Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι η χώρα του και η Ρωσία θα σχηματίσουν κοινή περιφερειακή δύναμη και θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σήμανε συναγερμό στο Κίεβο.

Την τελευταία φορά που οι λευκορωσικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις, τον Φεβρουάριο, πολλές από αυτές τις ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διασχίζουν τα ουκρανικά σύνορα στην αποτυχημένη πορεία τους προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Δεν είναι ότι η Λευκορωσία έχει ισχυρό στρατό – δεν έχει. Αλλά η προοπτική τα μακρά βόρεια σύνορα της Ουκρανίας να γίνουν πέρασμα για τις ρωσικές δυνάμεις για δεύτερη φορά φέτος θα ήταν εφιάλτης για τις δυνάμεις της Ουκρανίας που είναι στα όριά τους. Η Ουκρανία και η Λευκορωσία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.000 χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος του οποίου είναι αραιοκατοικημένο και πυκνό δάσος.

Η πρώτη ομάδα Ρώσων στρατιωτών που εντάχθηκε στη νέα δύναμη με λευκορωσικά στρατεύματα έφτασε στη Λευκορωσία το Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Μινσκ. Συνολικά, το ρωσικό απόσπασμα θα είναι λιγότερο από 9.000 άτομα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Λευκορωσίας, Βάλερι Ρεβένκο.

Αυτή τη στιγμή, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιθέσεις στα ανατολικά και νότια, ενώ συγκρατεί τις ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια. Ύστερα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου, ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί φθορά όπως και ο εχθρός του: η μετακίνηση δυνάμεων για να υπερασπιστεί το βόρειο πλευρό του θα άπλωνε περαιτέρω τις δυνάμεις που ήδη πολεμούν σε πολλαπλά μέτωπα.

Η Λευκορωσία λέει ότι η κοινή δύναμη είναι καθαρά αμυντική. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βίκτορ Κρένιν είπε ότι «όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή αποσκοπούν στην παροχή επαρκούς απάντησης σε δραστηριότητες κοντά στα σύνορά μας».

Αυτές οι δραστηριότητες, σύμφωνα με τη Λευκορωσία, έχουν στόχο να αποτρέψουν τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για επίθεση στη χώρα. Ο Λουκασένκο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του είχε «προειδοποιηθεί για χτυπήματα κατά της Λευκορωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι έδωσε συνέχεια την Παρασκευή, λέγοντας ότι μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη «εν μέσω αναφορών για επικείμενες προκλήσεις από κοντινά κράτη».

Η Ουκρανία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά αυτούς τους τελευταίους υπαινιγμούς του λευκορωσικού καθεστώτος. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η διπλωματική νότα μπορεί να αποτελεί μέρος πρόκλησης εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Κυανόκρανοι στα σύνορα;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε συνάντηση της ομάδας G7 των προηγμένων οικονομιών του κόσμου την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα σύνορα. «Η Ρωσία προσπαθεί να παρασύρει άμεσα τη Λευκορωσία σε αυτόν τον πόλεμο», είπε στην G7.

Σίγουρα υπήρξε πολύ μεγαλύτερη κίνηση στρατιωτικού υλικού στους σιδηροδρόμους της Λευκορωσίας. Τα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλές σιδηροδρομικές συνοδείες τεθωρακισμένων και άλλου εξοπλισμού να κινούνται σε όλη τη χώρα, κάποια από αυτά προερχόμενα από τη Μόσχα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι μεγάλο μέρος αυτού του υλικού να ανήκει στη Ρωσία και ανακτάται από τα αποθέματα που στάθμευαν στη Λευκορωσία ώστε να αντισταθμισθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ειδικά τον περασμένο μήνα.

Λιγότερο πιθανό είναι αυτή η δραστηριότητα να σημαίνει ότι η Λευκορωσία ετοιμάζεται να μπει στη μάχη. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δει ενδείξεις ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα «ετοιμάζονται να εισέλθουν ή θα εισέλθουν… Τυχόν επιπλέον στρατεύματα υπό τη ρωσική διοίκηση είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί, αλλά απλώς δεν είμαστε εκεί. Ακόμη».

Ο Κόνραντ Μούζικα, ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής στην Πολωνία, φαντάζεται τρία σενάρια:

Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμαστούν για επίθεση από τα κράτη του ΝΑΤΟ.
Στοχεύουν να «δέσουν» τις ουκρανικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων.
Ή είναι προετοιμασίες για μια επίθεση στην Ουκρανία.
Το πρώτο δεν πρόκειται να συμβεί. Η τελευταία επιλογή θα ήταν εξαιρετικά μη δημοφιλής στη Λευκορωσία, όπου δεν υπάρχει το επίπεδο εχθρότητας προς την Ουκρανία που έχει επιβληθεί στη Ρωσία. Αλλά είναι προς το συμφέρον της Μόσχας να ανησυχούν οι Ουκρανοί για τα βόρεια σύνορά τους, κυρίως λόγω της γειτνίασής τους με το Κίεβο.

Ο Λουκασένκο έχει πατήσει μια λεπτή γραμμή σε όλη τη σύγκρουση – υποστηρίζοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του ΡΠούτιν χωρίς να δεσμεύσει τα δικά του στρατεύματα. Παρά ταύτα, το περιθώριο ελιγμών του μπορεί να συρρικνώνεται. Καθώς η ανάγκη του Κρεμλίνου για κάποιες «νίκες» στην Ουκρανία γίνεται πιο επιτακτική, ο σύμμαχός του στα δυτικά μπορεί να βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση για συνεργασία.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Λουκασένκο θα θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο να καταστρέψουν τα μη δοκιμασμένα στρατεύματά του στην Ουκρανία, καθώς είναι ευάλωτος σε περαιτέρω εγχώριες αναταραχές, εάν οι δυνάμεις ασφαλείας του αποσπαστούν ή αποδυναμωθούν.

Πηγή: CNN