Αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η HSBC, ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος στο 7,5% από 4,5% πριν, χτυπώντας ωστόσο «καμπανάκι» για το υψηλό έλλειμμα.

Η Ελλάδα συνεχίζει να εντυπωσιάζει, όπως επισημαίνει, υπογραμμίζοντας την ισχυρή επίδοση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο. Η ελληνική οικονομία έχει πλέον επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, και είναι από τις πρώτες στην Ευρωζώνη που πέτυχε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως προσθέτει, το ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι περίπου 20% χαμηλότερο από ό,τι στις αρχές του 2010. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την εξάρτηση της ανάπτυξης από τον τουρισμό, ο οποίος ανακάμπτει αργά, ο «άθλος»της χώρας είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, τονίζει η HSBC. Γι’ αυτόν τον λόγο ανεβάζει την πρόβλεψή της για φέτος κατά 2%, ενώ μειώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2022, σε 5% από 6% λόγω της ισχυρότερης βάσης του 2021, προσθέτοντας πάντως ότι οι ισχυροί ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθούν και το 2023 (πάνω από το 4% ανάπτυξη) χάρη στην ώθηση από τον τουρισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρά την ισχυρή ανάκαμψη, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκαν μέσα από την κρίση και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το έλλειμμα ήταν 2% υψηλότερο από πέρυσι (5,2% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο – Ιούνιο, από 3,2%) λόγω των υψηλότερων δαπανών. Αυτό αντανακλά εν μέρει τα μέτρα ανακούφισης από τις πυρκαγιές (0,3% του ΑΕΠ) και την περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η HSBC εκτιμά πως φέτος το έλλειμμα θα ανέλθει στο 10,5% του ΑΕΠ και στο 6,5% το 2022, ωστόσο προειδοποιεί πως εάν παραμείνει μόνιμα υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης για την επίτευξη των μεταμνημονιακών στόχων.

Παράλληλα, αναφέρει πως εάν η Ελλάδα «καλύψει»γρήγορα το έλλειμμά της, και λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ταμειακά της διαθέσιμα, η απώλεια πρόσβασης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μετά τη λήξη του PEPP, σε περίπτωση που αποφασιστεί, δεν θα αποτελεί απαραίτητα ανησυχία για τις αγορές. Ωστόσο η απώλεια της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος (waiver) αποτελεί σημαντικότερο πρόβλημα, καθώς καθιστά πιο δύσκολο για τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα δάνεια TLTRO, επηρεάζοντας και τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η HSBC αναφέρει πως μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος της πανδημίας στα NPEs και στην ποιότητα του ενεργητικού ήταν περιορισμένος, αλλά η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι οι πλήρεις επιπτώσεις μπορεί να μη φανούν πριν από το 2022. Στα θετικά ωστόσο τόνισε πως οι καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να αυξάνονται και διαμορφώνονται στα 166,7 δισ. ευρώ, σχεδόν 30 δισ. ευρώ υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr