«Στις 18 Αυγούστου του 1933 ο θυρωρός του νοσοκομείου του Στάιρ ανακάλυψε ένα κοιμισμένο μωρό. Δίπλα στο τυλιγμένο με κουρέλια νεογέννητο υπήρχε ένα κομμάτι χαρτί, στο οποίο ήταν γραμμένο με αδέξια γράμματα: “Το όνομά μου είναι Ζιντονί Άντελσμπουργκ και γεννήθηκα στον δρόμο προς το Άλτχαϊμ. Παρακαλώ για γονείς”».

Έτσι ξεκινά το βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα Έριχ Χακλ «Αναζητώντας τη Ζιντονί», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Φίλντισι. Τη Ζιντονί αναλαμβάνει μια ανάδοχη οικογένεια, το ζεύγος Χανς και Γιοζέφα Μπράιρατερ, που έχουν ήδη έναν γιο, τον Μάνφρεντ. Το παιδί περιβάλλεται με φροντίδα και αγάπη από την οικογένεια των Μπράιρατερ μέχρι που οι αρχές εντοπίζουν τη βιολογική του μητέρα και αποφασίζουν να το αποσπάσουν από την ανάδοχη οικογένεια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί μαζί με άλλους Ρομά στο Άουσβιτς, όπου πεθαίνει το 1943.

Ο Έριχ Χακλ γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1954 στην πόλη Στάιρ της Άνω Αυστρίας. Σπούδασε Γερμανική και Ισπανική Φιλολογία στο Ζάλτσμπουργκ και στην Ισπανία. Δίδαξε για ένα διάστημα ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Από το 1979 εγκαθίσταται στη Βιέννη, όπου εργάζεται για ένα διάστημα στο πανεπιστήμιο. Από το 1983 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας, μεταφραστής, σεναριογράφος και εκδότης. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Βιέννης και Μαδρίτης.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του «Η περίπτωση της Αουρόρα» (μετ. Μαρία Αγγελίδου), Aquarius, 1988 (εξαντλημένο), «Γάμος στο Άουσβιτς» (μετ. Ιάκωβος Κοπερτί), Κριτική, 2004, «Αναζητώντας τη Ζιντονί» (μετ. Νάντη Φίλια), Φίλντισι, 2019.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Αναζητώντας τη Ζιντονί» έγινε τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019, στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας, μίλησαν η καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Αντωνοπούλου, η μεταφράστρια του βιβλίου και καθηγήτρια Γερμανικών, Νάντη Φίλια, ο Παναγιώτης Χαρίτος, πρόεδρος της ΜΚΟ «Ρομά χωρίς σύνορα» και ο ίδιος ο συγγραφέας. Ενδιάμεσα προβλήθηκαν σύντομα αποσπάσματα από την ταινία «Αποχαιρετώντας τη Ζιντονί» (“Absihied von Zidonie”, 2011) της Karin Brandauer.