Ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια και οι «μουρμούρες»

116

Σας έγραφα τις προάλλες ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τις επόμενες μέρες ξανά η συζήτηση για το συνέδριο, το οποίο έχει αναβληθεί εδώ και μήνες λόγω της πανδημίας και, με την πορεία που έχουν πάρει τώρα τα κρούσματα, μάλλον θα καθυστερήσει κι άλλο.

Στην Κουμουνδούρου ωστόσο υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να προχωρήσουν τα εσωκομματικά με κάποιον τρόπο για να εκτονωθούν και οι διάφορες κόντρες και διαφωνίες μεταξύ των ομάδων και των τάσεων.

Η αλλαγή των τομεαρχών προηγείται, μιας και είναι μια εκκρεμότητα που «πάγωσε» μέσα στο καλοκαίρι. Ο πρώτος λόγος ήταν οι αποκαλύψεις που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θεωρήθηκε, λοιπόν, ότι αν προχωρήσει σε αλλαγές ο Αλέξης Τσίπρας αυτές θα κριθούν υπό το πρίσμα των σκανδάλων.

Κι αυτό αφορά ειδικά τον Νίκο Παππά, τον οποίο πολλά στελέχη, ειδικά των 53+ και των παλιών κομματικών θα ήθελαν να δουν να απομακρύνεται από τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών, αλλά ένα ξήλωμά του τώρα θα «πέρναγε» ως άδειασμα. Το τι θα γίνει τελικά με τον Παππά είναι, πάντως, ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά. Ο δεύτερος λόγος που πάγωσε ο ανασχηματισμός ήταν ότι πρέπει πρώτα ο Τσίπρας και η ομάδα του να καταλήξουν πού θα επικεντρώσουν την αντιπολιτευτική τους ατζέντα το επόμενο διάστημα.

Η προφανής απάντηση είναι η οικονομία αλλά υπάρχει, από ό,τι ακούω, ένας προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι δεν φαίνεται η ρητορική του να αποδίδει ιδιαίτερα θετικά προς το παρόν. Γι’ αυτό και οι αλλαγές σε κάποιους τομείς που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει καλύτερη «μπάλα» (π.χ. τα αγροτικά) θεωρούνται επιτακτικές.

Για να επανέλθω στο συνέδριο, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα για προφανείς λόγους. Η επιτροπή διεξαγωγής του θα εκλεγεί στο τέλος του μήνα και υπάρχουν ήδη κάποιες σκέψεις να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, έστω και με χρήση ψηφιακών μέσων εξ ολοκλήρου ή και μερικώς, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η φυσική παρουσία και να μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις και μέτρα προστασίας. Η λύση ενός τηλεσυνεδρίου έχει συζητηθεί ξανά, θυμίζω, και είχε απορριφθεί γιατί κάποια στελέχη ξεσηκώθηκαν εναντίον των ηλεκτρονικών διαδικασιών. Το επικρατέστερο σχέδιο μέχρι και τις προηγούμενες μέρες ήταν να γίνει τέλη Σεπτεμβρίου. Τώρα όμως που τα πράγματα ζορίζουν με την πανδημία ακούω ότι θα ξαναπέσουν κάποιες ιδέες στο τραπέζι. Οι σκληροπυρηνικοί πάντως δεν θα το δουν με καλό μάτι να γίνει συνέδριο χωρίς κανονική συγκρότηση σώματος συνέδρων με φυσική παρουσία και ψηφοφορία με το χέρι. Αν δεν προχωρήσει ούτε τον Σεπτέμβριο πάντως, δεν αποκλείεται να ανοίξει διαδικασία ανανέωσης των οργάνων και χωρίς αυτό, με ψηφοφορία από την Κεντρική Επιτροπή. Πιέζουν άλλωστε σχετικά και οι σύντροφοι της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που θέλουν να έχουν και επίσημη εκπροσώπηση.

Από τον Μικροπολιτικό στα Νέα

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr