Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων το επόμενο έτος η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανήλθε με νέες δηλώσεις μετά την αποτυχία της να πείσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, που αντέδρασαν με μαζικές ρευστοποιήσεις στις φημολογίες για επικείμενη επιτοκιακή αύξηση ακόμη και τον επόμενο Οκτώβριο. Οι καθησυχαστικές και πιο ξεκάθαρες πλέον δηλώσεις της έδωσαν νέα ανάσα στα ομόλογα του ευρώ, που βρίσκονται ήδη από χθες σε πορεία αποκλιμάκωσης. Παρ’ όλα αυτά, η πόρτα για παράταση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (ΡΕΡΡ) δεν έχει κλείσει, έπειτα μάλιστα και από σχετικές νύξεις κορυφαίου αξιωματούχου της ΕΚΤ. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, η Λαγκάρντ είπε ότι «είναι πολύ απίθανη» η αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά χαμηλός. «Στη μελλοντική γραμμή μας για τα επιτόκια, έχουμε ξεκαθαρίσει τις τρεις προϋποθέσεις που χρειάζεται να έχουν επιτευχθεί προτού αρχίσουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων. Παρά τη σημερινή άνοδο του πληθωρισμού. η μεσοπρόθεσμη προοπτική παραμένει συγκρατημένη και συνεπώς είναι πολύ απίθανο να υπάρχουν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει το επόμενο έτος» εξήγησε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ απέδωσε την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στην αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού, στις «εισαγόμενες» προσδοκίες για επιτοκιακές αυξήσεις και σε ορισμένα ερωτήματα ως προς το μέγεθος των αγορών ομολόγων την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Διαμήνυσε δε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού. «Δεν είναι επιθυμητή μία αδικαιολόγητη σύσφιγξη των συνθηκών χρηματοδότησης σε μία περίοδο μάλιστα που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και θα συνιστούσε τροχοπέδη για την ανάκαμψη» σημείωσε επίσης η Λαγκάρντ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν κατάφερε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες των αγορών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν δύο επιτοκιακές αυξήσεις το 2022. Αυτήν τη φορά, όμως, οι επενδυτές φάνηκε να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή, με αποτέλεσμα να κάνουν λίγο πίσω και να μεταθέτουν την πρώτη επιτοκιακή αύξηση, των 10 μονάδων βάσης, από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, αντί για τον Οκτώβριο του 2022. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές του Reuters, «η ΕΚΤ στη μάχη της με τις αγορές έμεινε λίγο πίσω, αλλά δεν νικήθηκε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των διοικητών των κεντρικών τραπεζών Γαλλίας και Ισπανίας Βιλερουά ντε Γκαλό και Χερνάντες ντε Κος αντίστοιχα, οι οποίοι επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των επιτοκίων το επόμενο έτος και ότι οι θέσεις της αγοράς δεν συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της.

Υποχώρηση πληθωρισμού

Πηγή εκ των έσω της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται δυναμικά και ο πληθωρισμός, παρότι είναι ακόμη υψηλός, θα υποχωρήσει το επόμενο έτος για τρεις λόγους: πρώτον, κατάργηση του γερμανικού ΦΠΑ στον τρόπο υπολογισμού του HIPC, δεύτερον, επειδή οι τιμές ενέργειας που ανέβηκαν στα ύψη λόγω κρίσης θα μειωθούν και, τρίτον, επειδή θα υποχωρήσουν οι τιμές υπηρεσιών στους τομείς εστίασης και ψυχαγωγίας. Επίσης, όσον αφορά το ΡΕΡΡ, μπορεί να συνεχιστεί εάν συντρέξουν κάποιοι ειδικοί λόγοι, όπως άφησε ανοικτή την πόρτα για το ενδεχόμενο αυτό και η Λαγκάρντ «Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι με βάση τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα λήξει όπως έχει προγραμματιστεί στα τέλη Μαρτίου του 2022, όμως εάν οι συνθήκες είναι διαφορετικές από σήμερα, παρουσιάζοντας επιδείνωση, τότε μπορεί και να παραταθεί»είπε η πηγή. Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα και στο εάν θα υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη μετά τη λήξη του ΡΕΡΡ, η πηγή εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι ο βαθμός απορρόφησής τους από τις αγορές θα συνεχιστεί και κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους ελληνικούς τίτλους.

«Η άρση του ΡΕΡΡ δεν θα οδηγήσει σε dislocation την 1η Απριλίου, άλλωστε το ΡΕΡΡ δεν λειτουργεί έτσι» είπε χαρακτηριστικά. σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια διαταραχή στην αγορά. Τόνισε ακόμη ότι το χρέος της Ελλάδας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις αγορές δεν είναι τόσο μεγάλο όσο είναι το επίσημο χρέος της και ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει ένα μεγάλο μέρος από αυτό στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ.

Της Εφης Τριήρη από τη Ναυτεμπορική