Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν στη σημερινή συνεδρίαση, αν και συνεχίζει να επικρατεί επιφυλακτικότητα ενόψει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια, ενώ η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε άλμα μετά το ‘σωσίβιο’ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας που καθησύχασε κάπως τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος στις 11:25 ώρα Ελλάδας, έχοντας σημειώσει νωρίτερα άνοδο έως 1,6%. Από την αρχή της εβδομάδας έχει υποχωρήσει σχεδόν 3%, καθώς η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank πυροδότησε ανησυχίες για κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα και οδήγησε σε περιδίνηση τις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,3% αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Η μετοχή της Credit Suisse, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής, ανέκαμψε, σημειώνοντας στην έναρξη των συναλλαγών άλμα άνω του 30%, αφού ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί 50 δισεκ. φράγκα από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Χθες, Τετάρτη, η μετοχή της κατέγραψε βουτιά 24% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η SNB επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα παράσχει «ρευστότητα» στην τράπεζα.

«Φαίνεται να υπάρχει μια σανίδα σωτηρίας για την τράπεζα, που θα αποτρέψει άλλη μια στιγμή τύπου ΄’Lehman’, προς ανακούφιση των αγορών και των επενδυτών της Credit Suisse», σχολίασε η Βικτόρια Σκόλαρ, επικεφαλής επενδύσεων στην πλατφόρμα interactive investor. «Η τράπεζα που υπάρχει από το 1856 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης της ελβετικής οικονομίας, με την SNB ξεκάθαρα να κρίνει ότι η συστημική σπουδαιότητα της τράπεζας υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε επιχειρήματος περί ηθικού κινδύνου».

Συνεδριάζει η ΕΚΤ

Σε κάθε περίπτωση όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ένα τεστ για τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής που καλούνται να απαντήσουν στους αυξανόμενους φόβους για τις τράπεζες.

«Από τη μια πλευρά, έχουμε τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, τις οποίες η ΕΚΤ χρειάζεται να κατευνάσει με υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων και από την άλλη, έχουμε τώρα αυτή την πίεση στις τράπεζες λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων», δήλωσε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στην Swissquote Bank.

Ως πρόσφατα, η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική θεωρείτο λίγο ως πολύ δεδομένη. Όμως πλέον οι αγορές δεν αποκλείουν η αύξηση να είναι 25 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 16 μονάδες βάσης, στο 2,55%, έχοντας υποχωρήσει χθες κατά 54 μ.β., καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν κρατικά ομολόγα που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’ σε περιόδους αναταραχής στην αγορά.

Το ευρώ κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 0,3% στο 1,0612 δολάριο ενώ το ελβετικό φράγκο ήταν ενισχυμένο κατά 0,9%. Η προτίμηση των επενδυτών για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ συνέχιζε να προσφέρει στήριξη στο γεν που νωρίτερα σημείωσε άνοδο 0,4%.

Οι τιμές πετρελαίου επίσης ανέκτησαν μέρος του εδάφους που έχασαν, αφού υποχώρησαν σε χαμηλό 15 μηνών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα άνοδο κατά 60 σεντς ή 0,8% στα 74,29 δολάρια το βαρέλι ενώ τα futures του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυθήκαν στα 68,08 δολάρια το βαρέλι.

Credit Suisse: Εκτίναξη της μετοχής της εν μέσω αμφιβολιών αναλυτών για τη συνέχεια

H μετοχή της Credit Suisse έκανε άλμα 18% σήμερα μετά τη διασφάλιση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος από τις χθεσινές απώλειές της που έφτασαν το 24%. Νωρίτερα σήμερα, η μετοχή εκτινάχθηκε έως και 32%.

Η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι θα λάβει δάνειο 50 δισεκ. φράγκων (54 δισεκ. δολαρίων) από την SNB συνέβαλε επίσης στην ανακοπή των ισχυρών πωλήσεων στις ασιατικές αγορές σήμερα καθώς και στη συγκρατημένη άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών.

Σύμφωνα με αναλυτές, όμως, η ανακωχή μπορεί να είναι πρόσκαιρη. Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών καθώς και ότι «το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή», θεωρώντας ως πιο πιθανό αποτέλεσμα την εξαγορά της Credit Suisse.

Ο ιδρυτής της Shelter Island Capital Management, Luis Arenzana, δήλωσε ότι οι συνεχείς αποσύρσεις κεφαλαίων από πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας δεν είναι «αναγκαστικά μία αντίδραση πανικού στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ μόνο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα κέρδη της CS από το 2013 ήταν μικρότερα από το κόστος κεφαλαίου της. Η τράπεζα είχε έκτοτε σωρευτικές απώλειες 2,5 φράγκων ανά μετοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός ή δύο κακών ετών, καθώς η τράπεζα σημείωσε ζημιές τα πέντε από τα εννιά αυτά χρόνια».

Οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS είναι το πιθανότερο σενάριο. «Θεωρούμε ότι η στήριξη με ρευστότητα από τη SNB δεν είναι αρκετή», ανέφεραν. «Κατά την άποψή μας, το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται, κάτι που αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων και μετοχών», πρόσθεσαν.

«Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους, η οποία είναι ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ… Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.

Η επικεφαλής για τις αγορές της Hargreaves Lansdown δήλωσε ότι «η Credit Suisse είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει και παίρνει έκτακτη βοήθεια», προσθέτοντας ότι «η βοήθεια των 54 δισεκ. δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».

Το κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) έκανε βουτιά μετά τη χθεσινή άνοδό του σε επίπεδα που σημειώνονται όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Μεγάλη ήταν η ανάκαμψη στις τιμές των ομολόγων της ελβετικής τράπεζας, με αυτά της πρώτης βαθμίδας που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το δολάριο να κερδίζουν 10 σεντς μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους κάτω από τα 50 σεντς στο δολάριο.