Ο ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε σήμερα πως αμερικανοί αξιωματούχοι του ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του μέχρι τον Απρίλιο, εκτός εάν η Μόσχα χορηγήσει βίζα σε φρουρούς ασφαλείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ανατόλι Αντόνοφ ανέφερε επίσης πως μία ομάδα ρώσων διπλωματών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αντόνοφ φέρεται να είπε πως συνολικά περισσότεροι από 120 διπλωμάτες και ρώσοι υπάλληλοι — περίπου 300 άτομα εάν αθροιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους — υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 4 χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν παρέδωσε την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις απαντήσεις στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του. «Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ρωσική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο περισσότερο από μισή ώρα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναφέροντας ότι δεν προέβη σε κανέναν σχόλιο τόσο κατά την άφιξή του στο υπουργείο όσο και κατά την αναχώρησή του από αυτό.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό κανάλι CNN είχε μεταδώσει ότι η αμερικανική πλευρά προτίθεται να παραδώσει στην Μόσχα γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην ώρα της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, εάν υπάρξει τέτοια παράκληση. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου έδωσε στην δημοσιότητα δύο σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες η Μόσχα αναμένει από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό δήλωσε ότι η Ρωσία έλαβε προφορικά μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, «ακόμα και αν εξετασθούν παράγραφο προς παράγραφο είναι αδύνατον να έχει κανείς αντίρρηση, γιατί η καθεμία (πρόταση) οδηγεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, αίρει τις στρατιωτικές εντάσεις και δίνει τη δυνατότητα παρόλα αυτά να περάσουμε σε πιο ορθολογικούς τρόπους ασφαλείας, από το να δημιουργούνται απειλές και κόντρα-απειλές, όπως συμβαίνει στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι την παρούσα περίοδο οι ήρεμες από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας περιοχές, όπως πρωτίστως η περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετατρέπονται σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού, κάτι το οποίο δεν το θέλει καμία πλευρά.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σ’ ένα τόσο επικίνδυνο σημείο που πρέπει να γίνουν οι πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.

Ο ίδιος απέκλεισε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν εξετάζεται καθώς αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Μόσχας -ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ» κατά της Ουκρανίας με κάποιο τρόπο, «ίσως» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.

«Όλα δείχνουν» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κάποια στιγμή, ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου», είπε, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει «την τελική απόφαση» για να προχωρήσει στην επίθεση.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του προέδρου Πούτιν. Υπάρχει μόνο ένα άτομο που το κάνει, και αυτός είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν», εξήγησε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Yalta European Strategy, ένα φόρουμ για το «ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας». «Νομίζω ότι ακόμη και οι άνθρωποι γύρω του δεν ξέρουν τι θα κάνει στο τέλος».

Το νούμερο δύο της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου και στην τελετή έναρξης των οποίων θα παρευρεθεί ο Πούτιν, θα μπορούσαν «να έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμά του και τη σκέψη του».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Αγώνες του Πεκίνου ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης και ο πρόεδρος Πούτιν θα βρίσκεται εκεί. Νομίζω ότι πιθανότατα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα ενθουσιαζόταν αν ο Πούτιν επιλέξει εκείνη τη στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία», υποστήριξε η Σέρμαν.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, παρά τις έντονες διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, «η Ρωσία συνεχίζει αυτή τη στιγμή να κλιμακώνει την απειλή της κατά της Ουκρανίας».

Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «πιέζει για διπλωματία», ενώ «προετοιμάζεται για το χειρότερο».

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια» είτε πρόκειται για «ολική εισβολή» είτε για μερική, γιατί «ένας επιπλέον Ρώσος στρατιώτης που εισβάλλει στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε αντίθεση με όλες τις αρχές της διεθνούς ασφάλειας», επέμεινε.

«Στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι άλλοι αυταρχικοί (σ.σ. ηγέτες) μπορούν να ενεργήσουν με τέτοια ατιμωρησία», προειδοποίησε.

Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται επίσης «για σενάρια υβριδικών επιθέσεων, ανατροπής, δολιοφθοράς, εκφοβισμού».