Οι ερωτήσεις που έθεσε «tomanifesto» στον Ανδρέα Κατσανιώτη απαντήθηκαν μία προς μία με παρρησία και σαφήνεια. «Στρατηγική είναι τα Rafale, οι Belharra, η ενεργητική διπλωματία και οι αμυντικές συμφωνίες. Αυτοί φωνάζουν, εμείς γινόμαστε ισχυροί» λέει ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας. Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και την άνοδο της ακροδεξιάς στη γηραιά ήπειρο προειδοποιεί: «Η Ευρώπη οφείλει να προωθήσει προγράμματα στήριξης που θα επιτρέψουν την κρατική επιδότηση της εργασίας των χαμηλόμισθων. Σε διαφορετική περίπτωση οι δυνάμεις των άκρων, του λαϊκισμού θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις».

 

Στην Ντόρα Κουτροκόη

 

Με την Τουρκία καθημερινά να προχωρά σε κρεσέντο προκλήσεων πόσο πιθανή είναι μία συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντά με αποφασιστικότητα σε κάθε πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας. Με επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας «οπτικοποιούμε» σε όλα τα διεθνή φόρα τις αβάσιμες, ψευδείς και εντελώς ανιστόρητες αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας. Προφανώς, η στρατηγική μας δεν περιορίζεται σε ρητορικό επίπεδο. Επιχειρούμε και πετυχαίνουμε η Ελλάδα να προασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στο πεδίο. Η απάντηση στον αναθεωρητισμό της Αγκυρας είναι η αποτρεπτική ενίσχυση της πατρίδας μας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Απόρροια αυτής της ενεργητικής στρατηγικής είναι και οι ιστορικές αμυντικές συμφωνίες που υπογράψαμε. Προφανώς επίσης δεν σταματούμε να υπογραμμίζουμε πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ειρηνικά. Ας εγκαταλείψει λοιπόν η γείτονα την παραβατική συμπεριφορά και τις απειλές πολέμου και ας προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που έχουμε, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Εχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι ο Ερντογάν δεν είναι ένας φερέγγυος συνομιλητής. Μπορούμε να τον εμπιστευτούμε ακόμη και μετά από μία συνάντηση σε καλό κλίμα;

Δεν έχετε άδικο. Να σας θυμίσω ότι δεν ήμασταν εμείς που αποφασίσαμε τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Δεν βάλαμε εμείς τέλος στη διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στις διερευνητικές επαφές. Βεβαίως, δεν υιοθετούμε την πολιτική του λεγόμενου κατευνασμού, όπως είχε πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως επιθυμούμε μείωση της έντασης και προσβλέπουμε ειλικρινώς στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε: δεν έχουμε αυταπάτες, αν αυτό εννοείτε με την ερώτησή σας. Εχουμε μελετήσει προσεκτικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ξέρουμε τις αναθεωρητικές τάσεις της. Την ψευδαίσθηση αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και κάτι τελευταίο, το να μιλάς ή, πολύ περισσότερο, το να φωνάζεις χωρίς να προετοιμάζεσαι δεν αποτελεί στρατηγική. Στρατηγική είναι τα Rafale, οι Belharra, η ενεργητική διπλωματία και οι αμυντικές συμφωνίες. Αυτοί φωνάζουν, εμείς γινόμαστε ισχυροί.

 

Σαρωτική νίκη Μελόνι στην Ιταλία, εκτόξευση των ποσοστών της Λεπέν στη Γαλλία. Τι οδηγεί, κατά τη γνώμη σας, στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει ξεμπερδέψει με τέτοιου είδους «φαντάσματα», ακόμη και από το πρόσφατο παρελθόν;

Το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι συγκέντρωσε ποσοστό 26,7%. Δηλαδή ψηφίστηκε από λιγότερους από 3 στους 10 Ιταλούς. Βέβαια, αθροιστικά τα κόμματα του δεξιού συνασπισμού έλαβαν 44,1% και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κυρίως προς την ηγεσία της Ε.Ε. Η Ευρώπη έχει να επιδείξει έναν μεγάλο κατάλογο επιτευγμάτων για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Αλλά τίποτε από αυτά δεν είναι δεδομένο. Το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα. Το είδαμε και στη δική μας πατρίδα πριν από λίγα χρόνια. Στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών διογκώνεται η εντύπωση ότι η Ε.Ε. είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής. Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ψηφοφόρων κλυδωνίζεται, διαβρώνεται και απειλούνται τα θεμέλια της πολιτικής κοινότητάς μας. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε, είναι να στρέψουμε άμεσα το τιμόνι προς την κατεύθυνση μίας πιο δίκαιης, κοινωνικής και αξιακής Ενωσης. Οχι να κουνούν το δάχτυλο στους πολίτες οι τραπεζίτες και η ελίτ. Προς μια Ευρώπη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συλλογικής ευημερίας. Οι πολίτες εκπροσωπούνται από τις κυβερνήσεις, η αγορά εκπροσωπείται από επιχειρηματίες. Οφείλουμε όλοι λοιπόν να συνεκτιμούμε και την προσφορά. Και προφανώς το ζήτημα της αξιοπρέπειας της εργασίας, των μισθών δηλαδή που θα επιτρέψουν σε όλους να ζουν αξιοπρεπώς, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Πώς να πεις σε έναν εργαζόμενο που δεν βγάζει τον μήνα ότι δεν δικαιούται αύξηση λόγω πληθωρισμού και πώς να το καταλάβει; Υπό αυτό το πρίσμα η Ευρώπη οφείλει να προωθήσει προγράμματα στήριξης που θα επιτρέψουν την κρατική επιδότηση της εργασίας των χαμηλόμισθων. Σε διαφορετική περίπτωση οι δυνάμεις των άκρων, του λαϊκισμού θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις.

 

Ποιες είναι οι ενέργειες του υπουργείου για τους Ελληνες της Ουκρανίας αλλά και της Ρωσίας; Μετά τη μερική επιστράτευση αρκετοί Ελληνες, φοιτητές, εργαζόμενοι κ.λπ., θέλουν να επιστρέψουν, αλλά οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν ανέβει στα ύψη. Ενα εισιτήριο «διαφυγής» κοστίζει ακόμη και 10.000 ευρώ.

Οι Ελληνες ομογενείς της Ουκρανίας και οι Ελληνες φοιτητές της Ρωσίας είναι δύο εντελώς διαφορετικές κατηγορίες. Στην Ουκρανία ζουν περισσότεροι από 120.000 ομογενείς μας. Ο ελληνισμός έχει παρουσία στις παρευξείνιες περιοχές από τον 6 π.Χ. αιώνα. Για τους ανθρώπους αυτούς η μεταφορά τους στην Ελλάδα δεν είναι επαναπατρισμός, αλλά ξεριζωμός. Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής σπεύσαμε να υποστηρίξουμε τις προξενικές αρχές μας, να στήσουμε δίκτυο συνεχούς επικοινωνίας με τις ελληνικές κοινότητες και να οργανώσουμε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από τις εμπόλεμες περιοχές όσων το επιθυμούσαν. Αναφορικά με τη Ρωσία, δεν αποτελεί εμπόλεμη ζώνη, ενώ και οι Ελληνες φοιτητές ή εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν με επιστράτευση. Το όποιο πρόβλημα μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα προς τους φοιτητές της Ρωσίας το αντιμετωπίζουμε με τη συνδρομή των προξενικών αρχών μας. Παράλληλα, από τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας δεν προκύπτει λόγος μεταγραφής τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

 

Χάριν της πολιτικής σταθερότητας, που προτάσσει ως επιχείρημα η ΝΔ, μήπως θα έπρεπε να επανεξεταστεί το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου; Εσείς προσωπικά συμφωνείτε με την απόφαση του πρωθυπουργού;

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και με αυτήν την άποψη συμφωνώ απόλυτα. Η πολιτική σταθερότητα επιτυγχάνεται με ισχυρή λαϊκή εντολή και όχι με εκλογικά τεχνάσματα. Αντίθετα, τα εκλογικά τεχνάσματα όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική λειτουργούν σαν βόμβα αποσταθεροποίησης.

 

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και εάν κριθεί αναγκαίο, θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανός κυβερνητικός εταίρος ή η χώρα θα βρεθεί σε πολύμηνη περιπέτεια; Με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της ενεργειακής κρίσης και με την Αγκυρα να ακολουθεί πιστά την πολιτική του αναθεωρητισμού. Θεωρούμε ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, γι’ αυτό και ζητάμε από τους Ελληνες πολίτες να δώσουν καθαρή εντολή στη ΝΔ να συνεχίσει το έργο της. Προφανώς η Ελλάδα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Ομως, θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσουμε να φανταστούμε το σήμερα με αυτές τις ακραίες υβριδικές απειλές και τις πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις με μια άλλη ηγεσία. Με πρωθυπουργό και κυβέρνηση όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ που ενισχύσαμε την εικόνα της πατρίδας μας διεθνώς, αυξήσαμε τη διπλωματική της ισχύ. Θωρακίσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Που έχουμε καταστήσει σαφές στη γείτονα, στους λαθροδιακινητές και στις ύποπτες ΜΚΟ ότι τα σύνορά μας σε αέρα, γη και θάλασσα φυλάσσονται. Αλλά μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με Τσίπρα – Βαρουφάκη ή άλλους. Σκεφτείτε μόνο να διαχειρίζονταν την κρίση του 2020 στον Εβρο οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλετε να το φανταστείτε; Εκτιμώ πως όχι. Η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται σταθερά για μια ανάπτυξη με ευκαιρίες για όλους και όχι μόνο για λίγους και αρεστούς. Είμαστε μια κυβέρνηση ευθύνης που στηρίζεται από μια δημοκρατική, λαϊκή φιλελεύθερη και πατριωτική παράταξη με επίγνωση της ανάγκης για οικονομική ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη, προσωπική και συλλογική προκοπή. Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το χθες και οι Ελληνες, εντός και εκτός συνόρων, δεν θέλουν να γυρίσουμε πίσω σε οδυνηρές εποχές όπως του 2015.