο «Πατριώτες Επιστήμονες», όπως μου εξήγησε η διευθύντρια διεθνών σχέσεων του KIST, κάνοντας μια μικρή υπόκλιση.

Το 1953 η Νότια Κορέα βγήκε από έναν καταστροφικό εμφύλιο, στον οποίο είχε αναμειχθεί η οικουμένη όλη (και η Ελλάδα με 10.000 στρατιώτες). Μια χώρα καθημαγμένη, πάμφτωχη, με πυρπολημένα χωράφια και κατεστραμμένη οικονομία, είχε το 1960 κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα 79 δολάρια. Το 1966 αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος της αμερικανικής βοήθειας για να στήσει την έρευνα και τεχνολογία ως το κατεξοχήν εργαλείο ανάπτυξης δικής της βιομηχανίας. Ετσι ιδρύθηκε το KIST (Korea institute of Science and Technology).

Σήμερα είναι 6o στην παγκόσμια ιεράρχηση των αντίστοιχων ινστιτούτων με πλήθος ανακαλύψεων καινοτομιών εφευρέσεων και πατεντών, που έκαναν την κορεατική βιομηχανία μία από τις ισχυρότερες και πλέον εξελιγμένες στον κόσμο και με ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 37.740 δολάρια.

Η πρώτη κίνηση ήταν να καλέσουν 18 στην αρχή και αρκετούς ακόμη στη συνέχεια κορυφαίους Κορεάτες επιστήμονες από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Τους κάλεσαν να αναλάβουν την οργάνωση και διοίκηση του ινστιτούτου με πλήρη ανεξαρτησία από την κυβέρνηση και τη γραφειοκρατία, με στόχο την έρευνα για την υποστήριξη της  μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας στη βιομηχανία της χώρας. Οι «Πατριώτες Επιστήμονες», που τα άφησαν όλα και γύρισαν για να χτίσουν με το μυαλό τους την πατρίδα τους, τιμώνται και αναγνωρίζονται ως ήρωες!

To KIST, το μεγάλο αυτό ερευνητικό ινστιτούτο της Κορέας, είναι ένα σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση για το πώς η προτεραιότητα στην έρευνα στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στην παιδεία, είναι η επιλογή που ωθεί μια χώρα στην πρόοδο και στην εξέλιξη.

Σήμερα, το ινστιτούτο αυτό μεταφέρει τεχνογνωσία και υποστηρίζει οικονομικά αντίστοιχες προσπάθειες σε χώρες που βρίσκονται σε μεταβατική πορεία ανάπτυξης.

Μέσα από αυτή την εμπειρία είδα και την ηθική διάσταση μιας Κοινωνίας που θέλει να βοηθήσει όπως βοηθήθηκε και αυτή μετά το τέλoς του εμφυλίου πολέμου, αλλά και τον τρόπο που τιμά πρόσωπα και χώρες που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία της, από τους «Πατριώτες Επιστήμονες» μέχρι τους Ελληνες βετεράνους της Κορέας, τους οποίους δεν ξεχνάει ποτέ.

από την Καθημερινή