Ο πιο πρόσφατος Αναπτυξιακός Νόμος ψηφίστηκε το 2016 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός, ότι άφησε ένα πενιχρό έως ανύπαρκτο αποτύπωμα στην Εθνική μας Οικονομία.

του Στέφανου Γκίκα*

Αξίζει μία ματιά στα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν την πολύ χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη DoingBusiness της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καταγράφει τον βαθμό δυσκολίας για την εγκατάσταση μίας επιχείρησης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 72η θέση από 190, ενώ στην Ε.Ε. είμαστε προτελευταίοι. Σε ότι αφορά στον χρόνο και το κόστος δήλωσης ιδιοκτησίας, κατέχουμε την 153η θέση (στην Ε.Ε. την τελευταία θέση), ενώ στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης είμαστε 132οι (στην Ε.Ε. προτελευταίοι).

Η Κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο εντός των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής της, έχοντας ως στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που κάνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Χώρα μας εξαιρετικά δύσκολη.

Το νομοσχέδιο υπερβαίνει τις 200 διατάξεις από 17 Υπουργεία και επιχειρεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις. Στην ΝΔ πιστεύουμε βαθιά – και το αποδεικνύουμε και στην πράξη – πως χρόνια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αποσπασματικές ρυθμίσεις. Αντιθέτως, για να προσελκύσουμε επενδύσεις, απαιτείται μία συνολική αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών.

Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δέχθηκαν ιδιαίτερη κριτική. Αυτό γεννά ωστόσο ερωτήματα, καθώς οι διατάξεις προσβλέπουν στην προστασία του εργαζόμενου, στην διαφάνεια και στην εφαρμογή των κανόνων του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Συγκεκριμένα, η θέσπιση ηλεκτρονικών Μητρώων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών αποσκοπούν στην ενίσχυση του συνδικαλισμού, διασφαλίζοντας την διαφάνεια και την πληρότητα σε σχέση με την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων και των κοινωνικών εταίρων. Εν ολίγοις, αποβάλλουμε τις ψεύτικες οργανώσεις και στηρίζουμε τον υγιή, αντιπροσωπευτικό συνδικαλισμό.

Επιπλέον, θεσπίζουμε το στενό χρονικό περιθώριο των δύο μηνών για την καθυστέρηση καταβολής μισθού. Η υπέρβασή του συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης από τον εργαζόμενο. Παράλληλα, για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, δημιουργούμε ένα αυστηρότερο πλαίσιο κατά της κατάχρησης της μερικής απασχόλησης, όπου αυτή είναι πλασματική. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών όταν υπάρχει υπέρβαση των συμφωνημένων ωρών μερικής απασχόλησης.

Αυστηροποιείται επιπλέον το πλαίσιο για την αδήλωτη εργασία. Το πρόστιμο παραμένει υψηλό, 10.500 Ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής προβλέπονται μεγάλες προσαυξήσεις. Ωστόσο, προβλέπεται και σημαντική έκπτωση προστίμου (2.000 Ευρώ) όταν πραγματοποιείται πρόσληψη του εργαζόμενου για ένα χρόνο, ενώ γίνεται υποχρεωτικός ο επανέλεγχος στην επιχείρηση εντός του 12μήνου.

Για την ορθή εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, εντατικοποιούνται και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι.

Τέλος, αξίζει ειδική αναφορά στις περιπτώσεις συρροής συλλογικών ρυθμίσεων όπου διατηρείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όταν συντρέχουν περισσότερες της μίας συμβάσεις. Σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο της επιχείρησης και η απόλυση των εργαζομένων, δίνεται η δυνατότητα να αποφασιστεί η εξαίρεση από την αυστηρή εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων. Πρέπει να τονιστεί, ότι αυτή η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, εξωδικαστικού συμβιβασμού κλπ.

Ίσως κάποιοι να απορούν για το πώς συνδέονται οι εργασιακές διατάξεις με τον στόχο της Ανάπτυξης. Συνδέονται για δύο λόγους: Πρώτον, στόχος της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων, καλών θέσεων εργασίας. Και για να είναι πραγματικά καλές, η ΝΔ προχωρά στην περαιτέρω προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Δεύτερον, και αυτές οι ρυθμίσεις έχουν επίδραση στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά 5% οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε ένα έτος.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ανέθεσαν να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Αυτός ο Αναπτυξιακός Νόμος αποδεικνύει ότι εφαρμόζουμε φιλελεύθερη πολιτική χωρίς εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές μας αξίες.

  • Ο Στέφανος Γκίκας είναι βουλευτής Κερκύρας με τη Νέα Δημοκρατία