Επιστροφή του μπλόκου των πλοίων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, παραβίαση των δικαιωμάτων, «ποινικοποίηση» της αλληλεγγύης: οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Γαλλία και την Ιταλία αναμένουν ότι η νίκη της άκρας δεξιάς στις ιταλικές εκλογές θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις».

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις δύο χώρες ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με την δεξιά/ακροδεξιά κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει η Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρος του μετα- φασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI), το οποίο είχε αναγάγει το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με στόχο την αποτροπή του «εξισλαμισμού» της σε προτεραιότητά του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το πιο φλέγον θέμα θα είναι αυτό της αποβίβασης σε ιταλικά λιμάνια των μεταναστών που διασώζουν πλοία στη Μεσόγειο. Οργανώσεις φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η κατάσταση που είχε επικρατήσει όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας, ήταν υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, από το 2018 ως το 2019: μπλοκάρισμα των πλοίων στα ανοικτά των ιταλικών ακτών.

«Την ώρα που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι απόπειρες διάπλου, που άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθημερινά, δεν πρέπει να περιμένουμε να εκτυλιχθεί ένα νέο δράμα προτού αντιδράσουμε», δήλωσε χθες Δευτέρα η Ντελφίν Ρουιγιό, γενική γραμματέας της οργάνωσης France terre d’ asile (Γαλλία, χώρα ασύλου), εκτιμώντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας η Γαλλία και η Ευρώπη να ανασυνταχθούν» μπροστά σε μια Ιταλία η οποία σκοπεύει να ενεργήσει «αψηφώντας το διεθνές δίκαιο».

Η πλάνη της «εισβολής»

Όντως το μπλοκάρισμα αυτών των πλοίων όπως και η μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης αποτελούν βασικά σημεία του προγράμματος του συνασπισμού, τα οποία αναφέρονται στη συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο ακροδεξιά κόμματα (FdI και Λέγκα) και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο κίνδυνος να ποινικοποιηθούν «οι επιχειρήσεις διάσωσης» είναι «μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες», δήλωσε Ιταλίδα αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της και η οποία εργάζεται για ΜΚΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο.

Η αλλαγή στην κυβέρνηση της Ιταλίας θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις», διαβεβαίωσε η αξιωματούχος αυτή, εκφράζοντας την ανησυχία ότι «θα ληφθεί σειρά μέτρων» εχθρικών προς τη μετανάστευση και το δικαίωμα στο άσυλο, που θα βασίζονται «στη διαστρεβλωμένη ανάγνωση της πραγματικότητας» η οποία έχει στόχο να προωθήσει μια εικόνα «εισβολής ξένων».

«Παιχνίδι πινγκ πονγκ»

«Φοβόμαστε μια επιδείνωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που ζουν ή περνούν από την Ιταλία», σχολίασε η Μανόν Φιλονό, υπεύθυνη για ζητήματα μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία.

Η ΜΚΟ έχει ήδη αρχίσει «να παρακολουθεί τις πρακτικές των δυνάμεων ασφαλείας» στα μεθοριακά περάσματα, διότι ανησυχεί ότι θα επαναληφθεί «το παιχνίδι πινγκ πονγκ» μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, με την πρώτη να θεωρεί τη Γαλλία «οδό εξόδου» για τους μετανάστες που δεν θέλει να υποδεχθεί και τη δεύτερη να στέλνει «εκατοντάδες» μετανάστες στο ιταλικό έδαφος καθημερινά.

«Δυστυχώς προετοιμαζόμαστε για έναν σκληρό χειμώνα», παρατήρησε η Ανιές Αντουάν, αξιωματούχος της γαλλικής οργάνωσης Tous migrants (Όλοι μετανάστες), η οποία παρακολουθεί τη γαλλική πλευρά των συνόρων στις Άλπεις.