Ανεβάζουν ρολά τα κομμωτήρια, ακολουθεί το λιανεμπόριο: Όλο το σχέδιο επιστροφής

by MANIFESTO

Μετάθεση για τις 29 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, παίρνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανεβάσουν ρολά πρώτα τα κομμωτήρια, με ραντεβού, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς καθώς και τα ινστιτούτα ομορφιάς.

Το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δείχνει να μετατίθεται για μία ακόμα εβδομάδα, δεν είναι σαφές αν θα γίνει με click away ή με click in a shop, κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, λαμβανομένης υπόψη της εξέλιξης της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναλειτουργία των καταστημάτων με όποιον τρόπο και αν επιλεγεί θα συνοδεύεται από νέο SMS (στο 13032) που θα δίνει στους καταναλωτές περιθώριο τριών ωρών για αγορές μία φορά την ημέρα.

Η κυβέρνηση αναζητά «βαλβίδες αποσυμπίεσης» των πολιτών από τα μέτρα, λένε στελέχη της. Ωστόσο ο εμπορικός κόσμος που αναμένει με αγωνία το άνοιγμα των καταστημάτων επισημαίνει ότι ο τρόπος που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι εκείνος που δεν θα οδηγήσει ξανά σε νέο λουκέτο τις επιχειρήσεις έπειτα από μερικές ημέρες.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, πέραν της αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων, αναμένεται να εξετάσει και τις αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όσον αφορά τόσο την κίνηση των πολιτών όσο και τη λειτουργία της αγοράς.

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή, παρότι η συνεδρίαση της υγειονομικής επιτροπής είχε αρχικά προγραμματιστεί εκτάκτως για σήμερα το πρωί, ένα 24ωρο μετά την κλειστή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου, παρουσία, μεταξύ άλλων, του υπουργού Υγείας ΒασίΜι Κικίλια και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Η συνεδρίαση της επιτροπής θα έχει τρία βασικά σημεία: Πρώτον, θα εκτιμήσει τη συνολική επιδημιολογική κατάσταση. Δεύτερον, θα προτείνει αλλαγές στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα. Τρίτον, θα εισηγηθεί τον γενικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης δραστηριοτήτων, υπολογίζοντας την επίδραση κάθε ανοίγματος στη δια-σπορά του κορωνοϊού.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστούν άμεσα τροποποιήσεις σε δύο σημεία και να προωθηθούν δύο γρήγορα «ανοίγματα». Συγκεκριμένα, θα αξιολογηθούν η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ (από 7 που ισχύει) όπως στις καθημερινές καθώς και οι πιο ελεύθερες μετακινήσεις (από δήμο σε δήμο, ξανά) με τον κωδικό 6. Εκτός απροόπτου, οδεύουν προς επανέναρξη λειτουργίας από τις 22 Μαρτίου υπηρεσίες και καταστήματα με μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο. Ακόμα και αν υπάρχουν φωνές που ζητούν άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away την επόμενη εβδομάδα, φαίνεται πως ημερομηνία-κλειδί παραμένει η 29η Μαρτίου όταν θα τεθεί σε λειτουργία και το 13032. Κινήσεις γίνονται και για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ρυθμιστούν εκκρεμή ζητήματα, το αργότερο ως αύριο.

Αυτό που δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη, προς το παρόν, είναι η άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις από νομό σε νομό, κάτι που – στην καλύτερη περίπτωση – μετατίθεται χρονικά κοντά στην περίοδο του Πάσχα, με πιθανά τότε τα ταξίδια στο χωριό. Επιπλέον, έχει βγει σχεδόν εκτός κάδρου το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων εντός Μαρτίου, αφού οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μαζί με την εστίαση σε πρώτη φάση αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους «κλειδώνουν» για τον Απρίλιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν στις τάξεις πρώτα οι μαθητές λυκείων και γυμνασίων και έπειτα τα παιδιά του δημοτικού. Οσον αφορά στον τουρισμό, η κυβέρνηση θέλει πιλοτικό άνοιγμά για ταξιδιώτες από το Ισραήλ και χώρες της ΕΕ μετά τις 15 Απριλίου αλλά και από τις 15 Μάϊου για τις υπόλοιπες χώρες. Ο τουρισμός, όμως, θα περιμένει πρώτα τις αποφάσεις για την εστίαση και σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο θα ανακοινωθούν αρχικά οι κανόνες της σεζόν και έπειτα οι ημερομηνίες.


Από Τα Νέα

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα