Εκπλήξεις σε επίπεδο υφυπουργών επεφύλασσε ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. 

Δύο νέοι υφυπουργοί εντοπίζονται στο υπουργείο Παιδείας, η Ζέτα Μακρή και ο Άγγελος Συρίγο με τα φώτα να στρέφονται στον δεύτερο για δύο λόγους: αφενός διότι ενημερώθηκε για την υπουργοποίησή του ενόσω βρισκόταν στον τηλεοπτικό αέρα και αφετέρου για το υπουργείο για το οποίο επιλέχθηκε. Τα στοιχήματα έπεφταν όχι για την υπουργοποίηση αλλά για την τοποθέτηση σε πόστο που θα άρμοζε του επιστημονικού του αντικειμένου.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η Μαρία Συρεγγέλα αναβαθμίστηκε από Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων υφυπουργό αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου άλλαξε η ηγεσία μόνη σταθερά είναι ο Νίκος Ταγαράς ενώ έκπληξη προκαλεί η υπουργοποίηση του Γιώργου Αμυρά στη θέση του υφυπουργού για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ευχάριστη έκπληξη η υπουργοποίηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του πρώτου στην Ελλάδα ανοιχτά gay υπουργού, στο Υπουργείο Πολιτισμού για θέματα σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για αναβάθμιση καθώς υπηρετούσε ως Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού.

Ο 44χρονος Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι γιος του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της ακαδημαϊκού Ρένας Λεκανίδου. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης έχει δηλώσει ανοιχτά την γκέι ταυτότητά του, ενώ, μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, με ανάρτησή του στο Facebook, είχε μιλήσει για ένα περιστατικό που βίωσε στην πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα, όταν και αμφισβητήθηκε το κατά πόσο ήταν κατάλληλος για τη διαχείριση μιας κρίσης, λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενισχύεται με θέση υφυπουργού και αρμοδιότητα για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία τοποθετήθηκε ο νεοεκλεγέντας βουλευτής Γιώργος Κώτσηρας, δικηγόρος στο επάγγελμα ο οποίος διατηρεί και στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό.

Εκ βάθρων άλλαξε το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς εκτός του Μάκη Βορίδη εκεί τοποθετείται και ο Στέλιος Πέτσας στη θέση του Θοδωρή Λιβάνιου ο οποίος αναβαθμίστηκε και μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ και ο Σταύρος Καλαφάτης αναλαμβάνει το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Επιστροφή στα υπουργικά έδρανα για τον Αρτινό Γιώργο Στύλιο ο οποίος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αντικείμενο τα ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο.

Νέος υφυπουργός και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου τοποθετήθηκε ο Κώστας Κατσαφάδος, βουλευτής Πειραιά.

Μετά την αναβάθμιση Σκρέκα και την μετακόμιση Βορίδη μόνο γνώριμο πρόσωπο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η Φωτεινή Αραμπατζή. Στη θέση του νέου πια υπουργού Περιβάλλοντος, ο Γιάννης Οικονόμου.

Νέο αντικείμενο για την παλιά γνώριμη Σοφία Ζαχαράκη η οποία επιστρετεύεται για να ενισχύσει τον Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού με αντικείμενο την τουριστική εκπαίδευση και τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Επιστροφή στα υπουργικά έδρανα και για την άλλοτε κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη η οποία αναλαμβάνει υφυπουργός Μετανάστευσης αρμόδια για την ένταξη.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν:

  • Τάκης Θεοδωρικάκος, πρώην υπουργός Εσωτερικών
  • Γιάννης Βρούτσης, πρώην υπουργός Εργασίας
  • Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
  • Θεόδωρος Καράογλου, υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης
  • Βασίλης Διγαλάκης, πρώην υφυπουργός Παιδείας
  • Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Μάνος Κόνσολας, υφυπουργός Τουρισμού
  • Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας