Ανατροπή: Η κυβέρνηση Κόντε στα χέρια του Ρέντσι

by To Manifesto

Από χθες βρίσκομαι στην Ιταλία και η πρώτη είδηση σε όλα τα δελτία ειδήσεων, αλλά και στις συζητήσεις είναι το υπό ίδρυση κόμμα του Ματέο Ρέντσι και το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.

Του Χάρη Παυλίδη

Ειδικά το τελευταίο απασχολεί πρωτίστως τους ιταλούς μια και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος με τον αριθμότων βουλευτών και των γερουσιαστών που συγκεντρώνει έχει τον έλεγχο των κινήσεων. Ασφαλώς έχει δεσμευθεί στον ίδιο τον Κόντε τηλεφωνικά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά μήπως πριν από μερικές μόλις ημέρες δεν είχε πεί ότι δεν θα κάνει κόμμα;

Τέλος πάντων όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν σε λίγες ώρες, όταν στη Γερουσία θα ανακοινωθεί και επίσημα από τον γερουσιαστή Ρέντσι η απόφασή του να ηγηθεί του νέου κεντρώου σχηματισμού που θα έχει τον τίτλο: VIVA ITALIA και κατά τρόπο ειρωνικό θα παραπέμπει στο FORZA ITALIA του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πάντως χθες ο Ματέο Ρέντσι άνοιξε τα χαρτιά του στην δημοφιλή εκπομπή του Μπρούνο Βέσπα το “Porta a Porta” στη RAI όπου ανακοίνωσε και την ονομασία του κόμματος. Μάλιστα αποκάλυψε ότι θα τον ακολυθήσουν περισσότεροι από 40 βουλευτές και γερουσιαστές από το Δημοκρατικό Κόμμα!

Όπως τόνισε “Αγαπώ πολύ τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος πάρα πολύ, για επτά χρόνια προσπάθησα απελπισμένα μέρα με τη μέρα για να αφιερώσω την πολιτική μου εμπειρία σε αυτούς. Αλλά οι αντιπαραθέσεις, οι διαμάχες, οι διχασμοί ήταν καθημερινή ζωή”.

“Το κόμμα του εικοστού αιώνα δεν λειτουργεί πλέον», είπε ο Ρέντσι και συμπλήρωσε «θέλω να κάνω κάτι νέο που θα αφήσει πίσω το παρελθόν και δεν θα γυρίζει πίσω για να λύσει προβλήματα που είναι μπροστά». πεθάνει και είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ”

«Αφήνοντας το Δημοκρατικό Κόμμα», είπε στη διάρκεια της μαγνητοσκοπημένης συνέντευξής του που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ, “ήταν μια προσωπική θυσία, δεν κοιμήθηκα το βράδυ πριν από τη συνέντευξη(εενοεί στην ιταλικά εφημερίδα La Repubblica).

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο 24ωρο, αν και όπως υποστηρίζουν οι πιο ψύχραιμοι ο Ματέο Ρέντσι δεν θα προχωρήσει γρηγορα σε κινήσεις που θα κλονίσουν την κυβέρνηση Κόντε. Άλλωστε προέχει η οργανωτική συγκρότηση του νέου κόμματος. Εκείνο, ωστόσο, στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι ο συμπατριώτης του Μακιαβέλι δεν θα αφήσει τη νέα ευκαιρία να πάει χαμένη. Εννοώντας ότι θα κινηθεί συστηματικά και μεθοδευμένα ώστε να καταστεί «σκιώδης» πρωθυπουργός. Κι αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι το κόμμα του θα είναι ρυθμιστής, τότε είναι βέβαιο ότι θα το κάνει.

 

 

Σχετικα Αρθρα